Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Aναβολή αυξήσεων? σωστή απόφαση.......

  1. 1. H Blackrock να μείνει μακριά απο την Κύπρο. Ούτε να το σκέφτεστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτήν την στιγμή, Κύριοι !!!! τι θα γίνει εάν έρθουν και μας πούνε θέλουν οτι τράπεζες μας ακόμα 3 δις? ποιος θα τα πληρώσει?? το κράτος? ο κυπριακός λαός?
  2. 2. 5 μήνες γράφω συνέχεια ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ αυξήσεις κεφαλαίων, να πάμε σιγά σιγά διοτι θα αποτύγχαναν, θα έπρεπε να βάλει το κράτος κεφάλαια, να αυξηθει το δημόσιο χρέος, να αυξηθουν οι τόκοι πληρωτέοι, κλπ κλπ …ΧΑΡΗΚΑ ΑΠΟΨΕ όταν ακουσα οτι γίνονται παραστάσεις προς ΕΚΤ να καθυστερήσουμε τις αυξήσεις μέχρι τέλος του ετους,,,,,συγχαίρω τον νέο διοικητή, ελπίζω να τα καταφέρει να πάμε με αυξήσεις σιγα σιγα, πιστέυω οτι στο χέρι της κεντρικής Τράπεζας ειναι αυτή η αποφαση και οχι στην ΕΑΤ.
  3. 3. Εαν δώσουμε της ΛΑικής 1.8 δις τώρα πιάνοντας τα απο τον μηχανισμό στήριξης, τότε, εξαντλούμε όλο το “οριο” μας (10% του ΑΕΠ) , τι θα γίνει στο τέλος του έτους οταν το κράτος θα χρειάζετε περιπου 3 δις για τις χρηματοδοτικές του ανάγκες του 2013????
  4. Τώρα έχει ξεκινήσει η κρίση, δεν ειναι σε πλήρη εξέλιξη, εχουμε ακόμα δρόμο, ο νέος διοικητής θα ζήσει την πλήρη εξέλιξη της Κρίσης, του ευχομαι καλή δύναμη , έχουμε ακόμα 5-6 χρόνια στην διάρκεια των οποίων θα ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις,, η ευρωζώνη θα αλλάξει μορφή, οσο και εάν το παλέυουν δεν θα τα καταφέρουν, ξέκινησε η Ισπανία……δύσκολο να τα καταφέρει μόνη της…..εμείς αργούμε πολύ να κινηθούμε, μας προλαβαίνουν συνέχεια τα γεγονοτα,,,,αντί να έχουμε οργανομένο σχέδιο κάνουμε αντάρτικο, θα τιμωρηθούμε για αυτο, δίνουμε στον ασθενή ασπιρίνες, ο ασθενής θέλει πολλαπλές εγχειρήσεις,,,,,,οι θεωρίες και το φαγοποτι τέλειωσαν………..

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι λόγοι που θα πάμε σίγουρα μηχανισμό και μετά θα πάμε σίγουρα ΔΝΤ και μνημόνιο........

1.Η Κύπρος είναι εκτός αγορών και για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες βασίζετε στη έκδοση εγχώριου βραχυπρόθεσμου χρέους και σε δανεισμό απο τρίτη χώρα. (βλέπε Ρωσσικό δάνειο 2.5 δις ευρω)

2. Η Κύπρος θα δώσει 1.5  εως 2 δις για να καλύψει την έκδοση της Λαικής που θα μείνει ακάλυπτη....τα κεφάλαια αυτά θα τα πάρει απο τον μηχανισμό στήριξης τα οποία θα είναι το μέγιστο που μπορούμε να πάρουμε απο τον Μηχανισμό (10% του ΑΕΠ μας)

2.  Εάν μας εγκρίνουν να δώσει το κράτος ομόλογα προς την Λαική αντί μετρητά δέν πάμε τώρα μηχανισμό .

3. Η Κύπρος θα είναι εκτός αγορών για τουλάχιστον ακόμα 12 μήνες και μετά βλέπουμε.

4. Πρίν το τέλος αυτού του έτους το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει 3 δις ρευστότητα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2013 οι οποίες θα προκύψουν απο τα εξης........(500 εκ έλλειμα , 600 εκ δόση για ρωσσικό δάνειο , 1.8 δις ομόλογα που λήγουν το 2013 ......)

5. Εάν δέν πάμε τώρα μηχανισμό για Λαική, θα πάμε μηχανισμό προς το τέλος του έτους για να πιάσουμε μέρος των 3 δις (1.7 δις)  που αναφέρω στο 4 πιο πάνω. Τα υπολοιπα θα μας τα δώσει τρίτη χώρα η θα πάμε ΔΝΤ και μνημόνιο.

6. Εάν πάμε τώρα μηχανισμό στηριξης για την Λαική, τότε το ΔΝΤ θα είναι ένα βήμα πιο κοντά αφού θα είναι δύσκολο να μας δανείσει τρίτη χώρα 3 δις με χαμηλό επιτόκιο χωρις να παραχωρηθούν άλλα ανταλλάγματα.  

7 Τα πιο πάνω είναι το αισιόδοξο σενάριο , το λογικό σενάριο είναι οτι στις αρχές του 2013 οι τράπεζες θα χρειαστούνε και άλλα κεφάλαια.....επίσης υπολογίζω οτι η Τράπεζα Κύπρου χρειάζετε Τώρα ακόμα 600 εκ ευρώ κεφάλαια. ....το λογικό σενάριο είναι οτι οι τράπεζες δεν θα βρούνε τα κεφάλαια που θα ξαναχρειαστούνε και πάλι το κράτος θα πρέπει να συνησφέρει.......

 Ολα τα πιο πάνω , είναι οι λογικές εκτιμήσεις βασιζομενες σε αισιόδοξα σενάρια.....δεν θα γράψω τα απαισιόδοξα σενάρια.....(π.χ πτωχευει άτακτα η Ελλάδα, η βγαινει η Ελλάδα απο το ευρώ η και τα 2 μαζί......)

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Θεωρία του Χάους και Κύπρος...


Θεωρία του Χάους.

Μικρές αποκλίσεις  από το σωστό ενώ βραχυπρόθεσμα μπορεί να θεωρηθούν ασήμαντες, με την πάροδο του χρόνου είναι ικανές να δημιουργήσουν μια τόσο μεγάλη απόκλιση η οποία με την σειρά της μπορεί να δημιουργήσει κατάρρευση ενός συστήματος.  Να δημιουργηθεί το ΧΑΟΣ.

Έχουμε για πολλά χρόνια αποκλείσεις  από το σωστό σε πολλούς τομείς της οικονομίας  μας,  όπως κακοδιαχείριση στις τράπεζες, κακοδιαχείριση σε μια μη αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία και μια πραγματική οικονομία όπου πολίτες και επιχειρήσεις  χτίζαμε/ζούσαμε/ξοδεύαμε   δανεικά λεφτά…….. δυστυχώς όλα τα παραμύθια έχουν ένα τέλος, το φαγοπότι έχει τελειώσει. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποτραπεί το Χάος.

Δυστυχώς συνεχίζουμε να ενεργούμε καθυστερημένα και μετά που η ζημία έχει γίνει. Δεν έχουμε ακόμα καταστρώσει 5 αετές πλάνο……..  δεν έχουμε στρατηγική αντιμετώπισης αυτής της κρίσης…. Αυτό που βλέπουμε να γίνετε είναι ανταρτοπόλεμος,  προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα όταν αυτό είναι πλέον γεγονός, θεωρούμε ότι π.χ  το γεγονός ότι το κράτος είναι εκτός αγορών είναι μεμονωμένο γεγονός, ότι Η Λαική είναι μεμονωμένο  γεγονός,  ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ασήμαντο γεγονός, ότι το λιανικό εμπόριο που έμεινε χωρίς ρευστότητα είναι ασήμαντο γεγονός …….Αυτά όλα είναι σημαντικά γεγονότα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο Χάος…….

Αρχίσαμε να μιλάμε για προσφυγή στο ΤΧΣ για να στηριχθεί η Λαική,  λογικό αυτό, δεν υπάρχει άλλη επιλογή,  τι θα γίνει όμως λίγο πρίν το τέλος αυτού του έτους  όταν θα πρέπει να εξασφαλίσουμε 2.5 δις ευρώ για τις ανάγκες του 2013? Τι θα γίνει  εάν δεν βρούμε χρηματοδότηση από Τρίτη χώρα? Θα πάμε ΔΝΤ(επιδή θα έχουμε πιάσει το μέγιστο από το ΤΧΣ για την Λαικη- 10% του ΑΕΠ μας)  είμαστε έτοιμοι για το ΔΝΤ? Τι θα γίνει όταν οι τράπεζες μας θα ξαναχρειαστούν  κεφάλαια?   Τι θα γίνει εάν η Ελλάδα βγεί από το ευρώ?

Κινούμαστε αργά , πρέπει να βρούμε την δύναμη και την αποφασιστικότητα να δουλέψουμε όλοι να βγούμε από αυτή την κρίση η οποία θα είναι επώδυνη και θα έχει διάρκεια ακόμα 5 χρόνια. Πρέπει να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας(π.χ μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους, μείωση λειτουργικών δαπανών των τραπεζών-Λαικής ), οι ασπιρίνες δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα…….

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Τα λάθη, οι επιπτώσεις και κάποιες θεραπείες.......


Τις τελευταίες μέρες και μετά την απόφαση για στήριξη της Λαικής  γίνετε μεγάλος ντόρος στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα της οικονομίας και ακούμε διάφορες αναλύσεις και εκτιμήσεις. Κάποιοι έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως ενώ κάποιοι άλλοι ακόμα διερωτούνται τι φταίει   .      Με άρθρα μου το 2010 είχα αναφέρει τους λόγους που θα μας οδηγούσαν στην σημερινή κατάσταση της οικονομίας μας. Δεν είμαστε ακόμα στον πάτο. Εχουμε μπροστά μας τουλάχιστον ακόμα 5 χρόνια πριν η οικονομία ξεκινήσει να ανακάμπτει από τον πάτο. Ο πάτος δεν είναι η στήριξη της Λαικής,  η Λαική ήταν θύμα μιας κακοδιαχείρισης, ο πάτος θα είναι λίγο μετά που το ίδιο το κράτος θα χρειαστεί στήριξη......

Όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας είναι απολύτως φυσιολογικά, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη , μια διαδικασία διόρθωσης η οποία ξεκίνησε το 2008 , έγινε γνωστή σε πολλούς το 2012 και θα τελειώσει στην καλύτερη περίπτωση το 2017-2018. Αυτή η διαδικασία είναι η ΔΙΟΡΘΩΣΗ της φούσκας του δανεισμού της οικονομίας μας η οποία δημιουργά οικονομική κρίση.  Η διόρθωση της φούσκας του δανεισμού θα διορθώσει και πολλές στρεβλώσεις στην οικονομία μας και όπως επίσης και την κακοδιαχείριση. Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτήν την διαδικασία όπως κανένας δεν μπορεί να πιάσει ένα μαχαίρι όταν πέφτει, και ούτε μπορεί να σταματήσει την λάβα όπως κατεβαίνει από το ηφαίστειο, θα σταματήσει από μόνη της αφού πρώτα κάψει σχεδόν τα πάντα στο πέρασμα της. Μετά την διόρθωση/κάψιμο από την λάβα, τα χωράφια γίνονται πιο γόνιμα και πιο παραγωγικά…..

Πρώτα θα αναφέρω τα σφάλματα μας και τις στρεβλώσεις και μετά πως θα αλλάξουν/διορθωθούν. (οι λίστες είναι μικρές)

ΣΦΑΛΜΑΤΑ/ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ/ΚΑΚΟΔΕΙΑΧΙΡΙΣΗ

-Κύπριοι πολίτες και επιχειρήσεις , είμαστε δανεισμένοι  300% του ΑΕΠ μας. 20 χρόνια χτίζαμε σε δανεικά λεφτά , ξοδεύαμε πέραν των δυνατοτήτων μας.

-Όπως παρασύρθηκαν οι πολίτες παρασύρθηκε και το κράτος. Το κράτος νόμιζε ότι τα εισοδήματα από τα ακίνητα της περιόδου 2004-2007 θα ήταν επαναλαμβανόμενα.

- Οι τράπεζες επεκτάθηκαν σε λάθος χώρα. Δεν έκαναν διασπορά κινδύνου στην επέκταση τους στο εξωτερικό ενώ στο εσωτερικό βρέθηκαν εκτεθειμένες στην φούσκα ακινήτων του 2004-2007.  

-Πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ημικρατικοί οργανισμοί δεν λειτουργούν αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να υπάρχει κακοδιαχείριση .  Οι αμοιβές στις δημόσιες υπηρεσίες σε σχέση με τις αποδόσεις τους είναι ψηλές και δυσανάλογες σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.  Η κακοδιαχείριση επηρεάζει αρνητικά την πραγματική οικονομία. (βλέπε ΑΗΚ, Κυπριακές αερογραμμές κλπ)









ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

-Οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια εώς τις αρχές του 2013.

- τα μη εξυπηρετούντα δάνεια στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 20% και στην Κύπρο το 15%

-Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διοχετεύσουν χρήμα μέσα στην οικονομία ούτε και μετά τις αυξήσεις.

-Η ανεργία τον Νοέμβριο θα είναι 12%

-Το κράτος δεν θα μπεί μέσα στις αγορές σε όλο το 2012 και μάλλον και ΟΛΟ το 2013.

-Το κράτος θα αναγκαστεί στις επόμενες εβδομάδες να πάρει και άλλα μέτρα.

- Το κράτος εάν ως τον Οκτώβριο δεν εξασφαλίσει από Τρίτη χώρα δάνειο ύψους 3 δις για να καλύψει τις ανάγκες του 2013 τότε δεν θα πάει μόνον στον μηχανισμό αλλά ΤΡΟΙΚΑ, επιδή από το ESFS μπορούμε να πάρουμε μόνον 1.7 δις που είναι το 10% του ΑΕΠ μας. Τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε από το ΔΝΤ αφού πρώτα υπογράψουμε μνημόνιο.  Το μόνον θετικό με εμάς είναι ότι  ένα ποσό των  3 δις είναι μικρό για μεγάλες χώρες και δεν είναι δύσκολο να το δώσουν σε μια χώρα που έχει αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου. (ελπίζω να έχουμε διότι αυτή θα είναι η μόνη σωτηρία μας)

- Οι πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων θα αυξηθούν  σημαντικά.

- Το έγκλημα τα κοινωνικά προβλήματα θα αυξηθούν σημαντικά.



Εάν η Ελλάδα πάει στην δραχμή τότε αλλάζουν όλες οι πιο πάνω προβλέψεις προς το χειρότερο.



ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

-Το κράτος  πρέπει να στηρίξει τα κεφάλαια των τραπεζών έτσι ώστε αυτές να μπορούν να δανείζουν και να διοχετεύουν ρευστότητα στην οικονομία έστω και στο μικρό  βαθμό που θα μπορέσουν. Πρέπει να μην χαθεί η αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος προς τους ξένους καταθέτες και προς τις εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων που έχουν έδρα την Κύπρο( Κυπριακές εταιρείες  με ξένους μετόχους)

- Να αξιοποιηθεί Οργανισμός χρηματοδοτήσεως στέγης έτσι ώστε να διοχετεύει το κράτος χρήμα στον τομέα κατοικίας ο οποίος πλήγηκε τα τελευταία χρόνια. Να στελεχωθεί κατάλληλα ο ΟΧΣ και να παρέχει χαμηλότοκα δάνεια και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

- Να εξαλειφτεί όλο το δημοσιονομικό έλλειμμα αρχές του 2013 μειώνοντας τις λειτουργικές του δαπάνες το κράτος. Όχι αύξηση εσόδων, όχι αύξηση της φορολογίας.  Δεν πρέπει απλά να μειώσουμε το  έλλειμμα, το κράτος πρέπει να έχει πλεονάσματα για να μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος από τις αρχές του 2013. Δεν έχουμε χρόνο…..

- Να μειωθούν άμεσα τα λειτουργικά έξοδα των τραπεζών έτσι ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία των τραπεζών και να βελτιωθούν οι ισολογισμοί τους το συντομότερο δυνατό.  Αυτό θα βοηθήσει στην προσπάθεια για σταθεροποιήσει του τραπεζικού μας συστήματος και να βελτιώσει την εικόνα των τραπεζών στα μάτια των οίκων αξιολόγησης.

-μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών οι τράπεζες η και το κράτος (στην περίπτωση της Λαικής) πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαχωριστούν οι τραπεζικές εργασίες από τις επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών δημιουργώντας ξεχωριστή εταιρεία…….

 Τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να παρθούν τα ακούμε κάθε μέρα, δεν χρειάζετε να τα γράφω εδώ………..


Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Λαική, έκδοση κεφαλαίου, Οργανισμός ΧΣ

Εγώ λέω οτι ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να πάμε με τοσο μεγάλες αυξήσεις τώρα, αυτήν την περίοδο της υφεσης. Επρεπε να πάμε με μικρότερες αυξήσεις η καθόλου αυξήσεις και να πάμε με αυξηση στα εποπτικά κεφάλαια 1-2% τον χρόνο και να πάμε στο 9% σε 4-5 χρόνια. Λές Κινδυνευουν οι καταθέσεις , με 2 δις κεφάλαια ΔΕΝ κινδυνευουν οι καταθέσεις? και κινδυνευουν με 1 δις κεφάλαια ? η Λαική έχει 20 δις καταθέσεις….
με το πιο πάνω που λέω και είμαι σταθερός σε αυτό εδώ και μήνες, δεν θα καταστρέφονταν οι μέτοχοι και δεν θα αυξανόταν το δημόσιο χρέος απο 71% στο 80% που ΜΑΛΛΟΝ θα είναι εκει τον ΙΟΥΛΙΟ.
Επίσης στα μειονεκτήματα που έλεγα οτι θα έχει η εκδοση κυβερνητικών χρεογράφων προς τις τράπεζες είναι το γεγονός οτι τα Κυβερνητικά μας ομόλογα θα διαπραγματευονται κάτω απο την ονομαστική τους αξία . Εάν δεν θα φερουν καθόλου τόκο οπως ειδα σε μια ανακοίνωση η ζημία για τις τράπεζες θα είναι πέραν του 20%. Η ΛΑΙΚΗ υπολογίζω να έχει 300 εκ ζημίες ! (απο τα Κυβερνητικά ομόλογα που θα πιάσει απο τη έκδοση που θα γίνει. )
Επίσης, η εικόνα του κράτους μας προς τους οικους αξιολόγησης ποιά θα είναι με αυξημένο δημόσιο χρέος?
Το μόνο ισχυρό επιχείρημα, της ΕΑΤ και όσων συνηγόρουν προς μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων τώρα είναι το εξής. Οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν κεφάλαια για να μπορούν να δανείζουν και να υπάρχει συνεχώς απρόσκοπτη διοχετευση ρευστότητας στην αγορά για να μην οδηγηθεί η οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση. Αυτή η λογική μπορεί να δουλέψει εάν οι τράπεζες είταν υγιείς και λύνονταν τα προβλήματα τους με αυτές τις αυξήσεις……..εγώ διαφωνώ με αυτήν την λογική και είμαι σταθερος στις θέσεις μου οι οποίες ειναι οι ακόλουθες..
1. Οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούν κεφάλαια εώς το τέλος του 2012.
2. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διοχετευουν χρήμα ουτε μετά τις αυξήσεις που θα γίνουν εώς το τέλος Ιουνίου.
3. Οι τράπεζες ειναι οπως το τρίγωνο των βερμούδων, οτι κεφάλαια πάνε σε αυτές τώρα , θα χαθούν απο τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους και επενδύσεων τους στην Ελλάδα.
4. Οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την Λαική, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ένα πιο αποτελεσματικό τροπο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Π.Χ να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαιου του Οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης ο οποίος θα μπορεί άμεσα ξεκινήσει άμεσα να διοχετέυει χρήμα σε ένα τομέα που έχει προβλημα και έχει πολλούς ανέργους, ο τομέας κατασκευών. Εάν για παράδειγμα , αντί να δοθούν 1 δις στην Λαική, θα μπορούσε να αυξηθεί το μετοχικο κεφάλαιο του ΟΧΣ κατά 1 δις, τότε ο Οργανισμός θεωρητικά θα μπορούσε να δανείσει εώς 9 δις ευρώ. (νοουμένου οτι αποκτήσει ρευστότητα απο καινούργιες καταθέσεις)
Μεταξύ της επιλογής να μήν παρέμβει το κράτος στην Λαική και να παρέμβει, επιλέγω την παρέμβαση. Επρεπε να γίνει παρέμβαση αλλά οχι τόσο μεγάλη τώρα. Επρεπε να πάμε σιγά σιγα…….το κράτος να δανειστεί πιο λίγα και να αναλάβει την διαχείρηση της Λαικής με λιγότερο ρισκο. Υπολογίζω οτι το κράτος μετά την αυξηση κεφαλαίου θα κατεχει πέραν του 50% της Λαικής……….

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαικής Τράπεζας. Η Καταστροφή των μετόχων


Σήμερα 18-5-2012 Οι Ελληνικές τραπεζικές μετοχές ανεβηκαν σημαντικά ενώ η μετοχή της Λαικής υποχώρησε και πάλι με πτώση περαν του 10% παρόλο που ψες ψηφίστηκε απο την Κυπριακή βουλή νομοσχέδιο για στήριξη της απο το κράτος. Πιο κάτω ακολουθά αναλυση γιατί η μετοχή έπεσε. Για εβδομάδες προειδοποιούσα οτι οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων θα καταστρέψουν τους μετόχους, θα οδηγούσαν σε αυξηση του δημοσίου χρέους και θα εφευγαν σημαντική ρευστότητα απο την αγορά, απο μια οικονομία που πάσχει απο έλλειψη ρευστότητας.
Η Λαική τράπεζα προχωρά σε έκδοση 18 δις μετοχών με τιμή έκδοσης
10 cents. Μετα την έκδοση η Λαική θα έχει εκδομένες σχεδόν 20 δις μετοχές . Εάν η μετοχή βρισκετε στα 13 σεντς που είταν χτες, τότε θα έχει χρηματιστηρακή αξία 2.6 δις ευρω. Με ενα πολλαπλασιαστή κερδών 10 φορες (p/e ratio) η Λαική για να δικαιολογά 2.6 δις ευρω αξία πρέπει να κάνει 260 κέρδη το έτος μετά την φορολογία. Αυτός ο στόχος είναι δυσκολο να επιτευθεί κάτω απο τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για την μετοχή της Λαικής εάν άλλες εταιρείες με λιγότερα προβλήματα απο τις τράπεζες διαπραγματευονται με πολλαπλασιαστές κερδών 5 φορές (βλέπε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ)
το μόνον θετικό για τους μετόχους απο την έκδοση της λαικής είναι το γεγονός οτι μπορούν να αυξήσουν τις θέσεις τους αγοράζοντας μετοχές απο το κράτος (με αυτό θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε τις λεπτομέρειες της έκδοσης στις επόμενες μέρες)
Για να επέλθει μια καταστροφή χρειάζετε μια αλυσίδα απο λάθη, μια σειρά απο λάθη τα οποία το ένα είναι η συνέχεια του προηγούμενου. Αυτό γίνετε με τις τράπεζες μας, το ένα λάθος διαδέχετε το άλλο μέχρι να γίνει η έκρηξη……..

Εγκλημα οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων .....

΄Τους τελευταιους μήνες και μετά την εισήγηση της Ευρωπαικής αρχής Τραπεζών να προχωρήσουν οι τράπεζες μας αυξήσεις κεφαλαίων, τόνιζα συνεχώς 2 πράγματα
1. Μας ζήτησαν αυξήσεις κεφαλαίων που ισοδυναμούν με 23% του ΑΕΠ μας , καμιά άλλη χώρα στην ΕΕ δεν χρειάζονται οι τράπεζες της τόσο μεγάλη αυξηση σε σχέση με το ΑΕΠ τους. Ακόμα και στην Ελλάδα, η ΕΑΤ ζήτησε 30 δις ευρώ αυξήσεις για τις Τράπεζες ποσό το οποίο αντοιστιχά με 12% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
2. Δέν έπρεπε να πάμε με τόσο μεγάλες αυξήσεις διοτι η οικονομία μας δεν θα μπορούσε να της υλοποιήσει και θα εσπρωχνε μια οικονομία που βρίσκετε σε ύφεση σε μεγαλύτερη ύφεση. Προδοποίησα ότι εάν αποτύχουν οι εκδόσεις το κράτος θα αναγκαστεί να τις στηρίξει με αποτέλεσμα να αυξηθει το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μας.
Ρωτούσα ποιά ειναι αυτή η ΕΑΤ , γιατί να μην πηγαίναμε με Βασιλεια και να αυξάνουμε τα εποπτικα 1 % τον χρόνο , βάζοντας κάποιους περιορισμούς στις τράπεζες μας, π.χ να μην δινουν μέρισμα. Τι επιπτώσεις θα είχαμε εαν δεν κάναμε τώρα τοσο μεγάλες αυξησεις……?
Προιδοποιησα επισης οτι οι αυξήσεις κεφαλαιών θα κατάστρεφαν τους μετόχους (βλεπε επόμενο άρθρο μου)
Απο ότι αντιλαμβάνομαι η ΕΑΤ είναι απλά ενα συμβουλευτικό σώμα , άρχοντες των τραπεζών είναι οι Κεντρικές Τράπεζες και οχι η ΕΑΤ…..η ΕΑΤ κάνει ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ προς τις κεντρικές τράπεζες και οι Κεντρικές τράπεζες έχουν την ευθήνη για τις τράπεζες που εποπτευουν. Εχω πει πολλές φορές οτι η Κεντρική τράπεζα Κύπρου έπρεπε να πιάσει πάνω της την ευθήνη και να πηγαίνουμε σιγα σιγα πάνω με τα εποπτικά κεφάλαια. Ειχα πεί οτι η Τράπεζα Κύπρου θα έχει 300 εκ κέρδη για το 2012 και αυτό θα ανεβάσει τα εποπτικά της περαν του 1%. Σε 4 Χρόνια η Κυπρου θα είχε εποπτικα 9% και δεν χρειζόταν να πάει με μια τόσο μεγάλη αυξηση, το ίδιο ισχυει και για την Λαική. Υπολογίζω οτι το κράτος θα αναγκαστεί να αυξήσει το χρέος του κατα 8% του ΑΕΠ στην αυξηση κεφαλαίου της Λαικής.
Πιο κάτω ακολουθούν κάποια στοιχεία για την ΕΑΤ. Εγώ απο οτι αντιλαμβάνομαι η ΕΑΤ απλά είναι ένα συμβουλευτικό σώμα και εαν δεν προχωρούσαμε με τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιών τώρα δεν θα είχαμε κανένα προβλημα . Εάν τα πράγματα είναι όπως λέω τότε οι αυξήσεις κεφαλαίων που αναγκάστηκαν να κάνουν οι τράπεζες μας απο την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ είναι εγκλημα ισάξιο με αυτό που κάνανε οι τράπεζες αγοράζοντας Ελληνικά ομόλογα……..
On the basis of these results, the EBA has also issued its first formal recommendation stating that national supervisory authorities should require banks whose CT1R falls below the 5% threshold to promptly remedy their capital shortfall. The EBA notes that this is not sufficient to address all potential vulnerabilities at this point. Therefore, the EBA has also recommended that national supervisory authorities request all banks whose CT1R is above but close to 5%, and which have sizeable exposures to sovereigns under stress, to take specific steps to strengthen their capital position. These would include, where necessary, restrictions on dividends, deleveraging, issuance of fresh capital or conversion of lower-quality instruments into Core Tier 1 capital.
The European Banking Authority was established by Regulation (EC) No. 1093/2010 of the European Parliament and of the Council of 24 November 2010. The EBA has officially come into being as of 1 January 2011 and has taken over all existing and ongoing tasks and responsibilities from the Committee of European Banking Supervisors (CEBS). The EBA acts as a hub and spoke network of EU and national bodies safeguarding public values such as the stability of the financial system, the transparency of markets and financial products and the protection of depositors and investors

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η Blackrock να μήν έρθει στην Κύπρο

Αναφέρθηκε απο πολλούς οτι η Πλακροκ , πρέπει να έρθει και στην Κύπρο να ελέγξει τις Κυπριακές τράπεζες. Αυτό δεν πρέπει να γίνει αυτήν την περίοδο ουτε και στο σύντομο μέλλον. Εάν Η Πλακροκ ελεγξει τις Κυπριακές τράπεζες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να εισηγηθεί και άλλες αυξήσεις κεφαλαίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οτι χειρότερο για μια οικονομία η οποία είναι ίδη σε ύφεση. Οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα στο να αντλήσουν και άλλα κεφάλαια και θα αναγκαστεί το κράτος να τις στηρίξει(και πάλι). Το Κυπριακό κράτος βρίσκετε εκτός αγορών , έχει τα δικά του σοβαρά προβλήματα. Σύντομα το κράτος πρέπει να στηρίξει την Λαική τράπεζα. Το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα πλησιάσει το 80% . Μεγαλύτερο χρέος για το κράτος ισοδυναμεί με περισσότερους πληρωτέους φόρους, ένας φαυλος κύκλος για το ίδιο το κράτος απο τον οποίο δύσκολα βγεί……

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Σιγά σιγά αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε την σοβαρότητα τηςκατάστασης...

Χέρομαι που σιγά σιγά αυξάνετε ο αριθμός των συμπολιτών μας που αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, το κράτος , η βουλή σήμερα είπαν οτι θα ξεκινήσουν έρευνα, το θετικό με αυτό είναι οτι κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης . Οσοι δεν το κατάλαβαν , θα το καταλάβουν σε μερικές εβδομάδες και στους επόμενους μήνες….
Τον Ρουμπίνι μην τον λαμβάνεις σοβαρά υπόψω, ακόμα περιμένει να πάει 5000 μονάδες ο Dow, αντι να πάει 5000 πήγε 13,000 μονάδες. Για την Κύπρο είπε μεταξύ άλλων το εξής “If a small group of countries, Greece, Cyprus, Portugal, restructure and exit, the Eurozone survives,” Η Κύπρος δηλαδή είναι κίνδυνος για το ευρω??? Μελέτησε πόσο είναι το συνολικό χρέος της Κύπρου σε σχέση με τις δυνατότητες του ΕΤΧΣ η του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζονης? Είμαστε ασήμαντοι μπροστά στο πρόβλημα της Ευρωζονης..συμφωνώ με όσα είπε για Ισπανία,,,ξέχασε Ιταλία νομίζω, συμφωνώ οτι η Ευρωζόνη θα αλλάξει μορφή αλλά οχι λόφο Κύπρου !!! (βλέπε Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, πορτογαλία)
Καλή ιδέα το οικονομικό συμβούλιο, θα γίνει και αυτό, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε σύντομα λόγο ασχημων οικονομικών εξελίξεων, Οι πολιτική ηγεσία δεν έχει τις εμπειρίες να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση, οι δημοσιοι υπάλληλοι π.χ του υπουργείου οικονομικών γιατί να ρισκάρουν? έχουν τους παχουλούς μισθούς και τα οφελήματα τους γιατί να πάρουν ρίσκο και να συμβουλευσουν για μέτρα η ιδέες οι οποίες αν δεν δουλέψουν και να κατηγορηθούν ? Αυτήν την κρίση πρέπει να την αναλάβει οικονομικό συμβούλιο στο οποιο να μην υπάρχουν ουτε πολιτικοί ουτε δημόσιοι υπάλληλοι. Θα αναγκαστούμε σύντομα να το κάνουμε…..
Μίλησες για έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ? Εχω πεί πολλές φορές οτι η Ευρωζονη είναι ενα ερασιτεχνικό τσίρκο, είναι μια ομάδα ποδοσφαιριστών που γυμνάζονται ξεχωριστά ο κάθε ένας με διαφορετικό προπονητή σε διαφορετικά γύπεδα με διαφορετική τακτική και μαζευονται κάθε σάββατο να αγωνιστούν , τι θα γίνει? φυσικά και θα χάσουν το παιχνίδι …..δέν νομίζω όμως να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει απο το ευρώ , αλλά θα λυπηθούν/βοηθήσουν την Ελλάδα να παλέψει όλες τις πιθανοτητες που έχει…..
ακόμα διαρωτάμε, γιατί το euro/usd είναι ακόμα 1.25+ ……έπρεπε να είταν 1=1, έτσι έπρεπε να γίνει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ευρωζονης πιο ανταγωνιστικές και οχι με μειώσεις μισθών και μέτρα λιτότητας τα οποία έφεραν μεγαλύτερη ύφεση ….΄τωρα άρχισαν να το καταλαβαίνουν σιγά σιγα….έγινε πολλή ζημία ….αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο μέτρο που έπρεπε να παρθει στην ευρωζόνη ……..

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Συζητήσεις........

Αργυρία τα νούμερα δεν βγαίνουν με αυτά που εισηγήσαι και ούτε έχουμε τοσο χρόνο οσο λές. Δέν έχουμε 2 χρόνια, δεν είναι αρκετά τα κεφάλαια απο 13 μισθούς και μειώσεις μισθών. Επίσης, αυτά που λές να γίνουν ειναι μέτρα λιτότητας, εαν κοπούν οι 13 μισθοί, τον Ιανουάριο του 2013 δεν θα τον βγάλουν μεγάλα καταστήματα, θα γύρουν. Ασε που περιμένω αυτο να συμβεί νωρίτερα. Να υπάρξουν μειώσεις μισθών για οσους παίρνουν απο 6000 και πάνω, διοτι μεγάλο μέρος απο αυτα τα λεφτά δεν πάνε πισω στην οικονομία. Δεν πρέπει να υπάρξουν μειώσεις μισθών για δημοσιους υπαλλήλους που πιάνουν κάτω απο 3000 ευρω τον μήνα διοτι αυτοι τα ξοδέυουν ολα στην οικονομία και δημιουργήται περισσότερο χρήμα..(.βλεπε muliplier effect) Οσο αφορά το ταμειο που λες ,το γράφω εδώ και μήνες με λεπτομέρειες πως να γίνει, …….
Συμφωνώ με τις θέσεις του νέου διοικητή οτι τα μέτρα λιτοτητας οδηγάνε σε μεγαλύτερη υφεση. Κύριε διοιηκητά και η έλλειψη ρευστότητας οδηγά μια οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση,,,,,,και δυστηχώς οι τράπεζες μας δεν θα μπορέσουν να διοχετευσουν ρευστότητα μέσα στην αγορά ουτε και μετά τις εποικήμενες αυξήσεις…….Να αυξηθεί άμεσα το μετοχικό κεφάλαιο το οργανισμου χρηματοδοτήσεως στέγης έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα στεγαστικά δάνεια, αυτο θα δώσει μεγάλη ανάσα στην οικοδομική βιομηχανια και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας…..οι τράπεζες για τα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχουν συνέχεια προβλήματα , δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν την οικονομία στο βαθμο που θα έπρεπε και που οι ιδιες θα ήθελαν….
Κάποιοι πιο πάνω ακόμα συζητάνε εάν θα παρέμβει το κράτος με την Λαική….ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μην παρέμβει το κράτος, δεν έχουμε επιλογή , κανένας άλλος δεν βάζει το χέρι του στην Λαική για τους λόγους που ανάφερα πολλές φορές εδώ και μήνες…..Οι ξένοι θεσμικοί γνωρίζουν καλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός μας κλάδος στα επομενα χρόνια….το κράτος έπρεπε να παρέμβει εδώ και μήνες επιδή οι ξένοι δεν θα ενδιαφερθούν για τους λόγους που ανάφερα σε προηγούμενα άρθρα μου…
Μινώταυρε τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου είναι 90 εκ για το τριμηνο. Τα κέρδη τα επαναλαμβανόμενα….αυτά είναι τα πραγματικά κέρδη απο εργασίες τα οποία ειναι πολύ καλά. Η Κύπρου το 2012 θα έχει κάπου 800 εκ κέρδη πριν τις προβλέψεις και πριν την φορολογία. Για αυτό λέω οτι η κρίση θα πάρει 5 χρόνια επιδή θα διαγράφουν σιγά σιγά τις ζημίες της κρίσης που θα έχουν στα επομενα χρόνια τα οποία υπολογίζω στα 7-8 δις. Τα υπόλοιπα κέρδη για το τρίμηνο είναι accounting treatment of deferred tax.
δυστηχώς οι τράπεζες μας επεκτάθηκαν και εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε λάθος χώρα, δεν έπρεπε να τοποθετήσουν 6 φορές τα ίδια κεφάλαια τους σε μια μονον χώρα και ιδιως όταν αυτή ειναι η Ελλάδα του 21 αιώνα με αυτήν την νοοτροπια που βλέπουμε καθημερινά .
Αυτά που θα ζήσουμε στους επόμενους μήνες θα τα θυμούμαστε για χρόνια και θα διδάσκονται στα πανεπιστήμια ως παραδειγματα προς αποφυγή. Ελλάδα, Κύπρος/Ισλανδία μαζί, Ιρλανδία , Ισπανία/ιταλία/πορτογαλία μαζί θα διδάσκονται ώς ξεχωριστά κεφάλαια. Τελευταίο κεφάλαιο θα είναι η ευροζώνη. Μια ρομαντική ιδέα που οργανώθηκε λάθος και θα αναγκαστεί να αλλάξει μορφή στα επόμενα χρονια…..

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

H ώρα που το κράτος θα πρέπει να παρέμβει πλησιάζει......

H μέρα που το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες πλησιάζει.Είναι γνωστή η θέσης μου οτι το κράτος θα έπρεπε να είχε παρέμβει εδώ και εβδομάδες , δεν το έπραξε, σύντομα θα αναγκαστει να το πράξει..
Εφόσον ΔΕΝ κάναμε Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οπωε το εισηγούμε εδώ και μήνες , το κράτος πρέπει να εξετάσει 2 σενάρια στήριξης των τραπεζών τα οποία είναι τα ακόλουθα…
1. Η στήριξη να γίνει αγοράζοντας απο τις τράπεζες μετατρέψιμα ομόλογα (co co bonds)τα οποία να είναι μετατρέψιμα αυτοματα σε μετοχές εάν τα κεφάλαια των τραπεζών υποχωρήσουν κάτω απο ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτό θα δώσει χρόνο στις τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια προβαίνοντας σε κάποιες ενέργειες π.χ πώληση περιουσικαών στοιχείων. Αυξηση κεφαλαιων απο οργανικά κέρδη κλπ. Σε κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον και οταν θα μπορέσει η τράπεζα να εξαγοράσει τα χρεογραφα που θα κρατά το κράτος. Η εισηγηση μου αυτή θα βοηθήσει να ΜΗΝ γίνουν dilluted οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών οι οποίοι έχουν καταστραφεί τα τελευταια 3 έτη.
2. Το κράτος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο η πιο πάνω στηριξη να γίνει κατευθειαν απο το ESFS προς τις τράπεζες έτσι ώστε να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος .
επιμένω σε 2 θέσεις μου που έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ ..
1. Η πιο προβληματική τράπεζα πρέπει να σπάσει σε 2 κομμάτια, την επενδυτική τράπεζα η οποία δεν θα εποπτευετε απο την ΕΑΤ και η τράπεζα με τις παραδοσικές εργασίες . Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι απαιτήσεις της ΕΑΤ για νέα κεφάλαια . Οι τράπεζες δεν τελειώνουν τα προβλήματα τους με τις αυξήσεις κεφαλαίων που θα κάνουν τώρα αλλά θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια σύντομα.
2. Δέν έπρεπε να δεκτούμε απο την ΕΑΤ τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφάλαίων για τις τράπεζες μας οι οποίες ισοδυναμούν με 23% του ΑΕΠ μας. Καμιά άλλη χώρα δεν χρειάστηκε σε κάνει τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφάλαιών. Επρεπε να αυξάνονται το κεφάλαια σιγα σιγά με κάποιες δεσμέυσεις απο πλευράς τραπεζών π.χ να μην δώσουν μερισματα για μερικά χρόνια…
ΔΕΝ κάναμε τίποτα σωστό ακόμα για το θέμα των τραπεζών. Οι τράπεζες μας θα οδηγήσουν το κράτος σε περιπέτειες θα το γράφω κάθε μέρα μέχρι να το αντειληφθούμε και να ενεργήσουμε. Οι τράπεζες έχουν περιουσιακά στοιχεία 8 φορές το ΑΕΠ μας. Είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με τις δυνατότητες του κράτους. Δέν μπορούν οι τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν με την υφιστάμενη τους δομή.
Η Κυπριακή οικονομία έχει μείνει πολλή καιρό χωρίς ρευστότητα, μέγα λάθος, αυτό μας οδηγά σε μεγαλύτερη ύφεση.Απόσπασμα απο άρθρο του Stockwatch σήμερα αναφέρει το εξής για την ύφεση…..”Σήμερα Όπως αναφέρεται στην έκθεση οικονομικών προσδοκιών, που δημοσίευσε χθες το ΚΟΕ, ο ρυθμός μεταβολή του ΑΕΠ θα φτάσει στο -1,4% το 2012. ”
Δυστηχώς επαληθέυονται οι προβλέψεις που είχα κάνει αρχές τους έτους , οτι δηλαδή η ύφεση θα είναι πέραν του 1% του ΑΕΠ φέτος………

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Πρέπει να κινηθούμε άμεσα........

Αγαπητοί Κύριοι απόψε είναι η πρώτη φορά που θα σχολιάσω την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι η πρώτη φορά που γράφω άρθρο με πολτικό περιεχόμενο. Δέν έχω άλλη επιλογή . Θα το πράξω με την ελπίδα οτι επιτέλους θα αντειληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης και να κινηθούμε διότι πλησιάζει η ώρα που θα βρεθούμε μπροστά απο ένα γκρεμό. Παρακολουθώ τους έλληνες πολιτικούς σχεδόν καθημερινά τα τελευταια χρόνια λόγο της καθημερινής ασχολίας μου με το ΧΑΑ. Λυπάμε που θα το πώ , οι ανθρωποι είναι επικύνδινοι για την ιδια τους την χώρα. Η Ελλάδα κινδυνευει απο τον ερασιτεχνισμό και την έλλειψη στοιχειώδους κατανόησης των οικονομιών απο τους πολιτικούς της. Βλέπω τις τελευταιες εβδομάδες υποψήφιους βουλευτές να συζητούν με δημοσιογράφους , ερασιτέχνες οικονομολολόγοι, δημοσιογράφοι που δεν κατέχουν ιχνος βασικών αρχών οικονομίας να λένε διάφορες ασυναρτησιες , πολιτικοι που πήραν μεγάλα ποσοστά και βάλανε βουλευτες στην βουλή δεν αντειλαμβάνονται που πάνε και τι λένε , στηριξαν τον προεκλογικό τους αγώνα σε υποσχέσεις που εαν τις τηρήσουν η Ελλάδα θα καταστραφεί,,,,,,,,,,και μαζί της θα παρασήρει και εμάς…….Θεωρώ πλεον βεβαιο οτι η Ελλάδα έχει πολυ περιορισμένες πιθανοτητες να σωθεί. Οι πολιτικοι της θα την οδηγήσουν σε καταστροφή…
Τι κάνουμε, τις τελευταιες εβδομάδες/μήνες έχω εισηγηθεί πολλά μέτρα απο τα οποία τίποτα δεν έγιναν , είμαστε συντηριτικοί και νομίζουμε οτι η κρίση θα περάσει. ΔΕΝ θα περάσει, έχουμε ακομα 5-6 χρόνια και ακόμα δεν ειμαστε στον πάτο. Ειμαστε δειλοί, υποκριτές όλοι μας. Δέν έχουμε κότσια. Κρυβόμαστε πίσω απο ωραία λόγια και λαικισμό, θεωρίες, θεωρίες και πάλι θεωριες και μετά αλληλοκατηγορίες, πλησιάζουμε τον γκρεμό, και χάνουμε την ενεργεια μας με αλληλοκατηγορίες χωρίς ουσία και προτάσεις. Βυθιζόμαστε, και το πλήρωμα του πλοίου μαλλώνει μεταξύ τους αντί να σώσουν τους επιβάτες……
επιπρόθετα απο τις προτάσεις που έχω κάνει τις τελευταίες εβδομάδες και λόγο των τελευταιων εξελίξεων στην Ελλάδα προτίνω τα εξής…..
πρέπει να σχεδιάσουμε μια οικονομική στρατηγική με βάθος 5 αετίας τουλάχιστον και στην οποια να υπολογίσουμε ειπρόσθετες ζημίες για τις τράπεζες ακόμα 5-8 δις ευρω.
εισηγούμε όπως γίνουν προυπολογισμοί απο την βουλή τώρα με οριζοντα 5 χρόνια και εαν αυτό δεν μπορεί να γίνει απο την βουλή να γίνει απο το υπουργείο οικονομικών.
Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία της εταιρειας φυσικού αερίου στην οποία να υπολογιστούν ποσότητες φυσικού αερίου και να πουληθεί ποσοστό της εταιρείας και η οποια να ενταχθεί σε μεγάλο σχηματιστήριο της ευρώπης . Τα αναμενόμενα εισοδήματα απο αυτήν την εταιρεια να υπολογιστούν στον 5 αετή προηπολογισμό που εισηγούμε πιο πάνω….
Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, θεωρώ οτι δεν έχουμε πολλές επιλογές μπροστά μας. Το κράτος θα αναγκαστεί να δώσει κεφάλαια στις τράπεζες μας σύντομα και αυτό θα ανεβάσει σημαντικά το δημόσιο χρέος. Θα αυξηθούν οι πληρωτέοι τόκοι με αρνητικό αντικυπο στο δημοσιονομικό έλλειμα.
Η εταιρεία φυσικού θα πρέπει να γίνει συντομα, σε αυτή ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΣΕΥΤΟΥΝ ολα τα οικόπεδα αλλά μόνον το Αφροδίτη και ισος ακόμα 1-2 οικόπεδα ανάλογα με τις εκτιμήσεις . Πρέπει να εξασφαλιστουν 5-10 δις για τα επόμενα 1-5 χρόνια. Εαν βγαίνουν τα νούμερα , να μην δοθούν ολα τα οικόπεδα σε μια εταιρεία……
Επίσης πρέπει να μειώθουν άμεσα στον 5 αετές προυπολογισμο που αναφέρω ΜΗ παραγωγικές δαπάνες……τα εισοδήματα μας οπως έχω αναφέρει πολλές φορες ΔΕΝ θα αυξηθούν επιδή ειμαστε σε ύφεση, σπιράλ θανάτου, ειμαστε σε φαυλο κύκλο εδώ και 6 μήνες περιπου….
Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της οικονομίας στα χέρια μας, πρέπει να παρέμβουμε, να παρέμβουμε στις τράπεζες οι οποίες χρειαζονται βοήθεια, πρέπει να ελέγχουμε εμείς τους αριθμούς και να μην αφήσουμε τις δυνάμεις της οικονομίας να καθορισουν τους αριθμούς διοτι οι δυνάμεις της οικονομίας θα μας συντριψουν. Κάναμε όλοι τεράστια λάθη, πολίτες, κράτος , τράπεζες. Οι δυναμεις της αγοράς θα είναι αμίλικτες, θα μας τιμωρήσουν, οπως τιμωρούν τώρα την Ελλάδα, εαν συνεχίσουμε ακόμα μερικούς μήνες να είμαστε απαθής και να ασχολούμαστε με θεωρίες και αλληλοκατηγορίες θα καταστραφούμε, έχουμε εισέλθει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή…..πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως δουλεία , πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα όπλα και οχι μεγάλα λόγια……….
8/5/2012
Σάββας Τταντής Χρηματιστής, εγκεκριμένος λογιστής/ελεγκτής .

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

1.Κυπριακό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Cyprus Financial Stability fund)


  1. Εδώ και μήνες εισηγούμε την δημιουργία ενώς ταμείου το οποίο θα παρεμβαίνει και να αγοράζει κεφάλαια τραπεζών έτσι ώστε να μην αποτυγχάνουν οι εκδόσεις και να χάνετε η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα.
  2. Πρώτα πρέπει να αναφέρω τα εξής. Η Κύπρος ΔΕΝ θα επιστρέψει στις αγορές πριν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό μας σύστημα. Δυστηχώς το τραπεζικό μας σύστημα ΔΕΝ θα σταθεροποιηθεί φέτος διότι έχει και άλλες ζημίες τις οποίες υπολογίζω γύρω στα 4-5 δις ευρω. Πιστευω οτι αρχές του 2013 ισος και ενωρίτερα οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούν κεφάλαια. Δέν θα αναλύσω τώρα τους λόγους , έχω αναφερθει πολλές φορές για τις ζημίες των τραπεζών που έρχονται.
  3. Παρόλο που πολλοί διαφωνούσαν με τις υποβαθμισεις των ξένων οίκων για τα κυπριακά ομόλογα εγώ συμφωνούσα μαζι τους , είχα προβλέψει οτι θα γίνουμε σκουπίδια οπως λέω και τώρα οτι ακόμα δεν βρήκαμε πάτο , έχουμε ακόμα δρόμο και οι απειλές για περετέρω υποβαθμίσεις έχουν υπόβαθρο. Αρχικός μας στόχος πρέπει να είναι να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα προστατευοντας ταυτόχρονα το δημόσιο εξωτερικό χρέος , προστατευοντας το Κράτος.
  4. Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας εισηγήθηκε να δώσει το κράτος ομόλογα στις τράπεζες και να πάρει μετοχές , διαφώνησα με αυτή την θέση απο την πρώτη στιγμή για τους πιο κάτω λόγους…
  5. 1. Μια τέτοια ενέργεια θα αυξήσει το δημόσιο χρέος και θα δυσκολεψει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες του κράτους να επανέλθει στις αγορές.
  6. 2. Τα Κυπριακά ομόλογα θα διαπραγματευονται απο την πρώτη μέρα σε χαμηλότερες τιμές απο την ονομαστική αξία, και αυτό θα δημιουργησει σημαντικές λογιστικές ζημίες στις τράπεζες που θα τα πιάσουν.
  7. 3. Εαν το κράτος εκδώσει π.χ 1 δις αξίας ομόλογα προς τις τράπεζες τοτε θα αναγκάζετε να πληρώνει και τοκο προς τι τράπεζες , εαν π.χ ο τόκος θα είναι 4%, τότε το κράτος θα πρέπει να πληρώνει 40 εκ τόκους τον χρόνο πρός τις τράπεζες. Οι τόκοι πληρωτέοι αυξάνουν το δημοσιονομικό έλλειμα το οποιο είναι ιδη ψηλό. Παραμένω σταθερος στην εκτίμηση μου οτι το έλλειμα φέτος χωρίς να παρθούν άλλα μέτρα θα ειναι 4% του ΑΕΠ, γύρω στα 700 εκ. Το κράτος για τις μετοχές που θα πιασει ΔΕΝ θα πέρνει μέρισμα για μερικά χρόνια αφού οι τράπεζες ΔΕΝ θα μπορουν να δώσουν μερίσματα για αρκετά χρόνια ακόμα, και εαν θα δωσουν κάποιο μέρισμα σε μερικά χρόνια σίγουρα αυτό θα είναι λιγότερο απο τους τόκους που θα πληρώνει το κράτος προς τια τράπεζες.
  8. οι τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν δικές τους μετοχές και εαν το πράξουν μετά απο εγκριση των συνελευσεων τους (share buy back schemes) οι μετοχές που αγοράζονται αφαιρούνται απο τα ίδια κεφάλαια και άρα μειώνονται τα εποπτικά κεφάλαια. (tier 1 capital)
  9. Το ταμείο που εισηγούμε θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα
  10. 1. Δέν αυξάνει το δημόσιο χρέος αφού δεν βάζει λεφτά το κράτος αλλά μόνον εγγυήσεις (contigent liability).
  11. 2. Δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να βοηθήσουν και αυτές να πετύχουν οι αυξήσεις των κεφαλαιών τους . Εξάλου έχουν υποχρέωση οι τράπεζες να το πράξουν διοτι αυτές ευθυνονται για τα προβλήματα τους και οχι το κράτος. Τους δημιουργούμε ένα όχημα μεσω του οποίου θα μπορούν να αγοράζουν δικές τους μετοχές χωρις αυτές να αφαιρούνται απο τα εποπτικά τους κεφάλαια…
  12. 3. Οι ξένοι οίκοι θα δούνε θετικά ένα τέτοιο ταμείο.
  13. 4. Ξένοι και Κυπριοι επενδυτές θα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές στις νέες εκδόσεις και απο το χρηματιστήριο αφου θα γνωρίζουν οτι υπάρχει το Ταμείο αυτό να στηρίζει τις τραπεζικές μετοχές.
  14. Πως θα δημιουργηθεί το ταμείο…..
  15. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα εκδόσει ΟΜΟΛΟΓΑ τοκοφόρα τα οποία θα διαπραγματευονται σε χρηματιστήριο του εξωτερικού και ο τόκος θα είναι εγγυημένος απο το υπουργείο οικονομικών. Θα εκδοθούν ομόλογα(με κρατικές εγγυησεις) και οχι μετοχές για να είναι μειωμένου κινδύνου έτσι ώστε να υπάρξει ψηλότερο ενδιαφέρον απο θεσμικούς κυρίως επενδυτές . Επιδή το ταμείο ΔΕΝ θα έχει Υποχρεώσεις αλλά μετρητά απο την αρχή τα ομόλογα του θα ξεκινούν με βαθμολόγιση ΑΑΑ απο τους ξένους οίκους.
  16. Επενδυτές που θα επενδύσουν στο ταμείο…
  17. 1. Τράπεζες
    2. Κυπριακές επενδυτικές εταιρείες
    3. Ασφαλιστικές εταιρείες
    4 Ξένοι θεσμικοί και κυπριοι θεσμικοί επενδυτές
    5 Εκκλησία της Κύπρου
    6. ΚΛΠ ΚΛΠ
  18. Διοικηση του Ταμειου.
  19. Το ταμείο θα έχει διοικητικό συμβούλιο με μέλη διορισμένα απο τους κατόχους των ομολόγων και μέλη διορισμένα απο το υπουργίο οικονομικών .
  20. Επενδυτική στρατηγική του Ταμειου…
  21. 1. επενδυση στις νέες εκδοσεις κεφαλαιών των τραπεζών
    2 επένδυση σε τραπεζικές μετοχές και απο το χρηματιστηριο Κύπρου
    3. Αγορά Κυβερνητικών ομολόγων τοσο απο τον πρωτογενή οσο και απο της δευτερογενή αγορά
  22. Το πιο πάνω ταμείο σε συνδιασμό με την εισήγηση μου για σπάσιμο της Λαικής σε 2 κομμάτια , στην Τράπεζα με τις τραπεζικές εργασίες η οποία θα συνεχίσει να εποπτευετε απο την Ευρωπαική αρχή τραπεζών και μιας επενδυτικής τράπεζας η οποία δεν θα εποπτευεται απο την ΕΑΤ, θα οδηγήσουν σε σταθεροποιηση του τραπεζικού μας συστήματος και ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των Κυπριακών ομολογων απο σκουπίδια σε καλύτερη βαθμολόγηση. Εαν δεν γίνουν τα πιο πάνω οι πιθανότητες να οδηγηθεί το κράτος σε περιπέτειες είναι μεγάλες. Πρίν το τέλος του έτους πρέπει να βρεί περιπου 3 δις για ομόλογα που λίγουν αρχές του 2013 και για να χρηματοδοτήσει το έλλειμα του 2012 και το ¨΄ελλειμα του 2013 ….
  23. Οσο αφορά την Λαική τράπεζα , έχω κάνει κάποια μελέτη και εάν γίνει ο διαχωρισμός όπως τον εισηγούμε οι ανάγκες της για νέα κεφάλαια θα μειωθούν σημαντικά , ο ισολογισμός της θα βελτιωθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρός την Λαική θα ενισχυθή . Αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει μια αυξηση κεφαλαίων χωρίς την παρέμβαση του κράτους…..(αριθμούς και λεπτομέρειες για τον διαχωρισμό της Λαικής όπως τον εισηγούμε θα ακολουθήσουν σε άλλο άρθρο μου στις επόμενες μερες

 

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

1.ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ , Βγενόπουλος και εισήγηση για αποφυγή μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίων……..

  1. Πρίν μερικές εβδομάδες και μόλις ανάλαβε ο Κύριος Σαρρής δήλωσε οτι υπήρχαν ενδιαφερόμνοι επενδυτές για την Λαική. Τα ίδια ειπε και ο Κύριος Στυλιανίδης την ίδια μάλιστα μέρα. Σε άρθρο μου εκείνη την μέρα είπα οτι αυτό που κάνανε , δηλαδή οι δηλώσεις τέτοιου ύφους ειταν ανάρμοστες και ισος παρεξηγηθούν οτι παραπλανουν την αγορά. σήμερα η τιμή της μετοχής της Λαικής ειναι στο ΜΙΣΟ απο οτι ειταν την ημέρα που έγιναν οι δηλώσεις.
  2. Σήμερα ο Βγαινόπουλος είπε καμπόσες λαφαζανίες και αερολογίες. Δέν τον άφησαν να φύγει την έδρα της Λαικής απο την Κύπρο είπε. Ο λόγος που δεν εφυγε την έδρα απο την Κύπρο ειναι επιδή η Κύπρος έχει χαμηλότερους φορολογικόυς συντελεστες απο την Ελλαδα.
  3. Οσο αφορά τις δηλώσεις που έκανε οτι θέλει να έρθει η Πλακροκ στην Κύπρο για να δούμε ποσα ειναι τα προβληματικά δάνεια και μετά να βάλει λεφτα , έχω να πω τα εξής. Αυτά είναι καπνογόνα. Η ΜΙΓ δέν έχει κεφάλαια για να συμμετάσχει στην αυξηση κεφαλαιου. Αυτο το έγραψα και πριν 3 μήνες με ανάλυση του ισολογισμου της ΜΙΓ η οποια έχει 2 δις δάνεια . Ειναι φορτωμένη προβληματικές και ζημιογόνες εταιρειες οπως την Ολυμπιακή ….και σύντομα θα έχει και η ΜΙΓ προβλήματα ρεσυτότητας. Αυτή είναι η Θέση μου και δεν θα αλλάξει εως τον Ιουνιο . Τα προβλήματα της Λαικής ειναι τεράστια….η ΛΑΙΚΗ ΔΕΝ θα βρει όλα τα κεφάλαια που χρειάζετε.
  4. Καλώ την διοικηση της ΛΑΙΚΗΣ να σκεφτεί σοβαρά την πιθανότητα να ξεχωρίσει τις επενδυτικές απο τις τραπεζικές εργασίες της δημιουργώντας ξεχωριστή εταιρεια για τις επενδυτικές τις δραστηριοτητες. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτικές δραστηριοτητες δεν θα ελέγχονται απο την Ευρπαικη αρχη τραπεζών. θα μειωθουν σημαντικά τα περιουσιακα στοιχεια απο τον ισολογισμο και κατεπέκταση the ratio of equity to assets will INCREASE . Δέν θα χρειαστούν τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων……
  5. Αυτό μπορεί να γίνει πουλώντας 51% της νεας επενδυτικής τράπεζας στους μετοχους της λαικης….(ας τις δώσουν δωρεαν στους μετοχους) έτσι ωστε η επενδυτική τράπεζα να μην ειναι θυγατρική και να μην συγχωνευετε με την ΛΑΙΚΗ.
  6. Με αυτον τον τρόπο ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ τόσο μεγάλες αυξήσεις και μετά απο 5-6 χρόνια εαν η επενδυτική τράπεζα κάνει κέρδη ας την αγοράσουν πισω!
  7. Εάν δεν γίνει το πιο πάνω που εισηγήθηκα , Η ΛΑΙΚΗ δεν θα βρεί τοσα κεφάλαια οσα ζητά η ΕΑΤ και θα πρέπει να παρέμβει το κράτος . Μετά θα ξαναχρειαστουν και άλλα κεφάλαια οι τράπεζες (καπου 4-5 δις αρχές του 2013) και πώς θα μπορει να τις στηρίζει συνέχεια το κράτος?
  8. επιμένω στην θέση οτι το κράτος πρέπει να παρέμβει ,να διατάξει ερευνα,(υπάρχουν ποινικές ευθηνες) να τοποθετήσει στα συμβουλια των τραπεζών ικανούς αναλυτές, να μοιράσει τις τράπεζες σε κανονικές τράπεζες και σε επενδτυικές τράπεζες, (για να μειωθουν τα κεφάλαια που θα χρειαστουν) να διοχετευσει ρεσυτότητα στην αγορά μέσω του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης…..κλπ κλπ

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Νέος διοικητής και εισηγήσεις........

Μιλάτε όλοι για τον νέο διοικητή ζητώντας απο αυτόν να βοηθήσει την Οικονομία, τις τράπεζες κλπ κλπ….λυπάμε που θα το πώ , ο Κύριος Δημητριάδης ΔΕΝ μπορεί να βοηθήσει πλεον ουσιαστικά ουτε τις τράπεζες, ούτε την οικονομία μας . Αναλαμβάνει τεράστια προβλήματα , μια διαλυμένη κατάσταση η οποια δεν ειναι ακόμα στην πλήρη της εξέλιξη, να ζήσει όμως την ΄πλήρη εξέλιξη της κρίσης ως δοιηκητής. Θα είναι στην θητεία του που η οικονομία μας θα πατώσει χωρις να φέρει ο ίδιος καμιά ευθηνη
Πρέπει να παρθούν δυνατά , μεγάλα μέτρα άμεσα. Δυσκολα να υπολοιηθούν λόγο πολιτικών και συντηριτισμού μας . Ο κύριος Δημητριάδης είναι οπαδος της αναπτυξης, συμφωνώ μαζι του. Πως θα δημιουργηθει ανάπτυξη χωρις ρευστοτητα και χωρις τις τράπεζες να μπορουν να διοχετευουν ρευστοτητα μέσα στην οικονομία. Οι τράπεζες έχουν ακόμα 5 δις ζημίες με βάση τις εκτιμήσεις μου. Χρειαζονται γύρω στα 5 χρόνια τουλάχιστον να διαγράψουν αυτές τις ζημιες. Τις πρώτες αυξησεις δεν τις πέτυχαν και έρχονται και άλλες αρχές του 2013 . Τέλος του 2012 θα χρειαστει και 3 δις ευρω το κράτος. Που θα τα βρούμε?
εισηγήσεις…
1. Κάνουμε παραστάσεις στης ΕΑΤ οτι θα πάμε με βασιλεια 3, αυξηση κεφαλαιων σιγα σιγα…
2. Δημιουργια Κυπριακου ΤΧΣ με ιδιωτικά κεφάλαια, το οποιο θα εκδωσει Χρεογραφα εισηγμενα σε χρηματιστηριο του εξωτερικού.
3. Διοχετευση ρευστοτητας στην οικονομια μέσω του Οργανισμου Χρηματοδοτήσεως στέγης , επιδη ειναι μικρος και υγειης οργανισμος. Να του γινει αυξηση μετοχικου κεφαλαιου έτσι ωστε να μπορει να δανειζει πολλαπλάσια του κεφαλαιου που θα του δοθούν
4. Οι τράπεζες να σπάσουν σε 2 κομμάτια. Η τράπεζα με τις τραπεζικές εργασιες το ένα κομμάτι και άλλη ξεχωριστή επενδυτική τράπεζα με τις επενδυτικές εργασιες στην οποια θα δοθουν τα ελληνικά ομόλογα και οι άλλες επενδυτικές αμαρτιες που αγοράσανε (βλέπε ΜΙΓ της Λαικής)Ετσι ώστε να μην εποπτευονται απο την ΕΑΤ, έτσι ώστε οι τράπεζες πλεον (το ένα κομμάτι) να μην χρειαζετε να προβούν σε τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων ……
θα επαναλάβω την θέση μου και ας γίνουμε κουραστικός. Ειμαστε η Ιρλανδία και η Ισλανδια μαζι σε ένα. Αυτά βλέπω, αυτά βλέπουν και οι ξένοι και οσο καθυστερούμε να το καταλάβουμε τοσο πιο πολλη χρόνο θα πάρει να φύγει αυτη η κριση και τοσο πιο επώδυνη θα είναι………