Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Σιγά σιγά αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε την σοβαρότητα τηςκατάστασης...

Χέρομαι που σιγά σιγά αυξάνετε ο αριθμός των συμπολιτών μας που αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, το κράτος , η βουλή σήμερα είπαν οτι θα ξεκινήσουν έρευνα, το θετικό με αυτό είναι οτι κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης . Οσοι δεν το κατάλαβαν , θα το καταλάβουν σε μερικές εβδομάδες και στους επόμενους μήνες….
Τον Ρουμπίνι μην τον λαμβάνεις σοβαρά υπόψω, ακόμα περιμένει να πάει 5000 μονάδες ο Dow, αντι να πάει 5000 πήγε 13,000 μονάδες. Για την Κύπρο είπε μεταξύ άλλων το εξής “If a small group of countries, Greece, Cyprus, Portugal, restructure and exit, the Eurozone survives,” Η Κύπρος δηλαδή είναι κίνδυνος για το ευρω??? Μελέτησε πόσο είναι το συνολικό χρέος της Κύπρου σε σχέση με τις δυνατότητες του ΕΤΧΣ η του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζονης? Είμαστε ασήμαντοι μπροστά στο πρόβλημα της Ευρωζονης..συμφωνώ με όσα είπε για Ισπανία,,,ξέχασε Ιταλία νομίζω, συμφωνώ οτι η Ευρωζόνη θα αλλάξει μορφή αλλά οχι λόφο Κύπρου !!! (βλέπε Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, πορτογαλία)
Καλή ιδέα το οικονομικό συμβούλιο, θα γίνει και αυτό, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε σύντομα λόγο ασχημων οικονομικών εξελίξεων, Οι πολιτική ηγεσία δεν έχει τις εμπειρίες να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση, οι δημοσιοι υπάλληλοι π.χ του υπουργείου οικονομικών γιατί να ρισκάρουν? έχουν τους παχουλούς μισθούς και τα οφελήματα τους γιατί να πάρουν ρίσκο και να συμβουλευσουν για μέτρα η ιδέες οι οποίες αν δεν δουλέψουν και να κατηγορηθούν ? Αυτήν την κρίση πρέπει να την αναλάβει οικονομικό συμβούλιο στο οποιο να μην υπάρχουν ουτε πολιτικοί ουτε δημόσιοι υπάλληλοι. Θα αναγκαστούμε σύντομα να το κάνουμε…..
Μίλησες για έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ? Εχω πεί πολλές φορές οτι η Ευρωζονη είναι ενα ερασιτεχνικό τσίρκο, είναι μια ομάδα ποδοσφαιριστών που γυμνάζονται ξεχωριστά ο κάθε ένας με διαφορετικό προπονητή σε διαφορετικά γύπεδα με διαφορετική τακτική και μαζευονται κάθε σάββατο να αγωνιστούν , τι θα γίνει? φυσικά και θα χάσουν το παιχνίδι …..δέν νομίζω όμως να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει απο το ευρώ , αλλά θα λυπηθούν/βοηθήσουν την Ελλάδα να παλέψει όλες τις πιθανοτητες που έχει…..
ακόμα διαρωτάμε, γιατί το euro/usd είναι ακόμα 1.25+ ……έπρεπε να είταν 1=1, έτσι έπρεπε να γίνει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ευρωζονης πιο ανταγωνιστικές και οχι με μειώσεις μισθών και μέτρα λιτότητας τα οποία έφεραν μεγαλύτερη ύφεση ….΄τωρα άρχισαν να το καταλαβαίνουν σιγά σιγα….έγινε πολλή ζημία ….αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο μέτρο που έπρεπε να παρθει στην ευρωζόνη ……..

2 σχόλια:

  1. Κύριε Τταντή,

    Μέσα από μια γρήγορη ματιά στο μπλόγκ σας έχω δει τις περισσότερες από τις απόψεις σας και συμφωνώ κατά ένα μεγάλο βαθμό με αυτές. Όσον αφορά τα επιτόκια στον τόπο μας το πρόβλημα είναι ότι αν και είναι προς το συμφέρον όλων των τραπεζών να τα ρίξουν δεν μπορούν να το κάνουν εύκολα. Ο λόγος πιστεύω είναι απλός: τα συνεργατικά ιδρύματατα. Αν και ο ρόλος των ΣΠΕ στην Κύπρο ήταν κατά κανόνα θετικός τώρα με τα επιτόκια του 5-6% που προσφέρει εμποδίζει τις τιμές να πέσουν. Επειδή τα ΣΠΕ βρίσκονται σε κάποια ας το πούμε ''γκρίζα ζώνη'' όσον αφορά τον έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να τους επιβληθεί εύκολα το να ρίξουν τα επιτόκια τους. Συμφωνώ μαζί σας ότι ο Ρουμπίνι ήταν, είναι και θα είναι καταστροφολάγνος. Δεν χρειάζεται να λαμβάνεται σοβαρά υπ'όψιν. Ούτε εξάλλου και η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών. Η ιδέα σας για να δοθεί το 51% των μετοχών των επενδυτικών εταιρειών της Λαϊκής είναι πολύ καλή, η πιο λογική νομίζω που έχω ακούσει μέχρι σήμερα. Το ΕΤΧΣ δεν χρειάζεται να μπει στη μέση. Αν με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να βρούν (ή καλύτερα να γλυτώσουν από το να τα βρουν) τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζονται τότε ας πουλήσουν το 51% της Μαρφίν Εγνατία στην Ελλάδα! Τότε σίγουρα θα είναι υπερκαλυμμένοι! Όσον αφορά τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου αν και μέσω λογιστικών μεθόδων και όχι καθαρής κερδοφορίας, είναι σαν να αντιστέκονται και αυτοί με τον τρόπο τους στην παραλογία του να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια. Δυστυχώς όμως είμαι νέος ακόμα και δεν κατάφερα να δω την κατάσταση πριν συμβεί. Έτσι κρατώ στα χέρια μου αριθμό μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στις οποίες ήμουν αρκετά ηλίθιος ώστε να επενδύσω...

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ν

    Καταρχάς σε ευχαριστώ που διαβάζεις το Μπλοκ μου. Το Μπλοκ το έκανα για 2 βασικούς λόγους. Πρώτο επιδή έβλεπα οτι η κατάστασης θα οδηγούσε εδώ που είμαστε σήμερα και δευετρο επιδή κάποιες εφημερίδες δέν δημοσιευαν κάποια απο τα άρθρα μου στα οποία επεκρινα τις τράπεζες, όσα άρθρα ειταν γενικού περιεχομένου τα δημοσιευαν. Λάθη εκτιμήσεις ισος έχω κάνει δυστηχώς οι περισσότερες εκτιμήσεις μου βγηκαν σωστές.

    Οσο αφορά τις τράπεζες. Εκτος απο αυτό που αναφέρεις, έχω επισης εισηγηθεί να μοιραστούν και να πάνε σε μια καινούργια εταιρεία οι επενδυτικές τους δραστηριότητες και να αφήσουν μόνον τις τραπεζικές εργασίες κατώ απο την ΤΡΑΠΕΖΑ. Ετσι η Ευρωπαική αρχή τραπεζών θα χρειαζόταν λιγότερα κεφάλαια.

    επισης έχω αναφέρει οτι ΔΕΝ έπρεπε να πάμε με τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων τώρα αλλά να αυξάνονται τα εποπτικα σιγά σιγα. Τι επιπτώσεις θα ειχαν οι τράπεζες μας εαν δεν άκουαν την ΕΑΤ? νομίζω καμιά.......τώρα η Λαική θα εχει σχεδον 20 δις μετοχες! για αυτό συνεχίζει να πέφτει.....

    τα πράγματα είναι άσχημα, οι τράπεζες θα χρειαστουνε και άλλα κεφάλαια.....

    Ευχαριστώ ξανά που επισκέφτηκες το μπλοκ μου. Ολοι μαζί πρέπει να το κάνουμε γνωστό, να ερχόμαστε εδώ να συζητάμε, οι καιροί είνια δυσκολοι, θα πάρει πολλά χρόνια να βγούμε απο την ύφεση. Πρέπει ολοι να βοηθήσουμε να βγουμε απο αυτή την δυσκολη θεση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή