Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οι Λόγοι που θα εισέλθουμε σε μεγαλύτερη υφεση....

Κάναμε τις τελευταίες μέρες ακριβώς τα αντίθετα απο οτι έπρεπε να κάνουμε….Η Κύπρος σήμερα έχει 3-4 μεγάλα προβλήματα ως εξής

1. Δημοσιονομικό έλλειμα. Η απότομη σμικρυνση του τραπεζικου΄τομέα θα μειώσει αποτομα τα εισοδήματα του κράτους. Υπολογίζω γύρω στα 600 εκ. Το παραδέχεται και η Τροικα στο μνημόμιο, σελίδα 12, προβλέπει πρωτογενές έλλειμα 395 εκ ενώ πέρσι είταν μονον 222 εκ! Και θα έχουμε και αυξημένες φορολογίες.

2. Ρευστότητα στην Οικονομία. Ειχαμε προβλημα αφου 32 δις ρευστότητα του τραπεζικού μας συστήματος ειταν στην Ελλάδα. Αντι να αυξήσουμε την ρευστότητα την μειώσαμε αποτομα εγκλωβίζοντας άλλα 10 δις στην Κακη Λαικη και στην Κυπρου .

3 Επιτόκια. Πρέπει να πάμε σε χαμηλά επιτόκια. Η κρίση θα διαρκέσει 10 χρόνια (2008 εώς 2018) 9% επιτόκια σε 10 χρόνια είναι 90% ! Ποιά επειχήρηση έχει αυτην την δυνατότητα? Θα κλείσουν εκατοντάδες επειχηρήσεις. επίσης οταν ενας καταθέτης πιάνει 5% επιτόκιο γιατί να επενδύσει?? Δυστηχώς με αυτό που έγινε είναι πολύ πιθανον , εάν δέν υπάρξει ρύθμιση με διάταγμα, τα επιτόκια να πάνε πάνω . Ειναι η απλή λογική της προσφορας/ζήτησης, η προσφορά ρευστότητας ειναι μειωμένη και η ζήτηση μεγαλύτερη , άρα τα επιτόκια οα πάνε πάνω…..

4. Κοστος ενέργειας . Υπερβολικά ψηλό.
Το διάταγμα της Κεντρικής για την τράπεζα Κύπρου έχει πολλές παρανομίες …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου