Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Κύπρος, Ελλειμα, ανεργία ......

Κύπρος: Το πιο επικίνδυνο χρέος στον κόσμο βάσει των CDS Πίσω
30/3/2012
18:30
Τα βήματα της Ελλάδας φαίνεται να ακολουθεί η Κύπρος “κλέβοντας” τον τίτλο της χώρας με το επισφαλέστερο χρέος στον κόσμο, βάσει των τιμών των CDS.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires που επικαλείται στοιχεία του παρόχου Markit, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Κύπρου (πενταετή CDS) δείχνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλίας, της Αργεντινής ακόμα και της Βενεζουέλας. ”


To πιο πάνω το διάβασα στο φορουμ και το έφερα εδώ. Οι αγορές μας θεωρούν ιδη χρεωκοπημένους. Οι αγορές δεν κάνουν λάθος. Αυτή ειναι η σκληρή πραγματικότητα. Αυτό λέω συνεχώς εδώ και μήνες.
Η μόνη σωτηρία ειναι το φυσικό αέριο. Να έρθουν κεφάλαια για το κράτος απο εκεί. Ειναι πολυ επυκινδινο το γεγονος οτι αναγκαζόμαστε να δανειζομαστε απο χώρες για να μπορούμε να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας σαν κράτος. Πρέπει να επιστρέψουμε στις αγορές σύντομα. ΔΕΝ θα επιστρέψουμε στις αγορές πριν σταθεροποιηθει το τραπεζικο μας σύστημα. Το τραπεζικο μας σύστημα δεν θα σταθεροποιηθει ουτε και μετα τις επικειμενες αυξήσεις κεφαλαίων, Ερχονται και άλλες μεγάλες ζημιες απο Ελλάδα και απο μη εξηπυρετούντα δάνεια τοσο απο Ελλάδα οσο και απο Κύπρο. Τα μη εξυπηρετουντα δάνεια θα περάσουν το 15% φέτος. Οι πρόνοιες που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι 2 μεγάλες τράπεζες είναι γύρω στο 5-6% μόνον.
Το κράτος φέτος θα έχει 600-700 εκ έλλειμα δηλαδή πέριξ του 4% του ΑΕΠ και οχι 2.5% του ΑΕΠ. Αυτό το γράφω απο τις αρχές του Γεννάρη. Αρχες του 2013 έχουμε ομολογα που λήγουν. Φέτος η οικονομία μας θα έχει υφεση πέραν του 1%, δεν βλέπω ανάπτυξη ουτε το 2013, ακομα και εαν υπάρξει αναπτυξης το 2013 θα ειναι μικρή και οχι σε θέση να γυρίσει τα ελλειματα του Κράτους σε πλεονασμα….
Βυθιζόμαστε , η ανεργία μετά το καλοκαιρι θα παέι 11-12%.
Το κράτος πρέπει να γυρίσει σε πλεονάσματα άμεσα για να μπορέσει να ασκει δημοσιονομική πολιτική και να βοηθά την πραματική οικονομία. η Οικονομία μας βρισκετε εδώ και μερικούς μήνες σε φάυλο κύκλο(σπιράλ θανάτου) παρόλα τα μέτρα τα εισοδήματα του κράτους δεν αυξάνονται (βλέπε Ελλάδα 2008-2011)
Το γεγονός οτι δανειζόμαστε απο τρίτες χώρες ειναι μια καλή αλλά πρέπει να θεωρηθει προσωρινή διεξοδος . Δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε ξένες χώρες,αυτο ειναι επικύνδινο, ειναι εξάρτηση. Εαν μια μέρα κλεισουν και αυτές οι πορτες? Ευτηχώς υπάρχει και το Ταμειο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ως μια άλλη διεξοδος, όμως απο εκει μπορούμε να πάρουμε μονον 10% του ΑΕΠ μας. Μετά υπάρχει το ΔΝΤ , αντιλαμβανόμαστε ομως τι μπορει να πάθει μια χώρα με φυσικό αέριο εαν πάει στο ΔΝΤ? (βλέπε Ελλάδα)
Το ΔΝΤ με την Ελλάδα τα έκανε θάλασσα οσο αφορά τα αυστηρά μετρα λιτοτητας που πάρθηκαν και οδηγησαν την Ελλάδα σε μεγαλύτερη υφεση….(το παραδέκτηκαν και οι ίδιοι) αυτά θέλουμε να πάθουμε?
πρέπει άμεσα ¨
1 να σταθεροποιηθει το τραπεζικό μας συστημα. Εαν χρειαστει να παρέμβει το κράτος θα πρέπει να παρέμβει. Πιστευω οτι αυτο θα έπρεπε ιδη να γινει.
2. Να σταματήσει η να μειωθει στο ελάχιστο το δημοσιονομικό έλλειμα και να εκπονηθει ενα 5 ατές πλάνο μέσα απο το οποιο να περιγράφουμε με λεπτομέρεια πως θα κινιθούν τα εισοδήματα και τα έξοδα του κράτους στα επομενα 5 χρονια έτσι ωστε να πεισουμε τις αγορές οτι θα μπορούμε να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Σε αυτο το πλάνο θα πρέπει να υπάρχουνε ξεκάθαρα μετρα που θα ενισχυουν την αναπτυξη , την μειωση των μη παραγωγικών δαπανών και την αυξηση εισοδηματων (π.χ εισοδήματα απο φυσικο αέριο βλεπε σκέψεις για συσταση εταιρειας διαχειρησης φυσικου αεριού….)
Ολα αυτα πρέπει να ειναι ξεκάθαρα και ρεαλιστικά …..ο προυπολογισμος που εγκρινει η βουλη ειναι μονον για 1 ετος και δεν ειναι αρκετος/ικανος να δώσει στις αγορές αυτο που ζητούν…….
3. να διοχετευτει ρευστοτητα στην πραγματική οικονομια. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να το πράξουν ουτε και μετά τις επεικημενες αυξησεις κεφαλαιων τους. Εισηγήθηκα να δοθούν 500 εκ στον οργανισμο χρηματοδοτήσεως στέγης ο οποιος θα ξεκινησει να δινει χαμηλοτοκα στεγαστικα δάνεια……
να επαναλάβω και ας γίνουμε κουραστικός έχουμε μια οικονομία δανεισμένη 300% του ΑΕΠ, ένα κράτος με μεγάλα ελλειματα και ένα μεγαλο τραπεζικό συστημα το οποιο πτώχευσε. Υπαρχει συστηματικο προβλημα μέσα στην οικονομία μας. Το προβλημα μας ειναι μεγάλο και έχουν δικιο και οι ξένοι οικοι και οι αγορές (οσο σκληρο και εαν ακουγεται αυτο) να μας θεωρούν επικύνδινους (βλεπε cds) . Παρόλο που πάρθηκαν κάποια μέτρα προς την σωστή κατέυθηνση δεν θα ειναι αρκετα , κινούμαστε αργά …..κάθε μέρα που παιρνα η ζημια μεγαλώνει……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου