Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ


1. Τον Νοέμβριο του 2012 ανακοινώθηκαν τα 9μηνιαια αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου στα οποία η τράπεζα Κύπρου είχε ίδια κεφάλαια 2.1 δις. Χωρίς οποιανδήποτε διευκρίνιση/εξήγηση προς τους μετόχους (ιδιοκτήτες) Η ΚΤΚ διόρισε εκκαθαριστή με βάση μελλοντικές ζημίες που υπολόγισε Η ΚΤΚ ότι θα είχε η Τράπεζα Κύπρου . Η Τράπεζα Κύπρου δεν χρεοκόπησε αλλά υπολόγισαν ότι θα χρεοκοπούσε στο μέλλον . ΅Επιδή η ΤΚ δεν χρεοκόπησε όσα ακολούθησαν είναι παράνομα. Η ΚΤΚ έπαψε το διοικητικό συμβούλιο και προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, χωρίς να δοθεί σε αυτούς το πρώτο δικαίωμα εξάσκησης των pro rata δικαιωμάτων τους. Την συνέχεια θα την δούμε στα δικαστήρια.
2. Στην σελίδα 4 του μνημονίου αναφέρεται στο εξής….The conversion of 37.5% of the uninsured deposits in bank of Cyprus into Class A shares with full voting and dividend rights …….η ΚΤΚ στο διάταγμα της λέει ότι οι μετοχές τάξης Α θα έχουν ΜΟΝΟΝ αυτές δικαιώματα ψήφου και μερίσματος , ενώ οι άλλες κατηγορίες μετοχών δεν θα έχουν δικαίωμα σε μέρισμα ούτε και σε ψήφο. Το μνημόνιο δεν λέει κάτι τέτοιο αλλά λέει ότι οι μετοχές Α θα έχουν όλα τα δικαιώματα ΔΕΝ λέει ότι μόνον αυτοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου και μέρισμα. Η ΚΤΚ αδικά όλες τις άλλες τάξεις μετοχών . Τους δίνει μάλιστα και υπολογιζόμενο τόκο πέραν του 10% κάθε έτος. Με βάση το διάταγμα της ΚΤΚ οι μετοχές τάξεις Α χάνουν το δικαίωμα ψήφου όταν πάρουν όλο το κεφάλαιο τους πίσω. Πρακτικά τι θα γίνει , οι μέτοχοι τάξης Α , θα ψηφίσουν στην γενική συνέλευση να (συνήθες ψηφισμα 50% +1 ψήφος) να πάρουν εώς 99% των λεφτών τους πίσω σε μέρισμα και μετά να μην δίνουν άλλο μέρισμα για να ελέγχουν για πάντα την Τράπεζα.
Επίσης , το διάταγμα δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν κέρδη από αύξηση της τιμής των μετοχών τάξης Α. Τι γίνεται σε περίπτωση που η μετοχή τάξης Α ανέβει πάνω από 1 ευρώ? Θα συνεχίσουν οι μετοχές Τάξης Α να παίρνουν μέρισμα και να έχουν το μοναδικό δικαίωμα ψήφου?
Εάν οι μέτοχοι τάξης Α κάνουν το λάθος να πάρουν 100% των λεφτών τους πισω και χάσουν τα δικαιώματα τους , αυτά τα παίρνουν αυτόματα οι μέτοχοι Τάξης Β οι οποίοι είναι οι κάτοχοι χρεωστικών τίτλων οι οποίοι είναι μειοψηφία!! Μια μικρή μειοψηφία θα ελέγχει τις αποφάσεις της μεγαλύτερης τράπεζας μας.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ . Όλοι οι μέτοχοι να έχουν ΙΣΑ δικαιώματα αυτό είναι πιο δίκαιο, λύνει πολλά σημαντικά πρακτικά λειτουργικά προβλήματα και θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό αγωγών από τους υφιστάμενους κανονικούς μετόχους.
3. Είναι πιθανόν η ΚΤΚ να σκέφτηκε να δώσει όλα τα δικαιώματα ψήφου και μερίσματος στους καταθέτες διότι με βάση τον πρόσφατο νόμο της βουλής θα πρέπει να δοθούν στους καταθέτες ΙΣΑΞΙΑ ποσό/ αξία με το ποσό της κατάθεσης. Τότε οι μετοχές ήταν λάθος , δεν έπρεπε να δοθούν μετοχές στους καταθέτες αλλά co co bonds τα οποία θα είχαν περισσότερες πιθανότητας να κρατήσουν την αξία τους στην αρχή παρά οι μετοχές. (βλέπε Ελληνικές τράπεζες και πρόσφατη ανακοίνωση Πειρεώς)
4. Στο διάταγμα δεν λέει πουθενά εάν οι διάφορες τάξης μετοχών θα διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ. Ακόμα και εάν διαπραγματεύονται θα είναι πολύ δύσκολη η εκτίμηση της τιμής 5 διαφορετικών τάξεων μετοχών…..εάν δεν θα διαπραγματεύονται πώς θα μπορεί κάποιος μέτοχος οποιασδήποτε τάξης να πουλήσει? Εάν δεν διαπραγματεύονται οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας μας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετοχή της Λαικής διαγράφηκε, τι χρηματιστήριο θα έχουμε? Πόση ζημία θα έχει το ΧΑΚ? Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από το ΧΑΚ η τις χρηματιστηριακές εταιρείες λόγο χαμηλού τζίρου?
ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ . Μόνον μια τάξη μετοχών. Όλες οι μετοχές ΙΣΑ δικαιώματα και να διαπραγματεύονται κανονικά σε ΧΑΑ και σε ΧΑΚ όπως ίσχυε εώς σήμερα….
5. Στην διευκρινιστική της ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε η ΚΤΚ λίγες μέρες μετά την δημοσίευση του διατάγματος υπάρχει ένα λάθος το οποίο η ΚΤΚ πρέπει να διορθώσει. Με βάση το διάταγμα της οι κανονικές μετοχές ΔΕΝ είναι η τάξη Δ . Η Τάξη Δ είναι τα δευτεροβάθμια κεφάλαια. Οι κανονικές μετοχές δεν έχουν τάξη επιδή απλά είναι κανονικές μετοχές , είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, ας πούμε Ε τάξη.
6. Η ΚΤΚ θα πρέπει με διευκρίνιση της να εξηγήσει σε όλους τους καταθέτες, αρμόδιους, βουλευτές , Κράτος τι λέει στο διάταγμα στην σελίδα 4 παράρτημα Β, για το υπόλοιπο 30% των καταθέσεων. Να εξηγήσει τι σημαίνει «Μηδενίζεται και αντικαθιστάτε από τίτλο» να εξηγήσει στον Κυπριακό ότι η κατάθεση τους ΔΕΝ θα είναι «δεσμευμένη» όπως όλοι νομίζουν αλλά ΔΕΝ θα είναι κατάθεση και ότι θα φύγει από το σύστημα. Να εξηγήσει η ΚΤΚ ότι θα ξαναγίνουν κατάθεση μόνον όταν και εφόσον αποφασίσει η Αρχή εξυγίανσης όπως αναφέρεται στην σελίδα 8 του διατάγματος. Θα πρέπει επίσης η ΚΤΚ να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό γιατί πήρε αυτήν την απόφαση και γιατί είπε ότι θα αποφασίσει τον Σεπτέμβριο…..τι σας κάνει να πιστεύεται Κύριοι της ΚΤΚ ότι ο λόγος που σκεφτήκατε αυτήν την ιδέα θα πάψει να υπάρχει σε 4 μήνες? (δεν θα γράψω τον λόγο )
Πόσο καιρό θα κοροϊδεύετε τον Κυπριακό λαό ότι το 30% είναι εκεί μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τα κεφάλαια της Κύπρου? Η Νέα Κύπρου θα έχει 40δις περίπου περιουσιακά στοιχεία άρα με 4 δις κεφάλαια θα έχει εποπτικά 10%. ( 8 δις καταθέσεις ανασφάλιστες *60%=4.8δις ) άρα τα εποπτικά είναι καλυμμένα με το 60% Σίγουρα……….
7 Μια διευκρίνηση για το μνημόνιο και την ΚΤΚ . Στην σελίδα 8 του μνημονίου γράφει τα εξής…..the value of the transferred assets will be higher than the transferred liabilities with the difference corresponding to the recapitalisation of Bank of Cyprus by Cyprus Popular Bank amounting to 9% of the risk weighted assets transferred.
Στην διευκρινιστική της ανακοίνωση για το διάταγμα της η ΚΤΚ μας είπε ότι στην κακή Λαική θα αφήσει όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις και ίδιας αξίας μη εξυπηρετούντα δάνεια. Για παράδειγμα εάν οι ανασφάλιστες καταθέσεις της είναι 3 δις τότε θα αφήσει και 3 δις μη εξυπηρετούντα δάνεια. Η Τρόικα μας λέει ότι η Λαική θα μεταφέρει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ότι υποχρεώσεις στην Τράπεζα Κύπρου ….
Εμμμμμ ………τότε να μας εξηγήσουν οι Κύριοι της Τρόικας και η ΚΤΚ πώς γίνεται μια Τράπεζα που χρεοκόπησε να έχει περισσότερα περιουσιακά στοιχειά από ότι υποχρεώσεις ??!! Είμαι σίγουρος ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ότι υποχρεώσεις λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στην Ελλάδα δώσατε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ότι υποχρεώσεις της Λαικής (κάπου 2 δις ) στην Πειρεώς. Κύριοι της ΚΤΚ και της Τρόικας, συντονιστείτε , ελέγξετε ξανά τους αριθμούς σας και αποφασίστε μια κοινή γραμμή στο ΠΕΙΡΑΜΑ σας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ζητήσω και μια χάρη από την ΚΤΚ, Κύριοι να βιαστούμε λίγο? Ένα μικρό πείραμα είναι , 2 μικρές τράπεζες έχουμε, 10 αριθμούς η μια και 12 αριθμούς η άλλη. Όσο καθυστερείτε τόσο πιο πολύ εμπιστοσύνη χάνεται από το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Όσο υπάρχουν όλες αυτές οι αβεβαιότητες τόσο πιο μεγάλη ζημία γίνεται τόσο τραπεζικό μας σύστημα όσο και στην πραγματική μας οικονομία.
Σάββας Τταντής , Χρηματιστής/Λογιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου