Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΤΚ, ΒΟΥΛΗ , ΚΡΑΤΟΣ


Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας. Εχουν γίνει μεγάλα λάθη στο πρόσφατο παρελθόν. Μπροστά μας έχουμε 2 κρίσιμες αποφάσεις να πάρουμε.
1. Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες.
2. Πως θα δοθούν αυτά τα κεφάλαια (με αυτό το θέμα κακός δέν ασχοληθήκαμε ακόμα σοβαρά.)
1. ΠΟΣΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εδώ υπάρχουν 2 σχολές . Η σχολή του συμπαθέστατου Διοικητή της ΚΤΚ , η οποία λέει ΟΛΑ στο τραπέζι , να κεφαλαιωποιηθούν οι τράπεζες με αρκετά κεφάλαια για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας συστημα. Μια πολύ ρομαντική προσέγγιση και θεωρητικά σωστή. Η άλλη σχολή είναι αυτή που λέει οτι πρέπει να πάμε με αυξήσεις στα κεφάλαια σιγα σιγα και εποπτικά κεφάλαια 5-6% ειναι αρκετά για τις τράπεζες μας για το 2013. Λίγοι ειναι οι υποστηρικτές αυτής της σχολής , μεταξύ αυτών και εγώ , θέση στην οποία επιμένω εδω και 10 μήνες  πρίν ακόμα έρθει η PIMCO στήν Κύπρο διοτι φοβόμουν αυτά που όλοι τρομάζουν σήμερα και άρχισαν να μιλάνε για μη βιωσιμο χρέος. Ακολουθούν οι λόγοι που επιμένω  στην θέση μου (οχι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιών τώρα)και που αμφισβητούν τις θέσεις της άλλης σχολης.
1. Οι ξένοι επενδυτές και σοβαροί μεγάλοι καταθέτες γνωρίζουν τα χάλια των Κυπριακών τραπεζών εδώ και 2 χρόνια σχεδόν. Εχουν την ιδια "΄γνώση" με τις αγορές που μας πέταξαν έξω διοτι έχουν καλούς αναλυτές /συμβούλους. Αρα οσοι θα εφευγαν κεφάλαια απο την Κύπρο το έχουν ιδη κάνει...
2. Οι ξενες εταιρειες η καταθέτες ειναι στην κυπρο μεταξυ άλλων για 2 βασικούς λόγους
α) χαμηλή φορολογία.
β) Εμπιστευματα. Εχουν κυπριακές εταιρείες για σκοπούς ανωνημίας και εμπιστευτικότητας...
3. 8-10 δις κεφάλαια για τις τράπεζες είναι σχεδόν 60% του ΑΕΠ μας, καμιας άλλης ευρωπαικής χώρας δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Οταν οι Ιρλανδικές τράπεζες πτώχευσαν , το κράτος δανείστηκε για τις τράπεζες 35% του ΑΕΠ και πτώχευσε . Απο 65% του ΑΕΠ ο δανεισμός της Ιρλανδίας πήγε 100% και ειχαμε τα γνωστά αποτελέσματα.
4. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομήσουμε ΜΗ δινοντας τα στις   τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη η οποία ειναι η λύση για να βγούμε απο αυτήν την κρίση.
5. Οι τράπεζες οσα κεφάλαια και εάν πιάσουν ΔΕΝ θα μειώσουν τα επιτόκια και ούτε θα μπορέσουν να τα διοχετευσουν στην αγορά επιδή η κρίση αυτή θα διαρκέσει 5-8 χρόνια και αυτο το γνωρίζουν και θα έχουν πλεον πολύ συντηριτική πιστωτική πολιτική.
6. Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν εδώ και 2 χρόνια  εχουν ΑΡΝΗΤΙΚΑ  κεφάλαια ενώ οι καταθέσεις προς δάνεια τους είναι σε πολύ χειρότερη θέση απο τις Κυπριακές τράπεζες. Αλλαξε τίποτα? πτώχευσαν?   Οχι φυσικά. Τους δίνει συνέχεια ρευστότητα η ΕΚΤ και συνεχίζουν κανονικά τις εργασίες τους.
7. Μιά απο τις μεγαλύτερες και επικύνδινες τράπεζες στην Ευρώπη ειναι η Deutsche Bank η οποία έχει 57 δις κεφάλαια αλλά κρατά περιουσιακά στοιχεία 2.2 τρις !  Ειναι μοχλευμένη/ leveraged 20 φορές ! 5% να έχουν πτώση τα περιουσιακά της στοιχεία χάθηκε ολο της στο κεφάλαιο. Στά αποτελέσματα της την  30-9-2012 ενώ έχει κέρδη 2.8 δις έχει 5.1 δις κέρδη απο επανεκτιμήσεις χρηματοοικονιμών στοιχείων που κρατά. Απο κανονικές εργασιες έχει μεγάλες ζημιες. Επισης, Ενώ έχει χαρτοφυλάκιο δανειων 400 δις στο 9 μηνο έκανε προνοιες για επισφάλιες Μονον 1.3 δις . Εώς το τέλος του έτους εάν ανεβάσει την προνοια στα 2 δις αυτο  ισοδυναμά με ΜΟΝΟΝ 0.5% των δανειών της. Οι Κυπριακές τράπεζες κάνανε τετραπλάσιες προνοιες.   Κυριοι  Η Κεντρικη τράπεζα της Γερμανιας δέν βλέπουν  EKT δέν βλέπoυν τα Χάλια και τα ρίσκα της Deutsche Bank? Γιατί δέν μιλάνε?  δέν μιλάνε επιδή γνωρίζουν οτι η ζημία που θα κάνουν ειναι μεγάλύτερη απο τα οφέλη που θα  έχουν.Υπάρχουν πολλά παραδειγματα απο ευρωπαικές τράπεζες με παρομοια ρισκα. Οι περισσοτερες ειναι ΖΟΜΠΙ οπως και οι δικές μας......
7. Πρέπει να συγχωνευτούν τράπεζες έτσι ώστε τα συνολικα κεφάλαια που θα χρειστουν να ειναι λιγοτερα ενώ θα υπάρξουν και οικονομιες κλιμακος ,άρα περισσοτερα κέρδη και αρα λιγοτερο ρισκο για το κράτος και περισσοτερα κέρδη για τους μετοχους. Η Κυπρος ειναι μικρή για τοσα πολλλα καταστηματα τραπεζών.

Πάμε στο επομενο θέμα....
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΙς ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η θέσης μου ειναι γνωστή πριν δοθούν κεφάλαια στην λαικη  και χαθούν τα μισά σε 3 μήνες(900 εκ ζημια)  ΟΧΙ κανονικές μετοχές αλλα με ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ και ατυτοχρονα να ελέγχει το κράτος τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Ακολουθούν πλεονεκτήματα της προτασης μου
1. το κράτος θα δανειστει με 3% , τα αξιογραφα να φέρουν τοκο 5%. Το κράτος θα βγάζει και κέρδος 2% τον χρονο . Αυτο το κέρδος ειναι 20 εκ για κάθε 1 δις που θα δινει.
Το ΄κράτος πρέπει να ελέγχει τα συμβούλια για να ψηφίσει καθε έτος ο τοκος να πληρώνεται προς το κράτος και για να ψημισει σταδιακη επαναγορά του χρέους και άρα επιστροφη κεφαλαιων προς το κράτος στο μέλλον.  (Βασικη προυποθεση για να μετρούν τα αξιογραφα ως ΤΙΕΡ 1 πρέπει να μην συσσορευεται ο τοκος και να ειναι αοριστου διαρκειας)
Το κέρδος που θα έχει το κράτος απο την διαφορά του επιτοκιου πιο πάνω θα μειώνει το δημοσιονομικο έλλειμα και άρα λιγοτερες θυσιες απο τον Κυπριακο λαο.
2. Τα αξιογραφα αφου θα έχουν κοστος για τις τράπεζες και άρα κέρδος για το κράτος θα ικανοιποιήσουν κάπως το Λαικο αισθημα για το γεγονος οτι το κρατος βοηθά τις τράπεζες ενώ μεγάλο μέρος απο αυτούς ΄δεν έχει δουλεια και καμια βοήθεια απο το κράτος.
3. Οι κανονικές μετοχές των τραπεζών θα ανεβούν σημαντικα αφου ΔΕΝ θα αυξηθει ο αριθμος των μετοχών και θα ικανοποιηθούν κάπουν οι χιλιδες μετοχοι των τραπεζών. Φυσικά η ζημια για την Λαικη ιδη έγινε αλλά ισος η μετοχή   ξεκολλισει απο τα 4.5 λεπτα και έτσι θα καλυψει και το κράτος μερος απο τις ζημιες του στην Λαικη.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονισω το γεγονος οτι η κρίση θα ειναι εδώ για πολλά χρονια ακομα. Ακομα τον πατο δέν τον ειδαμε, κινούμαστε αργά. Χρειάζεται να καθορισουμε μια μακροχρονια οικονομική πολιτικη και οχι να κάνουμε βραχυπροθεσμες σπασμοδικές κινήσεις οπως κανουμε τους τελευταιους μήνες (βλέπε στηριξη Λαικης με κανονικές  μετοχές, Pimco , πανικος τώρα για "μη βιώσιμο χρέος" ) Αυτοι ειναι επικύνδινοι ερασιτεχνισμοι.
Την πραγματική οικονομία δέν την βοηθήσαμε ακομα, αντιθέτος γίνανε κινήσεις που θα ζημιώσουν την πραγματική οικονομία. Η πραγματική οικονομία θα κτυπησει άσχημα τα εισοδήματα του κρατους (εισοδήματα απο φορολογιες) Εχουμε ψηλά επιτοκια και ψηλο κοστος ενέργειας , αυτα ειναι εγκλήματα. Σήμερα ανακοινώθηκε οτι η ανεργία πηγε 14%, μιλούσα συνέχεια για 15%,  δυστηχώς θα πάμε πιο ψηλα, εώς το τέλος του 2013 θα πάμε 18%. Θα κλεισουνε πολλές επειχηρήσεις, μερικές θα ειναι πολύ μεγάλες.....
ειμαστε εδώ και 1 χρονο σε σπιράλ θανάτου, ενώ το κράτος προσπαθει να μειώσει ελλειμα μειώνοντας δαπανες και αυξάνοντας φορους δεν τα καταφέρνει επιδή  η πραγματική οικονομία βυθιζεται και πληρώνει λιγοτερους αμεσους και έμμεσους φορους. Φέτος, το 2013 θα έχουμε και σημαντική μειωση στο ΑΕΠ μας και αυτο θα καθιστά το έλλειμα μας προς ΑΕΠ πιο δυσκολο να μειωθει......



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου