Σάββατο 12 Μαΐου 2012

H ώρα που το κράτος θα πρέπει να παρέμβει πλησιάζει......

H μέρα που το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες πλησιάζει.Είναι γνωστή η θέσης μου οτι το κράτος θα έπρεπε να είχε παρέμβει εδώ και εβδομάδες , δεν το έπραξε, σύντομα θα αναγκαστει να το πράξει..
Εφόσον ΔΕΝ κάναμε Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οπωε το εισηγούμε εδώ και μήνες , το κράτος πρέπει να εξετάσει 2 σενάρια στήριξης των τραπεζών τα οποία είναι τα ακόλουθα…
1. Η στήριξη να γίνει αγοράζοντας απο τις τράπεζες μετατρέψιμα ομόλογα (co co bonds)τα οποία να είναι μετατρέψιμα αυτοματα σε μετοχές εάν τα κεφάλαια των τραπεζών υποχωρήσουν κάτω απο ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτό θα δώσει χρόνο στις τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια προβαίνοντας σε κάποιες ενέργειες π.χ πώληση περιουσικαών στοιχείων. Αυξηση κεφαλαιων απο οργανικά κέρδη κλπ. Σε κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον και οταν θα μπορέσει η τράπεζα να εξαγοράσει τα χρεογραφα που θα κρατά το κράτος. Η εισηγηση μου αυτή θα βοηθήσει να ΜΗΝ γίνουν dilluted οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών οι οποίοι έχουν καταστραφεί τα τελευταια 3 έτη.
2. Το κράτος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο η πιο πάνω στηριξη να γίνει κατευθειαν απο το ESFS προς τις τράπεζες έτσι ώστε να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος .
επιμένω σε 2 θέσεις μου που έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ ..
1. Η πιο προβληματική τράπεζα πρέπει να σπάσει σε 2 κομμάτια, την επενδυτική τράπεζα η οποία δεν θα εποπτευετε απο την ΕΑΤ και η τράπεζα με τις παραδοσικές εργασίες . Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι απαιτήσεις της ΕΑΤ για νέα κεφάλαια . Οι τράπεζες δεν τελειώνουν τα προβλήματα τους με τις αυξήσεις κεφαλαίων που θα κάνουν τώρα αλλά θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια σύντομα.
2. Δέν έπρεπε να δεκτούμε απο την ΕΑΤ τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφάλαίων για τις τράπεζες μας οι οποίες ισοδυναμούν με 23% του ΑΕΠ μας. Καμιά άλλη χώρα δεν χρειάστηκε σε κάνει τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφάλαιών. Επρεπε να αυξάνονται το κεφάλαια σιγα σιγά με κάποιες δεσμέυσεις απο πλευράς τραπεζών π.χ να μην δώσουν μερισματα για μερικά χρόνια…
ΔΕΝ κάναμε τίποτα σωστό ακόμα για το θέμα των τραπεζών. Οι τράπεζες μας θα οδηγήσουν το κράτος σε περιπέτειες θα το γράφω κάθε μέρα μέχρι να το αντειληφθούμε και να ενεργήσουμε. Οι τράπεζες έχουν περιουσιακά στοιχεία 8 φορές το ΑΕΠ μας. Είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με τις δυνατότητες του κράτους. Δέν μπορούν οι τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν με την υφιστάμενη τους δομή.
Η Κυπριακή οικονομία έχει μείνει πολλή καιρό χωρίς ρευστότητα, μέγα λάθος, αυτό μας οδηγά σε μεγαλύτερη ύφεση.Απόσπασμα απο άρθρο του Stockwatch σήμερα αναφέρει το εξής για την ύφεση…..”Σήμερα Όπως αναφέρεται στην έκθεση οικονομικών προσδοκιών, που δημοσίευσε χθες το ΚΟΕ, ο ρυθμός μεταβολή του ΑΕΠ θα φτάσει στο -1,4% το 2012. ”
Δυστηχώς επαληθέυονται οι προβλέψεις που είχα κάνει αρχές τους έτους , οτι δηλαδή η ύφεση θα είναι πέραν του 1% του ΑΕΠ φέτος………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου