Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Πρέπει να κινηθούμε άμεσα........

Αγαπητοί Κύριοι απόψε είναι η πρώτη φορά που θα σχολιάσω την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι η πρώτη φορά που γράφω άρθρο με πολτικό περιεχόμενο. Δέν έχω άλλη επιλογή . Θα το πράξω με την ελπίδα οτι επιτέλους θα αντειληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης και να κινηθούμε διότι πλησιάζει η ώρα που θα βρεθούμε μπροστά απο ένα γκρεμό. Παρακολουθώ τους έλληνες πολιτικούς σχεδόν καθημερινά τα τελευταια χρόνια λόγο της καθημερινής ασχολίας μου με το ΧΑΑ. Λυπάμε που θα το πώ , οι ανθρωποι είναι επικύνδινοι για την ιδια τους την χώρα. Η Ελλάδα κινδυνευει απο τον ερασιτεχνισμό και την έλλειψη στοιχειώδους κατανόησης των οικονομιών απο τους πολιτικούς της. Βλέπω τις τελευταιες εβδομάδες υποψήφιους βουλευτές να συζητούν με δημοσιογράφους , ερασιτέχνες οικονομολολόγοι, δημοσιογράφοι που δεν κατέχουν ιχνος βασικών αρχών οικονομίας να λένε διάφορες ασυναρτησιες , πολιτικοι που πήραν μεγάλα ποσοστά και βάλανε βουλευτες στην βουλή δεν αντειλαμβάνονται που πάνε και τι λένε , στηριξαν τον προεκλογικό τους αγώνα σε υποσχέσεις που εαν τις τηρήσουν η Ελλάδα θα καταστραφεί,,,,,,,,,,και μαζί της θα παρασήρει και εμάς…….Θεωρώ πλεον βεβαιο οτι η Ελλάδα έχει πολυ περιορισμένες πιθανοτητες να σωθεί. Οι πολιτικοι της θα την οδηγήσουν σε καταστροφή…
Τι κάνουμε, τις τελευταιες εβδομάδες/μήνες έχω εισηγηθεί πολλά μέτρα απο τα οποία τίποτα δεν έγιναν , είμαστε συντηριτικοί και νομίζουμε οτι η κρίση θα περάσει. ΔΕΝ θα περάσει, έχουμε ακομα 5-6 χρόνια και ακόμα δεν ειμαστε στον πάτο. Ειμαστε δειλοί, υποκριτές όλοι μας. Δέν έχουμε κότσια. Κρυβόμαστε πίσω απο ωραία λόγια και λαικισμό, θεωρίες, θεωρίες και πάλι θεωριες και μετά αλληλοκατηγορίες, πλησιάζουμε τον γκρεμό, και χάνουμε την ενεργεια μας με αλληλοκατηγορίες χωρίς ουσία και προτάσεις. Βυθιζόμαστε, και το πλήρωμα του πλοίου μαλλώνει μεταξύ τους αντί να σώσουν τους επιβάτες……
επιπρόθετα απο τις προτάσεις που έχω κάνει τις τελευταίες εβδομάδες και λόγο των τελευταιων εξελίξεων στην Ελλάδα προτίνω τα εξής…..
πρέπει να σχεδιάσουμε μια οικονομική στρατηγική με βάθος 5 αετίας τουλάχιστον και στην οποια να υπολογίσουμε ειπρόσθετες ζημίες για τις τράπεζες ακόμα 5-8 δις ευρω.
εισηγούμε όπως γίνουν προυπολογισμοί απο την βουλή τώρα με οριζοντα 5 χρόνια και εαν αυτό δεν μπορεί να γίνει απο την βουλή να γίνει απο το υπουργείο οικονομικών.
Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία της εταιρειας φυσικού αερίου στην οποία να υπολογιστούν ποσότητες φυσικού αερίου και να πουληθεί ποσοστό της εταιρείας και η οποια να ενταχθεί σε μεγάλο σχηματιστήριο της ευρώπης . Τα αναμενόμενα εισοδήματα απο αυτήν την εταιρεια να υπολογιστούν στον 5 αετή προηπολογισμό που εισηγούμε πιο πάνω….
Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, θεωρώ οτι δεν έχουμε πολλές επιλογές μπροστά μας. Το κράτος θα αναγκαστεί να δώσει κεφάλαια στις τράπεζες μας σύντομα και αυτό θα ανεβάσει σημαντικά το δημόσιο χρέος. Θα αυξηθούν οι πληρωτέοι τόκοι με αρνητικό αντικυπο στο δημοσιονομικό έλλειμα.
Η εταιρεία φυσικού θα πρέπει να γίνει συντομα, σε αυτή ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΣΕΥΤΟΥΝ ολα τα οικόπεδα αλλά μόνον το Αφροδίτη και ισος ακόμα 1-2 οικόπεδα ανάλογα με τις εκτιμήσεις . Πρέπει να εξασφαλιστουν 5-10 δις για τα επόμενα 1-5 χρόνια. Εαν βγαίνουν τα νούμερα , να μην δοθούν ολα τα οικόπεδα σε μια εταιρεία……
Επίσης πρέπει να μειώθουν άμεσα στον 5 αετές προυπολογισμο που αναφέρω ΜΗ παραγωγικές δαπάνες……τα εισοδήματα μας οπως έχω αναφέρει πολλές φορες ΔΕΝ θα αυξηθούν επιδή ειμαστε σε ύφεση, σπιράλ θανάτου, ειμαστε σε φαυλο κύκλο εδώ και 6 μήνες περιπου….
Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της οικονομίας στα χέρια μας, πρέπει να παρέμβουμε, να παρέμβουμε στις τράπεζες οι οποίες χρειαζονται βοήθεια, πρέπει να ελέγχουμε εμείς τους αριθμούς και να μην αφήσουμε τις δυνάμεις της οικονομίας να καθορισουν τους αριθμούς διοτι οι δυνάμεις της οικονομίας θα μας συντριψουν. Κάναμε όλοι τεράστια λάθη, πολίτες, κράτος , τράπεζες. Οι δυναμεις της αγοράς θα είναι αμίλικτες, θα μας τιμωρήσουν, οπως τιμωρούν τώρα την Ελλάδα, εαν συνεχίσουμε ακόμα μερικούς μήνες να είμαστε απαθής και να ασχολούμαστε με θεωρίες και αλληλοκατηγορίες θα καταστραφούμε, έχουμε εισέλθει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή…..πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως δουλεία , πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα όπλα και οχι μεγάλα λόγια……….
8/5/2012
Σάββας Τταντής Χρηματιστής, εγκεκριμένος λογιστής/ελεγκτής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου