Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ανησυχία για Τράπεζα Κύπρου

Επιδή ξεκίνησαν διάφοροι καθηγητές και αρθρογραφούν και αυτοί για σφάλματα της ΚΤΚ και τους κινδύνους στους οποίους έχει περιέλθει η Νέα Τράπεζα κύπρου θα γράψω τώρα μια έντονη ανησυχία που έχω για την Τράπεζα Κύπρου η οποία δέν αναφέρθηκε ακόμα απο κανένα ακαδημαικό η πολιτικό . Δέν έγραφα την ανυσηχία μου τις προηγούμενες μέρες επιδή δέν ήθελα να δημιουργήσω κακό κλίμα για την Νέα Τράπεζα Κύπρου. Το κλίμα όμως είναι ιδη άσχημο και τα προβλήματα της Νέας Κύπρου πάρα πολλά.
Η ΛΑΙΚΗ τράπεζα την 30-9-2012 είχε equity 800 εκ (εσωτερική αξία)
Στην Ελλάδα πουλήθηκαν απο την Λαική περίπου 10 δις περουσιακά στοιχεία και 6.5 υποχρεώσεις. Αυτο δημιουργά μια τρύπα στη Λαική Κύπρου κάπου 3 δις (διαφορά μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που πωλήθηκαν )
Είναι πολύ πιθανόν οτι θα πρέπει να διαγραφούν και άλλα περιουσιακά στοιχεια απο την ΛΑΙΚΗ Κύπρου οπως κάποιες επενδύσεις στην Ελλάδα η και η υπεραξία υψους 200 εκ που είταν στα βιβλία της Λαικής στις 30-9-2012.
Εχω υπολογίσει τα περιουσιακά της Νέας Τράπεζας Κύπρου στα 40 δις.
Οι υποχρεώσεις τις βγάζω 38 δις.
Το μετοχικο κεφάλαιο θα είναι 4δις-6 δις.
Δέν ισοζυγά ο ισολογισμός, βγαίνουν 2 δις περίπου περισσότερες υποχρεώσεις.
Η πιό πάνω ανησυχία μου μεγαλώνει με την απόφαση της ΚΤΚ στο διάταγμα της να αφαιρέσει το 30% απο τις καταθέσείς,(το 30% δέν θα είναι δεσμευμένη κατάθεση οπως νομίζουν όλοι αλλά θα φύγουν απο το σύστημα και θα είναι ένας τίτλος)Με αυτόν τον τρόπο , να φύγουν δηλαδή απο το σύστημα 2 δις καταθέσεις (το 30%) και ισοζιγά ο ισολογυσμός.
Το πιο πάνω δέν έχει να κάνει με τα κεφάλαια που χρειάζονται αφού τα 4 δις κεφάλαια που χρειάζεται η ΤΚ είναι ΟΚ με ένα κούρεμα 60% .
Τι θα γίνει οταν οι δικαιούχοι του 30% ζητήσουν τα λεφτα τους? η ΚΤΚ έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει για ποιό σκοπό αφήνει το 30% έξω απο το σύστημα την στιγμή που είναι ξεκάθαρο οτι με το 60% κούρεμα η ΤΚ ειναι ΟΚ.
Μακάρι να έχω λάθος, διοτι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο δέν βοηθά καθόλου την επαναφορά της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα. Η ΚΤΚ ενεργά αργά , πολύ αργά. Πρόκειται για 2 τράπεζες με απλούς ισολογισμούς, γιατί χρειάζεται 4 μήνες να αποφασίσει η ΚΤΚ τι θα γίνει με το 30% η το άλλο 22.5% ??? Πως είναι δυνατόν να θεωρούμαστε σοβαροί οταν θέλουμε 4 μήνες να κάνουμε μια απλή συγχώνευση??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου