Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΤΡΟΙΚΑ/ΒΙΩΣΙΜΩΤΗΤΑ ΧΡΕΟΥΣ


1. Ακούμε συνέχεια δηλώσεις οτι πρέπει να υπογράψουμε το μνημόνιο για να “σωθεί η Κυπριακή οικονομία” . Το μνημόνιο σε καμιά περίπτωση δέν μπορεί να βοηθήσει την πραγματική Κυπριακή οικονομία αφού κανένα μέτρο ανάπτυξης δεν υπάρχει σε αυτό για αυτό όλοι οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι να σταματήσουν να αναφέρουν την Κυπριακή οικονομία οταν αναφέρονται στο μνημόνιο αλλά να αναφέρονται μόνον στα οικονομικά του κράτους και τις τράπεζες, διότι το μνημόνιο μόνον σε αυτές αναφέρεται και αυτές θα σώσει……η πραγματική οικονομία στους επομενους μηνες και μερικά χρόνια θα κτυπηθεί άσχημα και η ανεργία θα πάει στο 18% (Δεκέμβριος 2013)
2. Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να σταματήσει να μιλά για “μη βιώσιμο Κυπριακό χρέος” και να κουρτίζει τους ξένους ηγέτες να μας κουρέψουν το κυπριακό χρέος διότι το 80% του Κυπριακού χρέους είναι σε Κυπριακά χέρια. Εαν κουρευτεί το Κυπριακό χρέος πάμε για μεγάλη ζημία σε τράπεζες, ταμια προνοίας, ταμιο κοινωνικών ασφαλίσεων, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ κλπ
Με ποιά μεθοδολογία υπολόγισε ο υπουργός οτι το χρέος ας είναι μη βιώσιμο?? επιδή θα είναι 140% του ΑΕΠ μετά τις στηριξεις των τραπεζών? Η Ιαπωνια με 240% δανεισμο σε σχέση με το ΑΕΠ γιατί είναι βιώσιμο το χρέος της…….έχει υπολογίσει τα πιο κάτω ο υπουργός??
α) Η στήριξει των τραπεζών δέν θα ειναι δωρεάν αλλά το κράτος θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία, π.χ μετοχές η ομόλογα τα οποία μια μέρα θα πουλήσει και θα αποπληρώσει δάνεια
β) μελλοντικά εισοδήματα απο φυσικό αέριο……
Ο υπουργός μου θυμίζει τον Παπακωνσταντίνου στην Ελλάδα το 2009 όταν φούσκωσε τον Ελληνικό έλλειμα έτσι ώστε η Ελλάδα να πάει στον μηχανισμό και Τροικα….κοντόφθαλμοι πολιτικοί οι οποίοι με τις ενέργειες τους καταστρέφουν ολόκληρες οικονομίες….
Δέν επιμένω οτι τελικά το χρέος μας θα είναι βιώσιμο αλλά σίγουρα θα πρέπει να το παλαίψουμε, με ιδέες , με σωστες αναλύσεις .
Πριν μερικές μέρες ο Υπουργός οικονομικών ανάφερε οτι επιδή το χρέος μα είναι μη βιώσιμο θα πρέπει να πουλήσουμε δημόσιους οργανισμούς . Ακομα ένα σφάλμα μετά απο άλλο σφάλμα. Τι τιμή θα μας δώσουν για την ΑΗΚ για παράδειγμα οταν η ΔΕΗ έχει χρηματιστηριακή αξια μονον 1.6 δις και πρίν 6 μήνες είχε αξια 300 εκ??? Ακόμα και εάν μας δώσουν για το 49% της ΑΗΚ 700 εκ (πολύ χλωμό) αυτό ισοδιναμά με 4% μόνον του ΑΕΠ μας . Με άλλα λόγια ο υποουργός μας είπε οτι με 140% του ΑΕΠ μας ο δανεισμός ειναι μη βιώσιμος αλλά με 136% δανεισμο σε σχέση με το ΑΕΠ ΕΙΝΑΙ βιώσιμος .
Ακομα και εάν πουλήσουμε ΑΤΗΚ και αρχή λιμένων σε αυτήν την οικονομική κρίση πόσα θα μας δώσουν επενδυτές? ακομα 6% του ΑΕΠ μας?? Αρα μετα τις πωλήσεις ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και Αρχής λιμένων ο δανεισμος μας σε σχέση με το ΑΕΠ μας θα είναι 130% και οχι 140% ……με 130% δανεισμό σε σχέση με το ΑΕΠ θα είμαστε βιώσιμοι Κύριε Υπουργέ??
Θα πάθουμε χειρότερα απο την Ελλάδα με τα μυαλά που έχουμε, πουλήθηκαν όλα τα καλά περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ΟΠΑΠ, ΔΕΗ , ΟΤΕ λιμάνια, διοδια, της έγινε κουρεμα στο χρεος και η Ελλάδα χρωστά περισσότερα απο οτι χρωστούσε πριν το 2009…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου