Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ρευστοτητα κράτους.......

διαφωνώ με την εισήγηση σας να δανειστεί το κράτος απο την κρατικοποιημένη τράπεζα και τα συνεργατικά επιδή μια τέτοια ενέργεια δεν αυξάνει την ρευστότητα στην οικονομία μας και μάλλον θα την μειώσει αφού θα πληρωθούν ομόλογα που λήγουν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Αυτό θα είναι οτι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε τώρα σε μια οικονομία η οποία χαρακτηρίζετε απο έντονη έλλειψη ρευστότητας. Το αντίθετο πρέπει να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε δάνεια απο το εξωτερικό (βλέπε μηχανισμος στηριξης και ΔΝΤ η τρίτη χώρα) έτσι ώστε να διοχετευτεί ρευστό στο συστημα μας.

επίσης , δέν έχουν τοσο ρευστό οι Κυπριακές τράπεζες οσο θα χρειατσεί το κράτος στα επομενα χρόνια. Συμφωνώ με τον οικο αξιολογησης που μίλησε για αναγκες του κράτους γύρω στα 11-15 δις και αυτό μπορώ να το αναλύσω για να γνωρίζουν ολοι πώς βγαίνουν τα 11 δις …

το σενάριο έχει ώς εξής¨,, ΤΟ κράτος θα μείνει εκτος αγορών για τουλάχιστον 2 ακομα χρονια. Αρα θα πρέπει να πληρώνει ολα τα ομολογα που λήγουν το 2013 και 2014. Κάπου 5 δις. Θα έχουμε έλλειμα εώς το 2014 1.5 δις και θα έχουν ανάγκες για νέα κεφάλαια οι τράπεζες ακόμα 4-5 δις . Αρα έχουμε σύνολο 10-11 δις.

Επιμένω οτι η Ελλάδα ΔΕΝ θα τα καταφέρει εκτος και εάν ξαναγίνει κούρεμα για να κερδίσει και άλλο χρόνο.

Η Κύπρος θα αναγκαστεί να υπογράψει οδυνηρο μνημόνιο σύντομα…..

Οσο αφορά την συζήτηση για κούρεμα του Κυπριακού χρέους θα ειναι ακομα ένα τεράστιο λάθος, μετά την καταστροφή των μετοχων των τραπεζών οι οποιοι ουδέποτε θα πάρουν τα λεφτα τους πισω και την καταστροφή των κατόχων τραπεζικών χρεογράφων θα καταστραφουν και οι τελευταιοι, οι κάτοχοι κυβερνητικών ομολογων. Το κράτος θα έχει ελάχιστο οφελος αφού θα αναγκαστει να καλύψει τις ζημιές των τραπεζών απο τα ομολογα με αυξήσεις κεφαλαιών ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου