Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Εποπτικά κεφλαια τραπεζών.....

Μονάχα με την αλλαγή της μεθοδολογίας και την αλλαγή του ποσοστού των αναγκαίων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων θα καταστεί δυνατή η μείωση των αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα σε επίπεδα που θα καθιστούν το δημόσιο χρέος βιώσιμο, επεσήμανε σήμερα ο Αν. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. ”
Εδώ και 10 μήνες έγραψα τουλάχιστον 10 φορές εδώ στα blogs ότι ΔΕΝ πρέπει να πάμε για εποπτικά κεφάλαια 9% άμεσα, αυτό θα μας οδηγούσε σε αποτυχία των εκδόσεων κεφαλαίων των τραπεζών και κατεπέκταση σε περιπέτειες το κράτος. Είπα επίσης οτι ΔΕΝ πρέπει να έρθει η Blackrock στην Κύπρο, αντί αυτών φέραμε την Pimco. Τώρα τρέχουμε……
Τώρα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ λένε οτι πρέπει να αυξηθούν σιγά σιγα τα εποπτικά. Η ζημία που έγινε είναι ιδη μεγάλη.
ΔΕΝ κάναμε τίποτα σωστό εδώ και ενάμιση χρόνο. Πολλά λάθη μαζεμένα σε σημείο που κάποτε διεωρτάμε εάν ολα τα λάθη απο τους διάφορους εχουν γίνει επίτηδες για να οδηγήσουν την Κύπρο σε εξαθλίωση. Απο την άλλη δέν γίνεται τόσοι πολλοί να έχουν συνομοτήσει για να καταστρέψουν την πατρίδα τους. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι βρέθηκαν μαζεμένοι την ίδια στιγμή , στην ίδια χώρα σε κρίσιμες θέσεις διάφοροι τυχαίοι…..Η θεωρία του Χάους όπως την έχω εξηγήσει πολλές φορές εδώ….πιο κάτω αναφέρω μια αλυσίδα τραγικών λαθών τα οποία μας οδήγησαν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα…(δέν θα αναφερθώ στον Σταυράκη τον πρών υπουργό οικονομικών για να μην πάω τόσο πολύ πίσω…)
1. Πάει ο Πρόεδρος στην σύνοδο για να αποφασιστεί κούρεμα του Ελληνικού χρέους, πράξη η οποία δέν μπορούσε να μήν γίνει διότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δέν μπορούσε να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Δέν βρέθηκε ένας να εξηγήσει στον πρόεδρο οτι οι τράπεζες είταν φορτωμένες Ελληνικά ομόλογα ισα με 100% των κεφαλαίων τους, έτσι ώστε να ζητήσει, πριν εγκρίνει την απόφαση, ειδικές ρήτρες/ συμφωνιες για τις Κυπριακές τράπεζες. Οι Καθηγητές τραπεζίτες , Εκτελεστικοί των τραπεζών με μισθούς 1 εκ τον χρόνο γιατί δέν ζήτησαν συνάντηση με τον προεδρο πρίν αυτός μεταβεί στην σύνοδο? Ο Κύριος Ορφανίδης γιατί δεν συμβούλεψε τον πρόεδρο πριν αυτός μεταβεί στην σύνοδο? Αυτό θα είταν καθήκον του Ορφανίδη και δέν το έπραξε, γιατι΄πληρώνεται απο το δημόσιο ο Διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας? πληρώνεται για να ενεργά για το συμφέρον του δημοσιου πράγμα το οποίο δέν έγινε.
2. Δέκτηκε η ΚΤ Κύπρου τις εισηγήσεις της ΕΑΤ για να αυξηθούν τα κεφάλαια της Λαικής και της Κύπρου εώς την 30-6-2012 κατά 3.7 δις η 23% του ΑΕΠ μας. Εγραφα μήνες πρίν οτι θα αποτύχουν παρόλο που η διοίκηση της Λαικής (βλέπε Στυλιανίδης) έλεγε οτι υπάρχουν ξένοι ενδιαφερόμενοι. Οι αυξήσεις απέτυχαν , πολύ φυσιολογικό αφού μια οικονομία σε ύφεση δεν μπορούσε να συντηρήσει αυξήσεις 23% του ΑΕΠ. Ουτε στην Ελλάδα δέν χρειαστηκαν τοσο μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας.
3. Το σχέδιο αύξησης κεφαλαιου της Λαικής που πήγε για έγκριση στην βουλή είταν με αυξήσεις ΜΕΤΟΧΩΝ. Αποτέλεσμα να καταστραφούν 100,000 μέτοχοι της Λαικής και να χάσει το κράτος 900 εκ σε 3 μήνες. Η βουλή έγκρινε το σχέδιο σε μια μέρα , έγκριναν στα τυφλά χωρίς καμία σοβαρή μελέτη ένα σχέδιο που τους πήραν ακαδημαικοί τραπεζίτες . Το αποτέλεσμα στο ταμπλό του χρηματηστρίου, η μετοχή στα 4 λεπτά και ο Κυπριακός λαός να χάνει 900 εκ και να καταστρέφονται οι μέτοχοι .Η ΚΤ Κύπρου και πάλι στον κόσμο της , έγκρινε και αυτή το συγκεκριμένο σχέδιο αυξησης κεφαλαίου της Λαικής. Δέν έπρεπε να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίων με μετοχές αλλά με ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ και σιγά σιγά σε βάθος χρόνου (5 έτη)
4. Ζητήσαμε απο ένα ξένο οικο να μας πεί πόσες είναι οι ζημίες των τραπεζών μας. Μας είπαν 10 δις, τώρα τρέχουμε να ζητήσουμε απο άλλο οικο να μας πεί εαν ο πρώτος οικος είχε δίκιο. Ρεζίλη. Θέλαμε ξένο οικο να μας πεί οτι οι τράπεζες μας είναι μια τραγωδία? Οι τράπεζες μας είναι ΖΟΜΠΙ όπως και οι μισές ευρωπαικές τράπεζες. Το θέμα είναι πως τες στηρίζουμε με τρόπο ώστε να μην καταστρέψουμε τους μετόχους και το ΚΡΑΤΟΣ διότι το κράτος είναι ο Κυπριακός λαός ο οποίος δέν μπορεί να σηκώνει συνέχεια τα λάθη και τις λανθασμένες αποφάσεις κάποιων ερασιτεχνών.
Εμείς, Ο Κυπριακός λαός, έχουμε να δικά μας λάθη για τα οποία θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δέν φταίμε για τα εγκλήματα 10 τραπεζιτών και για τις λανθασμένες αποφάσεις 15 ερασιτεχνών είται Κύπριων είτε Ευρωπαίων που θέλουν αποφασίζουν χωρίς να είναι σε θέση να μπορούν να υπολογίζουν συνέπειες.
5 . Τωρα Μας λένε οτι πρέπει να αυξήσουμε τα κεφάλαια των τραπεζών μας κατά 10 δις εώς το τέλος του 2013…..αυξήσεις 58% του ΑΕΠ. Σε καμία άλλη χώρα δέν ζητήθηκαν τόσο μεγάλες αυξήσεις. Ξεκίνησαν όλοι οι θεωριτικοί , τραπεζίτες να μιλούν για “ΜΗ βιώσιμο Κυπριακό χρέος” Τους το γράφει ένας δημοσιογράφος στην Γερμανία(ύποπτο άρθρο-βλέπε παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας με την προσφατη εξαγορά των ομολογων της) και εμείς το παπαγαλίζουμε όλοι μέρα απο τις τηλεοράσεις(ακομα και ο υπουργός Οικονομικών) για να δημιουργούμε εντυπώσεις……Και τι θα γίνει Κυριοι εάν κουρευτεί το Κυπριακό χρέος? Ποιοί κρατάνε το Κυπριακο χρέος……έχουν απομήνει πολύ λίγα Κυπριακά ταμεία που δέν καταστράφηκαν απο τις μετοχές και τα αξιογραφα των τραπεζών , με κούρεμα του Κυπριακού χρέους θα καταστραφούν και και αυτά.
Πως θα υπάρξει αναπτυξης οταν ολοι είναι καταστραμένοι???
Για να έχουμε λιγότερα προβλήματα οι αυξήσεις κεφαλαίων πρέπει να γίνουν σε βάθος χρονου και οχι με κανονικές μετοχες αλλά με αξιογραφα με τον τρόπο που εισηγήθηκα στο προηγούμενο άρθρο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου