Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Εισηγήσεις Προς Νέα Κυβέρνηση

Εισηγήσεις προς Νέα Κυβέρνηση.

Τίποτα απολύτως δέν έχει γίνει ακόμα για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Εχουν παρθεί κάποια μέτρα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος. Αυτά τα μέτρα απο μόνα τους δέν θα σταματήσουν την ανεργία απο το να ανεβαίνει και ούτε θα σταματήσουν τον αυξανόμενο αριθμό επειχηρήσεων που θα πτωχευσουν.

Τα πραγματικά προβλήματα της Κυπριακής Οικονομίας είναι το ψηλό κόστος χρήματος, το ψηλό κόστος ενέργειας, η απουσία κινήτρων για δημιουργία νέων επειχηρήσεων και κατεπέκταση δημιουργιας νέων θέσεων εργασιας κλπ κλπ

Πιο κάτω ακολουθούν εισηγήσεις τις οποίες η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει/προωθήσει άμεσα ..

1. Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν άμεσα με διάταγμα. Τα επιτόκια καταθέσεων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1% ενώ τα επιτοκια δανεισμού δεν πρέπει να ξεπερνούν το 4-5%. Το χρήμα πρέπει να “φθηνήσει″ για να ειναι βιώσιμος ο δανεισμος για τις υφιστάμενες επειχηρήσεις , να αναγκαστούν οι καταθέτες να επενδύσουν αφού θα ψάχνουν ψηλοτερες αποδόσεις ενώ το φθηνό χρήμα θα ειναι κίνητρο για δημιουργία νέων επειχηρήσεων και κατεπέκταση νέων θέσεων εργασίας.

2. Να ανασταλούν οι δόσεις στεγαστικών και επειχηρηματικών δανειών για 3 χρόνια για οσες οικογένειες η επειχηρήσεις το επιθυμούν. Να πληρώνονται μόνον οι τόκοι έτσι ώστε να μήν επηρεάζονται τα κέρδη των τραπεζών. Αυτό θα αφήσει τεράστια ρευατότητα μέσα στην αγορά, θα βοηθήσει επειχηρήσεις να ΜΗΝ κλεισουν, θα σταθεροποιήσει την ανεργία..

3. Το κράτος να παρέχει εγγυήσεις και κίνητρα για δημιουργία νέων επειχηρήσεων.Εγγυήσεις προς νέους επειχηρηματίες για να εξασφαλίζουν τραπεζικη χρηματοδότησει και κίνητρα όπως χαμηλή φορολογία για τα πρώτα 3 χρόνια κλπ κλπ

4. Το κόστος ενέργειας για επειχηρήσεις πρέπει να μειωθεί άμεσα, το ψηλό κόστος ρευματος οδηγα επειχηρήσεις σε χρεοκοπία η απολύσεις προσωπικού.

5. Επιμένω στην θέση μου την οποία ανάφερα πολλές φορές. ΔΕΝ πρέπει να πάμε με τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων για τις τράπεζες άμεσα αλλά να αυξάνονται τα εποπτικά κατά 1 % κάθε έτος για τα επομενα 5 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες να συνησφέρουν και αυτές στα εποπτικά τους με τα κέρδη που θα κάνουν και έτσι το συνολικό κοστος για το κράτος θα είναι πολύ λιγότερο ενώ το κόστος για τους χιλίαδες ιδιώτες μετοχους θα είναι πολύ χαμηλότερο. Εαν πάμε με την πιο πάνω εισήγηση μου οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα ανεβούν σημαντικά ενώ θα αποφύγουμε τα ιδια λάθη που έγιναν απο το κράτος στην Λαική προσφατα.

6. Οι τράπεζες πρέπει να συγχωνευτούν μεταξύ τους εξαγοράζοντας η μια την άλλη. Π.χ η Κύπρου να αγοράσει την Λαική με αυξηση μετοχικου κεφαλαίου έτσι ώστε ο τελικος αριθμος κεφαλαίων που θα χρειαστούν και οι 2 τράπεζες να ειναι λιγοτερος. Επισης θα υπάρξουν οικονομιες κλιμακος και άρα περισσότερα κέρδη και άρα λιγότερα κεφάλαια απο το κράτος(βλεπε εισήγηση για αυξηση κεφαλαιών των τραπεζών σταδιακά)

Υπολογίζω οτι εάν γίνουν οσα εισηγούμε στο 5 και 6 πιο πάνω ισος το κράτος να μην χρειαστει να συνησφέρει στις τραπεζες πέραν των 2-3 δις.

Πρέπει ολοι να καταλάβουν συμπεριλαμβανομένου και της ΤΡΟΙΚΑΣ ότι τα μέτρα λιτότητας με σκοπο την μειώση του δημοσιονομικού οδηγούν σε μεγαλύτερη υφεση στην πραγματική οικονομία. Οταν λαμβάνονται μέτρα εξυγιανσης των δημοσιων οικονομικών πρέπει ταυτοχρονα να δίνονται κινητρα/βοήθεια στην πραγματική οικονομία όπως αυτά που αναφέρω πιο πάνω διοτι είναι η πραγματική οικονομία που είναι ο αιμοδότης στων κρατικών ταμίων .

Εάν δέν γινουν τα πιο πάνω που ανάφερα στους επομενους μήνες, η ζημια που θα γίνει στην πραγματική οικονομια θα ειναι τεράστια, η ανεργία θα πλησιάσει το 20%, πολλές επειχηρήσεις θα πτωχευσουν ενώ τα κοινωνικά προβλήματα θα ειναι τεράστια. Δέν μπορεί μιά οικονομια που βρισκεται σε ύφεση εώς και 3%, με συνολικό δανεισμό προς ΑΕΠ 300%, να έχει επιτοκια 9%. Αυτό δέν ειναι βιώσιμο….

επαναλαμβάνω αυτό που ανάφερα πολλές φορές. Αυτό που βλέπουμε γύρω είναι ο μεγάλος Κυκλος,δέν είναι ένας συνηθισμένος κύκλος μιας κρίσης. Αυτο που βλέπουμε γύρω μας δέν διορθώνεται με ασπιρινες η συμβατικά όπλα. Πρέπει να παρθούν καινοτόμες και θαραλλέες αποφάσεις. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα όπλα και άμεσα. Εδώ είναι που χρειάζονται οι ηγέτες…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου