Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Λαική, έκδοση κεφαλαίου, Οργανισμός ΧΣ

Εγώ λέω οτι ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να πάμε με τοσο μεγάλες αυξήσεις τώρα, αυτήν την περίοδο της υφεσης. Επρεπε να πάμε με μικρότερες αυξήσεις η καθόλου αυξήσεις και να πάμε με αυξηση στα εποπτικά κεφάλαια 1-2% τον χρόνο και να πάμε στο 9% σε 4-5 χρόνια. Λές Κινδυνευουν οι καταθέσεις , με 2 δις κεφάλαια ΔΕΝ κινδυνευουν οι καταθέσεις? και κινδυνευουν με 1 δις κεφάλαια ? η Λαική έχει 20 δις καταθέσεις….
με το πιο πάνω που λέω και είμαι σταθερός σε αυτό εδώ και μήνες, δεν θα καταστρέφονταν οι μέτοχοι και δεν θα αυξανόταν το δημόσιο χρέος απο 71% στο 80% που ΜΑΛΛΟΝ θα είναι εκει τον ΙΟΥΛΙΟ.
Επίσης στα μειονεκτήματα που έλεγα οτι θα έχει η εκδοση κυβερνητικών χρεογράφων προς τις τράπεζες είναι το γεγονός οτι τα Κυβερνητικά μας ομόλογα θα διαπραγματευονται κάτω απο την ονομαστική τους αξία . Εάν δεν θα φερουν καθόλου τόκο οπως ειδα σε μια ανακοίνωση η ζημία για τις τράπεζες θα είναι πέραν του 20%. Η ΛΑΙΚΗ υπολογίζω να έχει 300 εκ ζημίες ! (απο τα Κυβερνητικά ομόλογα που θα πιάσει απο τη έκδοση που θα γίνει. )
Επίσης, η εικόνα του κράτους μας προς τους οικους αξιολόγησης ποιά θα είναι με αυξημένο δημόσιο χρέος?
Το μόνο ισχυρό επιχείρημα, της ΕΑΤ και όσων συνηγόρουν προς μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων τώρα είναι το εξής. Οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν κεφάλαια για να μπορούν να δανείζουν και να υπάρχει συνεχώς απρόσκοπτη διοχετευση ρευστότητας στην αγορά για να μην οδηγηθεί η οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση. Αυτή η λογική μπορεί να δουλέψει εάν οι τράπεζες είταν υγιείς και λύνονταν τα προβλήματα τους με αυτές τις αυξήσεις……..εγώ διαφωνώ με αυτήν την λογική και είμαι σταθερος στις θέσεις μου οι οποίες ειναι οι ακόλουθες..
1. Οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούν κεφάλαια εώς το τέλος του 2012.
2. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διοχετευουν χρήμα ουτε μετά τις αυξήσεις που θα γίνουν εώς το τέλος Ιουνίου.
3. Οι τράπεζες ειναι οπως το τρίγωνο των βερμούδων, οτι κεφάλαια πάνε σε αυτές τώρα , θα χαθούν απο τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους και επενδύσεων τους στην Ελλάδα.
4. Οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την Λαική, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ένα πιο αποτελεσματικό τροπο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Π.Χ να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαιου του Οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης ο οποίος θα μπορεί άμεσα ξεκινήσει άμεσα να διοχετέυει χρήμα σε ένα τομέα που έχει προβλημα και έχει πολλούς ανέργους, ο τομέας κατασκευών. Εάν για παράδειγμα , αντί να δοθούν 1 δις στην Λαική, θα μπορούσε να αυξηθεί το μετοχικο κεφάλαιο του ΟΧΣ κατά 1 δις, τότε ο Οργανισμός θεωρητικά θα μπορούσε να δανείσει εώς 9 δις ευρώ. (νοουμένου οτι αποκτήσει ρευστότητα απο καινούργιες καταθέσεις)
Μεταξύ της επιλογής να μήν παρέμβει το κράτος στην Λαική και να παρέμβει, επιλέγω την παρέμβαση. Επρεπε να γίνει παρέμβαση αλλά οχι τόσο μεγάλη τώρα. Επρεπε να πάμε σιγά σιγα…….το κράτος να δανειστεί πιο λίγα και να αναλάβει την διαχείρηση της Λαικής με λιγότερο ρισκο. Υπολογίζω οτι το κράτος μετά την αυξηση κεφαλαίου θα κατεχει πέραν του 50% της Λαικής……….

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ.Τταντή,

    Θέλω να πιστεύω (ή να ελπίζω αν προτιμάτε) ότι μέσω της κρατικής στήριξης η Λαϊκή θα τα καταφέρει να επιβιώσει. Δύσκολο μεν αλλά όχι ακατόρθωτο. Δυστυχώς όμως στηριζόμαστε σε 3ους για την επιβίωση της οικονομίας μας, στη λογική ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μνημόνιο, θα έχει ηγέτες σοβαρούς και με στόχους και άλλα πολλά τα οποία δεν είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν. Βλέπουμε πλέον την Τρ.Κύπρου να έχει στην αγορά 1,8δις μετοχές και την Λαϊκή ακόμα περισσότερες. Η αξία των μετοχών θα πάει κάτω από το μηδέν έτσι όπως πάμε. Μακάρι να μην χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες γιατί αν χρειαστούν, εκτός από το ότι με νέα έκδοση μετοχών η αξία για το μέτοχο θα εκμηδενηστεί κυριολεκτικά αποκλείεται να καταφέρουν να βρουν τα λεφτά από εσωτερικό δανεισμό. Θα καταφύγουν σε κρατική στήριξη εκτός και αν τις πουλήσουν σε ξένους επενδυτές (που είναι απίστευτα δύσκολο). Η ερώτηση είναι αν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως επενδυτές για να βελτιώσουμε την κατάσταση ή να μειώσουμε τις ζημιές μας από αυτή την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ν

    σε όλα οσα ανάφερες πιο πάνω είσαι σωστός, οι ανησυχίες σου ειναι ευλογες. Προς το παρόν δεν θα προσπαθήσεις να μειώσεις την ζημία σου αγοράζοντας σε αυτές τις τιμές. Περίμενε, έχουμε χρόνο, το ρίσκο ειναι μεγάλο, εαν η Ελλάδα βγει απο το ευρώ θα είναι τραγωδια για την Ελλάδα και για εμάς. Ακόμα και εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, οι ζημίες των τραπεζών απο τα δάνεια στην Ελλάδα και Κύπρο θα ειναι πολλές.....

    Κάνε υπομονή ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή