Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαικής Τράπεζας. Η Καταστροφή των μετόχων


Σήμερα 18-5-2012 Οι Ελληνικές τραπεζικές μετοχές ανεβηκαν σημαντικά ενώ η μετοχή της Λαικής υποχώρησε και πάλι με πτώση περαν του 10% παρόλο που ψες ψηφίστηκε απο την Κυπριακή βουλή νομοσχέδιο για στήριξη της απο το κράτος. Πιο κάτω ακολουθά αναλυση γιατί η μετοχή έπεσε. Για εβδομάδες προειδοποιούσα οτι οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων θα καταστρέψουν τους μετόχους, θα οδηγούσαν σε αυξηση του δημοσίου χρέους και θα εφευγαν σημαντική ρευστότητα απο την αγορά, απο μια οικονομία που πάσχει απο έλλειψη ρευστότητας.
Η Λαική τράπεζα προχωρά σε έκδοση 18 δις μετοχών με τιμή έκδοσης
10 cents. Μετα την έκδοση η Λαική θα έχει εκδομένες σχεδόν 20 δις μετοχές . Εάν η μετοχή βρισκετε στα 13 σεντς που είταν χτες, τότε θα έχει χρηματιστηρακή αξία 2.6 δις ευρω. Με ενα πολλαπλασιαστή κερδών 10 φορες (p/e ratio) η Λαική για να δικαιολογά 2.6 δις ευρω αξία πρέπει να κάνει 260 κέρδη το έτος μετά την φορολογία. Αυτός ο στόχος είναι δυσκολο να επιτευθεί κάτω απο τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για την μετοχή της Λαικής εάν άλλες εταιρείες με λιγότερα προβλήματα απο τις τράπεζες διαπραγματευονται με πολλαπλασιαστές κερδών 5 φορές (βλέπε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ)
το μόνον θετικό για τους μετόχους απο την έκδοση της λαικής είναι το γεγονός οτι μπορούν να αυξήσουν τις θέσεις τους αγοράζοντας μετοχές απο το κράτος (με αυτό θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε τις λεπτομέρειες της έκδοσης στις επόμενες μέρες)
Για να επέλθει μια καταστροφή χρειάζετε μια αλυσίδα απο λάθη, μια σειρά απο λάθη τα οποία το ένα είναι η συνέχεια του προηγούμενου. Αυτό γίνετε με τις τράπεζες μας, το ένα λάθος διαδέχετε το άλλο μέχρι να γίνει η έκρηξη……..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου