Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Κύπρος 30-6-2012

  1. Κυπριακή δημοκρατία 30-6-2012
  2. συνολικές υποχρεώσεις= 23 δις
    7.5 δις πρός ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.
    Μηχανισμός στήριξης 1.7 δις για Λαική
    Δάνεια /υποχρεώσεις= 13.8 δις
  3. τρέχον έλλειμα για το 2012 = 700 εκ.
  4. έχουμε πτωχέυσει επιδή είμαστε εκτός αγορών, συνεχίζουμε να έχουμε ελλείματα ενώ δέν βρίσκουμε ρευστότητα και έχουμε μπροστά μας ομόλογα που λήγουν τα οποία υπολογίζω εώς το πρώτο 6 μηνο του 2013 γύρω στα 3 δις. Οι τράπεζες θα χρειαστούν ακομα 4-5 δις μεγάλο μέρος των οποίων θα πληρώσει το κράτος.
  5. οι αγορές δικαιολογημένα μας έχουν πετάξει έξω λόγο μεγάλων προβλημάτων των τραπεζών και της αδυναμίας του κράτους να μειώσει το έλλειμα έγκαιρα. (βλέπε προηγούμενα άρθρα μου)
  6. Πρέπει να κάνουμε τα εξής
  7. 1. Δανεισμός απο ΔΝΤ και ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης αλλά με χαμηλό επιτόκιο (γύρω στο 3.5%) και να πληρώνουμε μόνον τόκους για 5 τουλάχιστον χρόνια. ΟΧΙ δάνειο με αποπληρωμή κεφαλαίου στα επόμενα χρόνια διοτι δεν θα έχουμε την απαραίτητη ρευστότητα να δημιουργήσουμε ανάπτυξη
  8. 2. Αμεση μείωση του ελλείματος μειώνοντας μη παραγωγικές δαπάνες και σπατάλες . ΟΧΙ μειώσεις μισθών σε δημοσίους υπολλήλους των 2500 ευρω. Μειώσεις μισθών ανωτατων στελεχών τη ΛΑικής (αφου είνι κρατική πλέον). ΑΗΚ,ΡΙΚ, Κυπριακές αερογραμμές να σταματήσει το φαγοπότι…..κλπ κλπ κλπ
  9. αυτά έπρεπε να γίνουν πριν 4 χρόνια, δεν έγιναν , πρέπει να γίνουν άμεσα πριν το τέλος του χρόνου….
  10. οι ανησυχίες του Καθηγητή είναι σωστές. Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε να μην ξαναχρειαστούμε να δανειστούμε απο τα διάφορα ταμεία…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου