Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι λόγοι που θα πάμε σίγουρα μηχανισμό και μετά θα πάμε σίγουρα ΔΝΤ και μνημόνιο........

1.Η Κύπρος είναι εκτός αγορών και για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες βασίζετε στη έκδοση εγχώριου βραχυπρόθεσμου χρέους και σε δανεισμό απο τρίτη χώρα. (βλέπε Ρωσσικό δάνειο 2.5 δις ευρω)

2. Η Κύπρος θα δώσει 1.5  εως 2 δις για να καλύψει την έκδοση της Λαικής που θα μείνει ακάλυπτη....τα κεφάλαια αυτά θα τα πάρει απο τον μηχανισμό στήριξης τα οποία θα είναι το μέγιστο που μπορούμε να πάρουμε απο τον Μηχανισμό (10% του ΑΕΠ μας)

2.  Εάν μας εγκρίνουν να δώσει το κράτος ομόλογα προς την Λαική αντί μετρητά δέν πάμε τώρα μηχανισμό .

3. Η Κύπρος θα είναι εκτός αγορών για τουλάχιστον ακόμα 12 μήνες και μετά βλέπουμε.

4. Πρίν το τέλος αυτού του έτους το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει 3 δις ρευστότητα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2013 οι οποίες θα προκύψουν απο τα εξης........(500 εκ έλλειμα , 600 εκ δόση για ρωσσικό δάνειο , 1.8 δις ομόλογα που λήγουν το 2013 ......)

5. Εάν δέν πάμε τώρα μηχανισμό για Λαική, θα πάμε μηχανισμό προς το τέλος του έτους για να πιάσουμε μέρος των 3 δις (1.7 δις)  που αναφέρω στο 4 πιο πάνω. Τα υπολοιπα θα μας τα δώσει τρίτη χώρα η θα πάμε ΔΝΤ και μνημόνιο.

6. Εάν πάμε τώρα μηχανισμό στηριξης για την Λαική, τότε το ΔΝΤ θα είναι ένα βήμα πιο κοντά αφού θα είναι δύσκολο να μας δανείσει τρίτη χώρα 3 δις με χαμηλό επιτόκιο χωρις να παραχωρηθούν άλλα ανταλλάγματα.  

7 Τα πιο πάνω είναι το αισιόδοξο σενάριο , το λογικό σενάριο είναι οτι στις αρχές του 2013 οι τράπεζες θα χρειαστούνε και άλλα κεφάλαια.....επίσης υπολογίζω οτι η Τράπεζα Κύπρου χρειάζετε Τώρα ακόμα 600 εκ ευρώ κεφάλαια. ....το λογικό σενάριο είναι οτι οι τράπεζες δεν θα βρούνε τα κεφάλαια που θα ξαναχρειαστούνε και πάλι το κράτος θα πρέπει να συνησφέρει.......

 Ολα τα πιο πάνω , είναι οι λογικές εκτιμήσεις βασιζομενες σε αισιόδοξα σενάρια.....δεν θα γράψω τα απαισιόδοξα σενάρια.....(π.χ πτωχευει άτακτα η Ελλάδα, η βγαινει η Ελλάδα απο το ευρώ η και τα 2 μαζί......)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου