Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Συζητήσεις........

Αργυρία τα νούμερα δεν βγαίνουν με αυτά που εισηγήσαι και ούτε έχουμε τοσο χρόνο οσο λές. Δέν έχουμε 2 χρόνια, δεν είναι αρκετά τα κεφάλαια απο 13 μισθούς και μειώσεις μισθών. Επίσης, αυτά που λές να γίνουν ειναι μέτρα λιτότητας, εαν κοπούν οι 13 μισθοί, τον Ιανουάριο του 2013 δεν θα τον βγάλουν μεγάλα καταστήματα, θα γύρουν. Ασε που περιμένω αυτο να συμβεί νωρίτερα. Να υπάρξουν μειώσεις μισθών για οσους παίρνουν απο 6000 και πάνω, διοτι μεγάλο μέρος απο αυτα τα λεφτά δεν πάνε πισω στην οικονομία. Δεν πρέπει να υπάρξουν μειώσεις μισθών για δημοσιους υπαλλήλους που πιάνουν κάτω απο 3000 ευρω τον μήνα διοτι αυτοι τα ξοδέυουν ολα στην οικονομία και δημιουργήται περισσότερο χρήμα..(.βλεπε muliplier effect) Οσο αφορά το ταμειο που λες ,το γράφω εδώ και μήνες με λεπτομέρειες πως να γίνει, …….
Συμφωνώ με τις θέσεις του νέου διοικητή οτι τα μέτρα λιτοτητας οδηγάνε σε μεγαλύτερη υφεση. Κύριε διοιηκητά και η έλλειψη ρευστότητας οδηγά μια οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση,,,,,,και δυστηχώς οι τράπεζες μας δεν θα μπορέσουν να διοχετευσουν ρευστότητα μέσα στην αγορά ουτε και μετά τις εποικήμενες αυξήσεις…….Να αυξηθεί άμεσα το μετοχικό κεφάλαιο το οργανισμου χρηματοδοτήσεως στέγης έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα στεγαστικά δάνεια, αυτο θα δώσει μεγάλη ανάσα στην οικοδομική βιομηχανια και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας…..οι τράπεζες για τα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχουν συνέχεια προβλήματα , δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν την οικονομία στο βαθμο που θα έπρεπε και που οι ιδιες θα ήθελαν….
Κάποιοι πιο πάνω ακόμα συζητάνε εάν θα παρέμβει το κράτος με την Λαική….ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μην παρέμβει το κράτος, δεν έχουμε επιλογή , κανένας άλλος δεν βάζει το χέρι του στην Λαική για τους λόγους που ανάφερα πολλές φορές εδώ και μήνες…..Οι ξένοι θεσμικοί γνωρίζουν καλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός μας κλάδος στα επομενα χρόνια….το κράτος έπρεπε να παρέμβει εδώ και μήνες επιδή οι ξένοι δεν θα ενδιαφερθούν για τους λόγους που ανάφερα σε προηγούμενα άρθρα μου…
Μινώταυρε τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου είναι 90 εκ για το τριμηνο. Τα κέρδη τα επαναλαμβανόμενα….αυτά είναι τα πραγματικά κέρδη απο εργασίες τα οποία ειναι πολύ καλά. Η Κύπρου το 2012 θα έχει κάπου 800 εκ κέρδη πριν τις προβλέψεις και πριν την φορολογία. Για αυτό λέω οτι η κρίση θα πάρει 5 χρόνια επιδή θα διαγράφουν σιγά σιγά τις ζημίες της κρίσης που θα έχουν στα επομενα χρόνια τα οποία υπολογίζω στα 7-8 δις. Τα υπόλοιπα κέρδη για το τρίμηνο είναι accounting treatment of deferred tax.
δυστηχώς οι τράπεζες μας επεκτάθηκαν και εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε λάθος χώρα, δεν έπρεπε να τοποθετήσουν 6 φορές τα ίδια κεφάλαια τους σε μια μονον χώρα και ιδιως όταν αυτή ειναι η Ελλάδα του 21 αιώνα με αυτήν την νοοτροπια που βλέπουμε καθημερινά .
Αυτά που θα ζήσουμε στους επόμενους μήνες θα τα θυμούμαστε για χρόνια και θα διδάσκονται στα πανεπιστήμια ως παραδειγματα προς αποφυγή. Ελλάδα, Κύπρος/Ισλανδία μαζί, Ιρλανδία , Ισπανία/ιταλία/πορτογαλία μαζί θα διδάσκονται ώς ξεχωριστά κεφάλαια. Τελευταίο κεφάλαιο θα είναι η ευροζώνη. Μια ρομαντική ιδέα που οργανώθηκε λάθος και θα αναγκαστεί να αλλάξει μορφή στα επόμενα χρονια…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου