Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Αξιολόγησεις S & P 13-1-2012

Δυστηχώς έχουν επιβεβαιωθεί οι ανησυχίες μου τόσο για τις αξιολογίσεις απο την S & P ψές όσο και για την έκθεση των Κυπριακών στην Ελλάδα. Η S & P ψές υποβάθμισε 9 χώρες τής Ευροζώνης (ερασιτεχνικού Τσίρκου) συμπεριλαβανομένου και της Κύπρου και μας κάνανε σκουπίδια
Αυτό σημαίνει οτι τα Κυπριακά ομόλογα που κρατάνε οι τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντλούν ρευστότητα απο την ΕΚΤ. Εδώ πιστέυω οτι θα γίνει ειδική ρύθμιση οπως με Ελλάδα για να δέχεται τα σκουπίδια μας η ΕΚΤ ιδαλιώς οι τράπεζες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστοτητας με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία (βλέπε ψηλά επιτόκια, αδυναμία δανεισμού, χρεωκοπίες, απολύσεις , ανεργία , κλπ κλπ κλπ βλέπε Φάυλος Κύκλος)

Ο λόγος που υποβαθμίστικε ακόμα μια φορά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι λόγο τραπεζών. Παρόλα τα σωστά μέτρα που πάρθηκαν στο τελευταιο πακέτο μέτρων και παρόλες τις ανακοινώσεις για ανακάλυψη φυσικού αερίου η Κύπρος έγινε σκουπίδι λόγο τραπεζών . Το πρόβλημα έιναι πολύ σοβαρό και δεν κάναμε τίποτα ακόμα. (π.χ ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθεροτητας όπως το έχω εισηγηθεί πολλές φορές εδώ) . Το πρόβλημα μας ειναι τώρα και οχι σε 5-10 χρόνια που θα πάρουμε λεφτά απο φυσικό αέριο και οταν θα είναι έτοιμο το ταμείο των τραπεζών.
εδώ να αναφέρω το εξής…το πρόβλημα μας , δηλαδή το προβλημα των τραπεζών δεν είναι μονον 7-8 % του ΑΕΠ μας όπως αναφέρθηκε ένας οικος αξιολόγιση ( νομίζω η Moodys) αλλά πολύ μεγαλύτερο….

Η Ιταλία για την οποία ανησυχώ, υποβαθμίστηκε και 2 βαθμίδες…….

Καλή χρονία σε όλους και φορέστε τα κράνη σας…

2 σχόλια:

  1. Σάββα καλημέρα. Ξεκίνησα να σε παρακολουθώ πρόσφατα, και είναι ενδιαφέρον αυτά που γράφεις.

    Δυστυχώς οι τράπεζες κατευθύνουν και την πορεία της οικονομίας, και κατα συνέπεια και του χρηματιστηρίου. Στα ανοδικά ήταν η κινητήριος δύναμη, τώρα στα κάτω είναι το βαρίδιο δεμένο απο τον αστράγαλο που μας τραβά κάτω.

    Το ερώτημα που παίζει στο μυαλό μου είναι, άν μετά που θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι το καλοκαιρι με την αύξηση κεφαλαίου και τις διαγραφές, άν λέω θα έχουν ακόμα τη δυνατότητα να δώσουν καλές αποδόσεις οι τράπεζες. Γιατί μέσα απο τον κυκαιώνα που ζούμε, που χρειαζόμαστε και κράνη όπως λές για να γλυτώσουμε (cash is king), δημιουργούνται και ευκαιρείες σε βάθος χρόνου, αφού οι τιμές είναι πλέον εξεφτελιστηκές για ακόμα μια φορά. Το 2004-2006 και το 2009 Μάρτη, όσοι είχαν την οξυδέρκεια και τα διορατικότητα να αγοράσουν σ'αυτές τις εξεφτελιστηκές τιμές (και πιο ακριβά ακόμα!) ανταμοίφθηκαν πλουσιοπάροχα όταν άλλαξε η ψυχολογία της αγοράς.

    Η μεγάλη απορεία είναι άν, με τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα έχουμε, οι τράπεζες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν δυνατά ράλυ, όταν πλέον η ψυχολογία θα αλλάξει και πάλι, όταν θα αρχίσουν να είναι περισσότερα τα θετικά νέα λόγω φυσικού αερίου....

    Ο Buffett λέει, πολύ σοφά:

    be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.

    Ακόμα δέν ήρθε η ώρα να είμαστε greedy, όμως κοντέψαμε... μέχρι τον Ιούνη (9% capital adequacy requirement) θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα.

    Περιμένω τα σχόλια σου.

    Λούκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Λούκα

    Καταρχάς σε ευχαριστώ που εγγράφηκες στο ιστιολόγιο μου, είσαι ο πρώτος που το κάνεις!

    Σωμφωνώ σε όλα όσα αναφέρεις περί ψυχολογίας και αγοράς. Ισος να είναι καλός καιρός να αγοράσεις κάποιος μετοχές των τραπεζών τώρα. Συνήθως, οι τιμές των μετοχών προκαταλαμβάνουν και ενσωματώνουν μέσα στην τιμή τους όλα τα καλά η κακά γεγονότα και είμαι σίγουρος ότι γνωριζεις το efficient market hypothesis.

    Το Θέμα είναι εαν οι τιμές έχουν ενσωματώσει όλα όσα θα συμβούν στο συντομο μέλλον. Φοβάμαι κάποια πραγματα οπως

    1. Δέν τέλειωσαν ακόμα τα προβλήματα της Ελλάδας. Οσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει προβλημα τόσο θα πιέζονται οι τράπεζες.

    2. Αυξήσεις κεφαλαίων. Θα πετύχουν οι αυξήσεις? Σε τι τιμή θα γίνει αυξηση για την Λαική εφόσον διαπραγματευεται κάτω απο την ονομαστική της αξια? Ισος γίνει reverse split, και γνωρίζεις τι γινεται με την τιμή μετά το reverse split.

    3. Θα είναι αρκετή αυτή η αυξηση μετοχικού κεφαλαίου η θα υπάρξει και άλλη λόγο προβληματικών δανείων η και μεγαλύτερου κουρέματος στα Ελληνικά ομόλογα?

    Ισος η καλύτερη στρατηγική αυτή την στιγμή ειναι η υπομονή ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή