Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Κύπρος 2013 και Λάθη Μνημονίου.

Τα λάθη της απόφασης του Eurogroup και τα λάθη της ΚΤΚ που έγιναν στο τραπεζικό μας σύστημα τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές τις τελευτέες εβδομάδες. Σήμερα θα σχολιάσω τις πτυχές του μνημονίου οι οποίες αναφέρονται στα δημοσια οικονομικά και οι οποίες έχουν 2 λαθος εκτιμήσεις . Αυτές οι λάθος εκτιμήσεις θα μας οδηγήσουν στους επόμενους μήνες/χρόνια σε περιπέτειες. Οι 2 λάθος εκτιμήσεις που γίνονται στο μνημόνιο είναι οι ακόλουθες.
1. Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα του 2013 οτι θα είναι 395 εκ ευρω.
2. Το Αέπ μας το 2013 οτι θα είναι 16.5 δις Ευρω.
Υπολογίζω οτι το πρωτογενές μας έλλειμα για το 2013 θα είναι διπλάσιο απο αυτό που υπολογίζει η ΤΡΟΙΚΑ και θα φτάσει μέχρι και τα 750εκ. Αυτό θα συμβεί επιδή η κατανάλωση η οποία είναι το 65% του ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί σημαντικά λόγο της απότομης μείωσης της ρευστότητας μέσα στην αγορά λόγο του πειράματος που αποφάσισε να κάνει το eurogroup στην Κύπρο. Χάθηκαν πολλά δισεκατομύρια ευρώ σε ρευστότητα ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επειχηρηματιών προς την Κυπριακή οικονομία έχει χαθεί. Η μειωμένη κατανάλωση θα οδηγήσει σε ΄μειωμένα εισοδήματα για το κρλατος τόσο απο άμεσους οσο και απο έμμεσους φόρους. Πολλές επειχηρήσεις θα κλείσουν και η ανεργία θα ανέβει ανεβάζοντας τις κρατικές δαπάνες (ανεργιακά επιδόματα) .
Τα πιο πάνω θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συρρικνωση του ΑΕΠ απο οτι υπολογίζει η ΤΡΟΙΚΑ. Υπολογίζω οτι το ΑΕΠ μας το 2013 θα είναι 15.2 δις και οχι 16.5 δις που υπολογίζει η ΤΡΟΙΚΑ.
Επιδή υπολογίζει τα πιο πάνω , η ΤΡΟΙΚΑ , ζήτησε απο την Κύβερνηση Ηπιες μειώσεις στις κρατικές δαπανες. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών δαπανών. Οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν κατα 700 εκ το 2013 στο σύνολο τους. . Η μείωση στις κρατικές δαπάνες πρέπει να φτάσει το 10% των κρατικών δαπανών. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλύση τις δαπάνες της και να προβεί άμεσα σε περικοπές ύψους 700εκ ετησίως.
εάν δέν γίνει το πιο πάνω τότε, στο τέλος του 2013 , αρχές του 2014 οταν η ΤΡΟΙΚΑ δεί οτι το έλλειμα μας για το 2013 δέν μειώθηκε , θα ζητήσει απο την Κυβέρνηση πολύ μεγάλες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες και είναι πολύ πιθανον να ζητήσει και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ δημοσίων υπαλλήλων ακριβώς όπως κάνει στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια.
Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις απο τυχόν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα είναι πολύ μεγαλύτερες απο οτι θα είναι π.χ μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σήμερα.
Δυστηχώς, εδώ και 3 χρόνια έχουμε εισέλθει εδώ σε ένα σπιράλ θανάτου, σε ένα φάυλο κύκλο, σε ένα οικονομικό κανιβαλισμό. Εχω αναφέρει πολλές φορές οτι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι η πρώτη που πρέπει να βγεί απο αυτόν τον φάυλο κύκλο έτσι ώστε να μπορεί να βοηθά την πραγματική οικονομία και οχι να την τραυματίζει συνέχεια. Για να γίνει αυτό πρέπει το κράτος να περάσει σε πρωτογενές πλεονάσματα, οσο αυτό δέν γίνεται η προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας θα αποκρύνονται συνέχεια.
Σάββας Τταντής Λογιστής/ελεγκτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου