Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Τράπεζα Κύπρου.........

Η τράπεζα Κύπρου δέν κατάφερε να μαζέψει τα κεφάλαια που χρειάζεται. Γράφω συνέχεια εδώ και μήνες οτι δεν είναι καιρός για τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων. Η κεντρική τράπεζα κύπρου έπρεπε να κάνει παραστάσεις προς την ευρωπαική αρχή τραπεζών ‘ετσι ώστε τα εποπτικά κεφάλαια τραπεζών να αυξάνονται κάθε έτος κατά 1% με στόχο το 2015 να έχουν εποπτικά κεφάλια 9% οπως απαιτά και η Βασιλεια 3. Γιατί δεχθήκαμε αυξήσεις κεφαλαίων που αντιστοιχούν με 23% του ΑΕΠ μας σε μια περίοδο ύφεσης? Η Ευρωπιακή αρχή τραπεζών ζήτησε απο 100 περίπου τράπεζες αυξήσεις κεφαλαιών, Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που η αυξήσεις που ζητήθηκαν των τραπεζών της ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ της. Η Ελλάδα η οποία πτωχευσε , οι συνολικές αυξήσεις κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες της ειναι γύρω στα 25 δις και αντιστοιχά με 10% του Ελληνικού ΑΕΠ και απο αυτά τα κεφάλαια το 85% θα καλυφθεί απο το Ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας !! και οχι απο τους μετόχους , δηλαδή την πραγματική οικονομία. Μια κίνηση με την οποία συμφωνώ απολυτα.
Η τράπεζα Κύπρου κάνει κέρδη 300 εκ κάθε χρόνο , αυτό αντιστοιχα με 1% αυξηση στα εποπτικά της κεφάλαια. Αυτή την στιγμή οι αυξήσεις κεφαλαιων των Κυπριακών τραπεζών θα έπρεπε να ειταν πολυ μικρότερες έτσι ώστε να πετύχουν, να μην επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία σε μια ασχημη περίοδο, να δοθούν τα σωστά μυνήματα προς τις αγορές, να μην επηρεαστεί η ρευστότηατα σε μια οικονομία η οποία βρίσκετε σε ύφεση και να μην γίνουν dilluted οι μέτοχοι που δεν καταφέρουν να εξασκήσουν τα δικαιώματα τους διοτι εαν χάσουν τα δικαιώματα τους και αγοράσουν τις μετοχές τρίτα προσωπα, τότε ουδέποτε θα καταφέρουν να καλύψουν τις ζημίες τους που ‘εχουν αυτήν την στιγμή απο την αρχική επένδυση τους….
Ο ρώσσος μεγαλομέτοχος της τράπεζας Κύπρου δεν εξάσκησε τα δικαιώματα του, αυτή είνια μια πολύ ασχημη εξέλιξης. Θα δώσει πολύ ασχημα μυνήματα προς τις αγορές. Ο ρωσσος έχει την δυνατότητα να τα ασκήσει τα δικαιώματα του και δεν το έπραξε, αυτό θα στέλλει κάποια μυνήματα άσχημα,,,,μήπως υπάρχουν και άλλες ζημιές τις οποίες δέν γνωρίζουμε? μήπως δεν ειναι ευχαριστημένος απο την διαχείρηση της διοίκησης ? ότι και εαν ισχύει αυτό ειναι άσχημο για την Κυπριακή οικονομία. Η Κυπριακή οικονομία βρίκστε σε ασφυξία και ομηρεια απο τις τράπεζες. Οι τράπεζες αδυνατουν να διοχετέυσουν ρευστότηατα μέσα στην οικονομία και αυτό οδηγά την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση . Οι τράπεζες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει απο δικά τους λάθη και τα οποία συνεχίζουν.
Το κράτος πρέπει να παρέμβει, σε 2 βασικούς άξονες. Πρώτον να βρεί τρόπους να διοχετέυσει ρευστοτητα στην αγορά με στόχο τις μικροεπειχηρήσεις και την αγορά κατοικίας διοτι οι τράπεζες θα καθυστερήσουν πολύ να βρουν την δυνατότητα να το πράξουν. Δευτερο, να πιάσει κεφάλαια απο τις τράπεζες (με παρόμοιο τρόπο οπως γίνετε τώρα στην Ελλάδα -μετατρεψιμα χρεόγραφα/προνομιούχες μετοχες κλπ κλπ) έτσι ωστε να σταθεροποιηθει το τραπεζικό μας σύστημα και να επανέλθει η εμπιστοσύνη των αγορών προς την οικονομία μας και προς το ίδιο το κράτος…. Είναι γνωστή η θέση μου οτι το κυπριακό κράτος βρίσκεται εκτος αγορών λόγο των μεγάλων προβληματων των τραπεζών μας . Η Κυπριακή Kυβέρνηση δέν θα επιστρέψει στις αγορές πριν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό μας σύστημα το οποίο και θα το αναφέρω ακόμα μια φορά , δέν τελείωσε με τις ζημίες τους, έρχονται και άλλες και είναι μεγάλες…………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου