Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Τα λάθη, οι επιπτώσεις και κάποιες θεραπείες.......


Τις τελευταίες μέρες και μετά την απόφαση για στήριξη της Λαικής  γίνετε μεγάλος ντόρος στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα της οικονομίας και ακούμε διάφορες αναλύσεις και εκτιμήσεις. Κάποιοι έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως ενώ κάποιοι άλλοι ακόμα διερωτούνται τι φταίει   .      Με άρθρα μου το 2010 είχα αναφέρει τους λόγους που θα μας οδηγούσαν στην σημερινή κατάσταση της οικονομίας μας. Δεν είμαστε ακόμα στον πάτο. Εχουμε μπροστά μας τουλάχιστον ακόμα 5 χρόνια πριν η οικονομία ξεκινήσει να ανακάμπτει από τον πάτο. Ο πάτος δεν είναι η στήριξη της Λαικής,  η Λαική ήταν θύμα μιας κακοδιαχείρισης, ο πάτος θα είναι λίγο μετά που το ίδιο το κράτος θα χρειαστεί στήριξη......

Όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας είναι απολύτως φυσιολογικά, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη , μια διαδικασία διόρθωσης η οποία ξεκίνησε το 2008 , έγινε γνωστή σε πολλούς το 2012 και θα τελειώσει στην καλύτερη περίπτωση το 2017-2018. Αυτή η διαδικασία είναι η ΔΙΟΡΘΩΣΗ της φούσκας του δανεισμού της οικονομίας μας η οποία δημιουργά οικονομική κρίση.  Η διόρθωση της φούσκας του δανεισμού θα διορθώσει και πολλές στρεβλώσεις στην οικονομία μας και όπως επίσης και την κακοδιαχείριση. Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτήν την διαδικασία όπως κανένας δεν μπορεί να πιάσει ένα μαχαίρι όταν πέφτει, και ούτε μπορεί να σταματήσει την λάβα όπως κατεβαίνει από το ηφαίστειο, θα σταματήσει από μόνη της αφού πρώτα κάψει σχεδόν τα πάντα στο πέρασμα της. Μετά την διόρθωση/κάψιμο από την λάβα, τα χωράφια γίνονται πιο γόνιμα και πιο παραγωγικά…..

Πρώτα θα αναφέρω τα σφάλματα μας και τις στρεβλώσεις και μετά πως θα αλλάξουν/διορθωθούν. (οι λίστες είναι μικρές)

ΣΦΑΛΜΑΤΑ/ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ/ΚΑΚΟΔΕΙΑΧΙΡΙΣΗ

-Κύπριοι πολίτες και επιχειρήσεις , είμαστε δανεισμένοι  300% του ΑΕΠ μας. 20 χρόνια χτίζαμε σε δανεικά λεφτά , ξοδεύαμε πέραν των δυνατοτήτων μας.

-Όπως παρασύρθηκαν οι πολίτες παρασύρθηκε και το κράτος. Το κράτος νόμιζε ότι τα εισοδήματα από τα ακίνητα της περιόδου 2004-2007 θα ήταν επαναλαμβανόμενα.

- Οι τράπεζες επεκτάθηκαν σε λάθος χώρα. Δεν έκαναν διασπορά κινδύνου στην επέκταση τους στο εξωτερικό ενώ στο εσωτερικό βρέθηκαν εκτεθειμένες στην φούσκα ακινήτων του 2004-2007.  

-Πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ημικρατικοί οργανισμοί δεν λειτουργούν αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να υπάρχει κακοδιαχείριση .  Οι αμοιβές στις δημόσιες υπηρεσίες σε σχέση με τις αποδόσεις τους είναι ψηλές και δυσανάλογες σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.  Η κακοδιαχείριση επηρεάζει αρνητικά την πραγματική οικονομία. (βλέπε ΑΗΚ, Κυπριακές αερογραμμές κλπ)









ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

-Οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια εώς τις αρχές του 2013.

- τα μη εξυπηρετούντα δάνεια στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 20% και στην Κύπρο το 15%

-Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διοχετεύσουν χρήμα μέσα στην οικονομία ούτε και μετά τις αυξήσεις.

-Η ανεργία τον Νοέμβριο θα είναι 12%

-Το κράτος δεν θα μπεί μέσα στις αγορές σε όλο το 2012 και μάλλον και ΟΛΟ το 2013.

-Το κράτος θα αναγκαστεί στις επόμενες εβδομάδες να πάρει και άλλα μέτρα.

- Το κράτος εάν ως τον Οκτώβριο δεν εξασφαλίσει από Τρίτη χώρα δάνειο ύψους 3 δις για να καλύψει τις ανάγκες του 2013 τότε δεν θα πάει μόνον στον μηχανισμό αλλά ΤΡΟΙΚΑ, επιδή από το ESFS μπορούμε να πάρουμε μόνον 1.7 δις που είναι το 10% του ΑΕΠ μας. Τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε από το ΔΝΤ αφού πρώτα υπογράψουμε μνημόνιο.  Το μόνον θετικό με εμάς είναι ότι  ένα ποσό των  3 δις είναι μικρό για μεγάλες χώρες και δεν είναι δύσκολο να το δώσουν σε μια χώρα που έχει αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου. (ελπίζω να έχουμε διότι αυτή θα είναι η μόνη σωτηρία μας)

- Οι πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων θα αυξηθούν  σημαντικά.

- Το έγκλημα τα κοινωνικά προβλήματα θα αυξηθούν σημαντικά.



Εάν η Ελλάδα πάει στην δραχμή τότε αλλάζουν όλες οι πιο πάνω προβλέψεις προς το χειρότερο.



ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

-Το κράτος  πρέπει να στηρίξει τα κεφάλαια των τραπεζών έτσι ώστε αυτές να μπορούν να δανείζουν και να διοχετεύουν ρευστότητα στην οικονομία έστω και στο μικρό  βαθμό που θα μπορέσουν. Πρέπει να μην χαθεί η αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος προς τους ξένους καταθέτες και προς τις εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων που έχουν έδρα την Κύπρο( Κυπριακές εταιρείες  με ξένους μετόχους)

- Να αξιοποιηθεί Οργανισμός χρηματοδοτήσεως στέγης έτσι ώστε να διοχετεύει το κράτος χρήμα στον τομέα κατοικίας ο οποίος πλήγηκε τα τελευταία χρόνια. Να στελεχωθεί κατάλληλα ο ΟΧΣ και να παρέχει χαμηλότοκα δάνεια και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

- Να εξαλειφτεί όλο το δημοσιονομικό έλλειμμα αρχές του 2013 μειώνοντας τις λειτουργικές του δαπάνες το κράτος. Όχι αύξηση εσόδων, όχι αύξηση της φορολογίας.  Δεν πρέπει απλά να μειώσουμε το  έλλειμμα, το κράτος πρέπει να έχει πλεονάσματα για να μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος από τις αρχές του 2013. Δεν έχουμε χρόνο…..

- Να μειωθούν άμεσα τα λειτουργικά έξοδα των τραπεζών έτσι ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία των τραπεζών και να βελτιωθούν οι ισολογισμοί τους το συντομότερο δυνατό.  Αυτό θα βοηθήσει στην προσπάθεια για σταθεροποιήσει του τραπεζικού μας συστήματος και να βελτιώσει την εικόνα των τραπεζών στα μάτια των οίκων αξιολόγησης.

-μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών οι τράπεζες η και το κράτος (στην περίπτωση της Λαικής) πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαχωριστούν οι τραπεζικές εργασίες από τις επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών δημιουργώντας ξεχωριστή εταιρεία…….

 Τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να παρθούν τα ακούμε κάθε μέρα, δεν χρειάζετε να τα γράφω εδώ………..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου