Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Κύπρος, Ελλειμα, ανεργία ......

Κύπρος: Το πιο επικίνδυνο χρέος στον κόσμο βάσει των CDS Πίσω
30/3/2012
18:30
Τα βήματα της Ελλάδας φαίνεται να ακολουθεί η Κύπρος “κλέβοντας” τον τίτλο της χώρας με το επισφαλέστερο χρέος στον κόσμο, βάσει των τιμών των CDS.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires που επικαλείται στοιχεία του παρόχου Markit, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Κύπρου (πενταετή CDS) δείχνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλίας, της Αργεντινής ακόμα και της Βενεζουέλας. ”


To πιο πάνω το διάβασα στο φορουμ και το έφερα εδώ. Οι αγορές μας θεωρούν ιδη χρεωκοπημένους. Οι αγορές δεν κάνουν λάθος. Αυτή ειναι η σκληρή πραγματικότητα. Αυτό λέω συνεχώς εδώ και μήνες.
Η μόνη σωτηρία ειναι το φυσικό αέριο. Να έρθουν κεφάλαια για το κράτος απο εκεί. Ειναι πολυ επυκινδινο το γεγονος οτι αναγκαζόμαστε να δανειζομαστε απο χώρες για να μπορούμε να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας σαν κράτος. Πρέπει να επιστρέψουμε στις αγορές σύντομα. ΔΕΝ θα επιστρέψουμε στις αγορές πριν σταθεροποιηθει το τραπεζικο μας σύστημα. Το τραπεζικο μας σύστημα δεν θα σταθεροποιηθει ουτε και μετα τις επικειμενες αυξήσεις κεφαλαίων, Ερχονται και άλλες μεγάλες ζημιες απο Ελλάδα και απο μη εξηπυρετούντα δάνεια τοσο απο Ελλάδα οσο και απο Κύπρο. Τα μη εξυπηρετουντα δάνεια θα περάσουν το 15% φέτος. Οι πρόνοιες που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι 2 μεγάλες τράπεζες είναι γύρω στο 5-6% μόνον.
Το κράτος φέτος θα έχει 600-700 εκ έλλειμα δηλαδή πέριξ του 4% του ΑΕΠ και οχι 2.5% του ΑΕΠ. Αυτό το γράφω απο τις αρχές του Γεννάρη. Αρχες του 2013 έχουμε ομολογα που λήγουν. Φέτος η οικονομία μας θα έχει υφεση πέραν του 1%, δεν βλέπω ανάπτυξη ουτε το 2013, ακομα και εαν υπάρξει αναπτυξης το 2013 θα ειναι μικρή και οχι σε θέση να γυρίσει τα ελλειματα του Κράτους σε πλεονασμα….
Βυθιζόμαστε , η ανεργία μετά το καλοκαιρι θα παέι 11-12%.
Το κράτος πρέπει να γυρίσει σε πλεονάσματα άμεσα για να μπορέσει να ασκει δημοσιονομική πολιτική και να βοηθά την πραματική οικονομία. η Οικονομία μας βρισκετε εδώ και μερικούς μήνες σε φάυλο κύκλο(σπιράλ θανάτου) παρόλα τα μέτρα τα εισοδήματα του κράτους δεν αυξάνονται (βλέπε Ελλάδα 2008-2011)
Το γεγονός οτι δανειζόμαστε απο τρίτες χώρες ειναι μια καλή αλλά πρέπει να θεωρηθει προσωρινή διεξοδος . Δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε ξένες χώρες,αυτο ειναι επικύνδινο, ειναι εξάρτηση. Εαν μια μέρα κλεισουν και αυτές οι πορτες? Ευτηχώς υπάρχει και το Ταμειο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ως μια άλλη διεξοδος, όμως απο εκει μπορούμε να πάρουμε μονον 10% του ΑΕΠ μας. Μετά υπάρχει το ΔΝΤ , αντιλαμβανόμαστε ομως τι μπορει να πάθει μια χώρα με φυσικό αέριο εαν πάει στο ΔΝΤ? (βλέπε Ελλάδα)
Το ΔΝΤ με την Ελλάδα τα έκανε θάλασσα οσο αφορά τα αυστηρά μετρα λιτοτητας που πάρθηκαν και οδηγησαν την Ελλάδα σε μεγαλύτερη υφεση….(το παραδέκτηκαν και οι ίδιοι) αυτά θέλουμε να πάθουμε?
πρέπει άμεσα ¨
1 να σταθεροποιηθει το τραπεζικό μας συστημα. Εαν χρειαστει να παρέμβει το κράτος θα πρέπει να παρέμβει. Πιστευω οτι αυτο θα έπρεπε ιδη να γινει.
2. Να σταματήσει η να μειωθει στο ελάχιστο το δημοσιονομικό έλλειμα και να εκπονηθει ενα 5 ατές πλάνο μέσα απο το οποιο να περιγράφουμε με λεπτομέρεια πως θα κινιθούν τα εισοδήματα και τα έξοδα του κράτους στα επομενα 5 χρονια έτσι ωστε να πεισουμε τις αγορές οτι θα μπορούμε να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Σε αυτο το πλάνο θα πρέπει να υπάρχουνε ξεκάθαρα μετρα που θα ενισχυουν την αναπτυξη , την μειωση των μη παραγωγικών δαπανών και την αυξηση εισοδηματων (π.χ εισοδήματα απο φυσικο αέριο βλεπε σκέψεις για συσταση εταιρειας διαχειρησης φυσικου αεριού….)
Ολα αυτα πρέπει να ειναι ξεκάθαρα και ρεαλιστικά …..ο προυπολογισμος που εγκρινει η βουλη ειναι μονον για 1 ετος και δεν ειναι αρκετος/ικανος να δώσει στις αγορές αυτο που ζητούν…….
3. να διοχετευτει ρευστοτητα στην πραγματική οικονομια. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να το πράξουν ουτε και μετά τις επεικημενες αυξησεις κεφαλαιων τους. Εισηγήθηκα να δοθούν 500 εκ στον οργανισμο χρηματοδοτήσεως στέγης ο οποιος θα ξεκινησει να δινει χαμηλοτοκα στεγαστικα δάνεια……
να επαναλάβω και ας γίνουμε κουραστικός έχουμε μια οικονομία δανεισμένη 300% του ΑΕΠ, ένα κράτος με μεγάλα ελλειματα και ένα μεγαλο τραπεζικό συστημα το οποιο πτώχευσε. Υπαρχει συστηματικο προβλημα μέσα στην οικονομία μας. Το προβλημα μας ειναι μεγάλο και έχουν δικιο και οι ξένοι οικοι και οι αγορές (οσο σκληρο και εαν ακουγεται αυτο) να μας θεωρούν επικύνδινους (βλεπε cds) . Παρόλο που πάρθηκαν κάποια μέτρα προς την σωστή κατέυθηνση δεν θα ειναι αρκετα , κινούμαστε αργά …..κάθε μέρα που παιρνα η ζημια μεγαλώνει……

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ελλειμα 2012 ......

Απο την αρχή του έτους γράφω συνεχώς οτι το έλλειμα για φέτος θα ειναι περαν του 4% ενώ ολοι μιλάνε για 2.5%, διαφώνισα και με τους Fitch που είπανε 3%, το σημερινό αρθρο του stockwatch , φένετε να επιβεβαιώνει τις ανυσηχίες μου

ειμαστε σε σπιράλ θανάτου……..δεν υπάρχει περίπτωση να έχει το κράτος αυξηση στα εισοδήματα


"Στο κενό φαίνεται να πέφτουν οι προσπάθειες για βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου καθώς οι πρώτοι μήνες δείχνουν να μην υπάρχει διαφοροποίηση της περσινής κατάστασης παρά τα πολλά νέα μέτρα.
Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το έλλειμμα έφθασε το 1,09% του ΑΕΠ ή τα €203 εκ. το πρώτο δίμηνο του 2012 έναντι 1,11% ή €200 εκ. που ήταν πέρσι.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% έναντι 6% του ΑΕΠ που ήταν το 2011.
Οι προσπάθειες του υπουργείου στηρίζονται σε προσδοκίες για αύξηση των εσόδων και σημαντική μείωση των δαπανών."


31-3-2012

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κεφάλαια στις τράπεζες και οργανισμός χρηματοδοτήσεως στέγης...

1. να μπούνε κάποια ξένα κεφάλαια στις τράπεζες αλλά να μην μας πιάσουν τον έλεγχο. Ναι να πιάσει και το κράτος μετοχές οι οποίες να ειναι εξαγοράσιμες πίσω σε κάποια χρονια στο μέλλον (βλεπε συζητήσεις στην Ελλάδα). 500-800 εκ δεν νομίζω να χρειαστουμε το ΔΝΤ. Ειχα εισηγηθει και δημιουργια ιδιωτικού ταμιου με την εκδοση Bonds, διαπραγματευσιμων σε ξένο χρηματιστηριο , οπου θα συμμετέχουν και οι ιδιες οι τράπεζες και άλλα μεγάλα κυπριακά ταμια ισος και ξενοι θεσμικοι και αυτο να αγοράσει κεφάλαια στις τράπεζες ετσι ωστε να μην αυξηθει το δημοσιο χρεος….
2. Να γίνει παρέμβαση και στα επιτοκια, βλεπε προηγούμενα αρθρα μου
3. οσο πιο λίγοι ακαδημαικοι ρωτηθούν τοσο το καλύτερο , χάνουμε χρονο και εξάλου δεν ειναι καιρος για ακαδημαικές θεωριες , εαν λειτουργουσαν οι οικονομίες με βάση τις ακαδημαικές θεωριες ΔΕΝ θα ειχαμε οικονομικη κριση …γιατι ολη η ευρώπη έχει οικονομκή κριση? δεν έχουν αυτοι καλούς ακαδημαικούς? οι ακαδημαικοί ειναι όπως τους φιλάθλους στην κερκίδα, κάθονται μακρια και κάνους τους προπονητές. Εαν ρωτησεις 1000 φιλάθλους ποια ειναι η ιδανική εντεκάδα για την ομάδα τους θα πάρεις 1000 διαφορετικες εντεκαδες. Το ιδιο θα πάθεις εαν ρωτησεις 1000 οικονομολόγους για θεματα οικονομιας.
το θεμα ειναι απλο, έχουμε πτωχέυσει, τα κάναμε ολοι θάλασσα, (κράτος, πολιτες, τραπεζες) . Υπάρχει συστηματικο προβλημα μεσα στην οικονομια .Πρέπει να χρησιμοποιηθουν μεγάλα οπλα , αμεσα και οχι Θεωριες και να δώσω ενα παράδειγμα
Επιδη οι τράπεζες δεν μπορουν να δανεισουν δεν κτιζονται σπιτια επιδη δεν δινονται στεγαστικα δανεια . Εισηγησης , δινει το κράτος 500 εκ στον οργανισμο χρηματοδοτησεως στέγης και ξεκινα να δινει χαμηλοτοκα δανεια……..έχουμε ρευστοτητα, χαμηλότερα επιτοκια και ξεκινουν να δημιουργουνται θεσης εργασιας …………

Παρέμβαση στα κεφάλαια τραπεζών...

θα γράψω ένα αρθρο στις επομενες μέρες για το γεγονος οτι δεν υπαρχει ρευστότητα στην αγορά και αυτό καταστρέφει την οικονομια…θα χαθουν ακομα πολλες θέσεις εργασιας. Αυτό που συμβαινει στην Κύπρο ειναι αυτο που φοβοταν ο Paulson και οι Bernake kai Geithner στην Αμερική το 2007-2008 , για αυτό επενέβησαν και συγχωνευαν τράπεζες και αγοράζανε κεφάλαια τραπεζών , για να συνεχιζουν οι τράπεζες να διοχετευουν ρευστοτητα μεσα στην αγορά για να μην πάθουν οτι πάθανε το 1930 στην περιοδο της μεγάλης υφεσης…..εμεις δεν κάνουμε τιποτα. Εγώ για αυτό κάνω κριτική στον διοικητη τις τελευταιες εβδομάδες , οχι για τα ομόλογα τα Ελληνικα αλλα επιδή γνωρίζει πολυ καλά τι έγινε με Αμερική το 1930 και τι εγινε το 2007 , γνωριζει καλα τι λέω με τα πιο πάνω αλλά δεν τον άκουσα ποτε να έρθει να κάνει εισηγήσεις να βελτιώσει την ρευστοτητα μεσα στην οικονομία μας….οι πολιτικοί δεν ειναι οικονομολόγοι, για αυτό χρειάζονται οι τεχνοκράτες…..
ολοι κάθονται με σταυρωμένα χέρια και περιμένουν οτι η κριση θα περάσει, ΔΕΝ θα περάσει , αυτος ειναι ο μεγάλος κύκλος , θέλουμε πολλά χρονια ακομα, και οσο δεν παρεμβαινουν το κράτος και η κεντρικη προς τις τράπεζες τοσο πιο πολύ θα καθυστερα να φυγει η κριση……
αρθογράφησα πολλές φορές στον τύπο για αυτή την κρίση , οταν ολοι έλεγαν το 2010 οτι θα περάσει το δευτερο εξαμηνο του 2010, ειχα πει οτι ακομα ειμαστε στην αρχη της κρισης και οχι στο τέλος….
έχω πολλά να αναφέρω και ειδικα για τις τράπεζες π.χ Λαική δεν τα γράφω να μην δημιουργώ προβλημα στις τράπεζες, οι τράπεζες χρειαζονται βοήθεια άμεσα, έστω σε προσωρινη βάση π.χ ανευ ψηφου μετοχές , αυτο που συμβαινει ειναι απάθεια. Οι τραπεζίτες έχουν κάνει λάθη , αυτο ομως δεν σημαινει οτι πρέπει να αφησουμε τις τράπεζες αβοηθητες…ειδατε τι εγινε με εκδοση κεφαλαιου τράπεζας Κύπρου? οταν η Κύπρου δεν τα κατάφερε θα τα καταφέρει η Λαική ? ειμαστε απαράδεκτοι, έπρεπε να γινει παρέμβασης ……

Πού πάμε????

  1. . Λυπούμε που ακόμα δεν καταλαβαινουμε που πάμε.
    2. Λυπουμε τον κόσμο που θα χάσει ακομα τις δουλείες του.
    3.Λυπουμε τους μετόχους των τραπεζών…..καμία ελπίδα..
    4. Λυπούμε που κάποιοι πιστέυουν σε ανάκαμψη σύντομα, ακόμα δεν πιάσαμε πάτο, πως θα πάμε πάνω?
    5. Λυπούμε τις μικρές επιχειρήσεις που θα πτωχέυσουν
    6. λυπάμε να ακουω οτι το κοστος ενέργειας θα μειώθει ωσαν και το προβλημα στην ΑΗΚ ειταν το Μαρι και οχι η κακοδιαχειρηση
  2. ειμαστε εκτος τοπου και χρονου.
  3. το παιχνίδι στην Κύπρο τώρα αρχίζει,,,,ειμαστε αφελής και ερασιτέχνες,,,,,τώρα που βρέθηκε αέριο θα ειναι τα δύσκολα tests, είμαστε απλά ένα προγευμα, δεν θα χρειαστούν ειδικές μοναδες(οπως με Ελλάδα)αλλά μονον το πεζικο , παιχνιδι για μαθητευομενους ειμαστε ….
  4. .το Κυπριακό κράτος πρέπει άμεσα να γυρισει σε πλεονάσματα,(δυσκολο ),,,,,,,ελπίζω να συνεχισουν κάποιες φιλικες χώρες να μας δινουν χρηματοδοτηση,,,,,,
  5. παράδειγμα,,,,,πριν 1 χρονο η ΔΕΗ ειταν 13 ευρω, μια μετοχη με αξια 30 ευρω,,,,ξαφνικα καταρευσε σε λιγες εβδομαδες χωρις λογο και πηγε 3 ευρω ….και μαλιστα σε μια περιοδο που αγοραζε ξένος δυνατος θεσμικος(αμερικανικο θεσμικο ταμειο)……μερικους μηνες μετα μαθαινουμε οτι ήρθε το μνημονιο 2 και μεσα στην συμφωνια ειναι να πουληθουν καλες Δεκο οπως Οπαπ ,ΟΤΕ ΔΕΗ,,,,,,,,,,γονατισε η ΔΕΗ , 3 ευρω ενω αξιζει 30 ευρω ,,,,εαν πουληθει π.χ 7 ευρω θα ειναι ευχαριστημενη η Ελλαδιτσα σωστα? ενω, εαν ειταν η μετοχη 10 ευρω η Ελλαδιτσα θα ηθελε π.χ 20 ευρω………πως ηξεραν οι “παικτες” μηνες πριν οτι θα ερθει μνημονιο 2 και μεσα θα υπαρχει συμφωνια πωλησης ΔΕΗ? οπαπ? Οτε? και για αυτο εριξαν την μετοχη?,,, μηπως αυτοι κάνουν το παιχνιδι και υπαγορευουν μνημονια και κατευθηνουν ηγέτες και χώρες?
  6. θα το γράφω συνεχως, τελειωσαν οι θεωριες, ζουμε ενα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, πολεμο αριθμων, μαθηματικα, η δεκαετιες του 1980-2000 ειταν πολεμος μεταξυ εταιρειων εξαγορές εταιρειων κλπ , τωρα μπηκαμε σε ενα μεγαλύτερο παιχνιδι, αυτο των εξαγορών και έλεγχο κρατών……τα ορνεα πετάνε πανω απο χώρες που ειναι αδυνατες,,,,έχουμε πάρει σειρα μαζι με Βελγιο, πορτογαλια, ισπανια , εμεις ομως ειμαστε πειρασμος τώρα,,,,,έιμαστε σε τραγικη κατασταση και έχουμε βρει αέριο..! εσεις εαν εισασταν στην θεση τους τι θα κάνατε??????????????


  • avatar



  • Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

    Τράπεζα Κύπρου.........

    Η τράπεζα Κύπρου δέν κατάφερε να μαζέψει τα κεφάλαια που χρειάζεται. Γράφω συνέχεια εδώ και μήνες οτι δεν είναι καιρός για τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων. Η κεντρική τράπεζα κύπρου έπρεπε να κάνει παραστάσεις προς την ευρωπαική αρχή τραπεζών ‘ετσι ώστε τα εποπτικά κεφάλαια τραπεζών να αυξάνονται κάθε έτος κατά 1% με στόχο το 2015 να έχουν εποπτικά κεφάλια 9% οπως απαιτά και η Βασιλεια 3. Γιατί δεχθήκαμε αυξήσεις κεφαλαίων που αντιστοιχούν με 23% του ΑΕΠ μας σε μια περίοδο ύφεσης? Η Ευρωπιακή αρχή τραπεζών ζήτησε απο 100 περίπου τράπεζες αυξήσεις κεφαλαιών, Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που η αυξήσεις που ζητήθηκαν των τραπεζών της ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ της. Η Ελλάδα η οποία πτωχευσε , οι συνολικές αυξήσεις κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες της ειναι γύρω στα 25 δις και αντιστοιχά με 10% του Ελληνικού ΑΕΠ και απο αυτά τα κεφάλαια το 85% θα καλυφθεί απο το Ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας !! και οχι απο τους μετόχους , δηλαδή την πραγματική οικονομία. Μια κίνηση με την οποία συμφωνώ απολυτα.
    Η τράπεζα Κύπρου κάνει κέρδη 300 εκ κάθε χρόνο , αυτό αντιστοιχα με 1% αυξηση στα εποπτικά της κεφάλαια. Αυτή την στιγμή οι αυξήσεις κεφαλαιων των Κυπριακών τραπεζών θα έπρεπε να ειταν πολυ μικρότερες έτσι ώστε να πετύχουν, να μην επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία σε μια ασχημη περίοδο, να δοθούν τα σωστά μυνήματα προς τις αγορές, να μην επηρεαστεί η ρευστότηατα σε μια οικονομία η οποία βρίσκετε σε ύφεση και να μην γίνουν dilluted οι μέτοχοι που δεν καταφέρουν να εξασκήσουν τα δικαιώματα τους διοτι εαν χάσουν τα δικαιώματα τους και αγοράσουν τις μετοχές τρίτα προσωπα, τότε ουδέποτε θα καταφέρουν να καλύψουν τις ζημίες τους που ‘εχουν αυτήν την στιγμή απο την αρχική επένδυση τους….
    Ο ρώσσος μεγαλομέτοχος της τράπεζας Κύπρου δεν εξάσκησε τα δικαιώματα του, αυτή είνια μια πολύ ασχημη εξέλιξης. Θα δώσει πολύ ασχημα μυνήματα προς τις αγορές. Ο ρωσσος έχει την δυνατότητα να τα ασκήσει τα δικαιώματα του και δεν το έπραξε, αυτό θα στέλλει κάποια μυνήματα άσχημα,,,,μήπως υπάρχουν και άλλες ζημιές τις οποίες δέν γνωρίζουμε? μήπως δεν ειναι ευχαριστημένος απο την διαχείρηση της διοίκησης ? ότι και εαν ισχύει αυτό ειναι άσχημο για την Κυπριακή οικονομία. Η Κυπριακή οικονομία βρίκστε σε ασφυξία και ομηρεια απο τις τράπεζες. Οι τράπεζες αδυνατουν να διοχετέυσουν ρευστότηατα μέσα στην οικονομία και αυτό οδηγά την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση . Οι τράπεζες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει απο δικά τους λάθη και τα οποία συνεχίζουν.
    Το κράτος πρέπει να παρέμβει, σε 2 βασικούς άξονες. Πρώτον να βρεί τρόπους να διοχετέυσει ρευστοτητα στην αγορά με στόχο τις μικροεπειχηρήσεις και την αγορά κατοικίας διοτι οι τράπεζες θα καθυστερήσουν πολύ να βρουν την δυνατότητα να το πράξουν. Δευτερο, να πιάσει κεφάλαια απο τις τράπεζες (με παρόμοιο τρόπο οπως γίνετε τώρα στην Ελλάδα -μετατρεψιμα χρεόγραφα/προνομιούχες μετοχες κλπ κλπ) έτσι ωστε να σταθεροποιηθει το τραπεζικό μας σύστημα και να επανέλθει η εμπιστοσύνη των αγορών προς την οικονομία μας και προς το ίδιο το κράτος…. Είναι γνωστή η θέση μου οτι το κυπριακό κράτος βρίσκεται εκτος αγορών λόγο των μεγάλων προβληματων των τραπεζών μας . Η Κυπριακή Kυβέρνηση δέν θα επιστρέψει στις αγορές πριν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό μας σύστημα το οποίο και θα το αναφέρω ακόμα μια φορά , δέν τελείωσε με τις ζημίες τους, έρχονται και άλλες και είναι μεγάλες…………

    Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

    4%+ το Έλλειμα για το 2012

    αυτές είναι οι εκτιμήσεις μου με βάση τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα.........

    Yποβάθμιση Moodys σε σκουπίδια....

    1. Αναφέρω συνεχώς εδώ και 1 μήνα οτι θα μας κάνουν σκουπίδια και οι Μοodys, μας κάνανε σήμερα, ακολουθά μέρος του άρθρου του STockwatch.
    2. Οι Μoodys  δεν αναφέρουν το γεγονος οτι ειναι πιθανον οι τράπεζες μας να ξαναχρειαστούν κεφάλαια τέλος του έτους και οτι ακόμα δεν έχουν διαγράψει ολες τις ζημίες….
    3. Κύριε Σαρρή δέν ειναι ανάγκη να βγαινετε συνέχεια να λέτε για πιθανούς αγοραστές κλπ κλπ κλπ , εάν έχετε κάτι σοβαρό πρέπει να το ανακοινώσετε η μην κάνετε συνέχεια δηλώσεις διοτι μπορει να παρεξηγηθήτε οτι επηρεάζετε την αγορά………και ένα τελευταίο …γιατι έκδοση νέων μετοχών προς τους ξένους? γιατι οχι προτερεοτητα πρώτα οι μέτοχοι και να πιάσουν απο το πάτωμα???? γιατί dillution???
    4. Ο οίκος παραθέτει ως βασικούς λόγους για τη σημερινή υποβάθμιση:
    5. 1. Τον αυξημένο κίνδυνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια στις τράπεζες λόγω της έκθεσης τους στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία, και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η βοήθεια στα δημόσια οικονομικά.
    6. 2. Την πιθανή επίδραση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο στην εμπιστοσύνη της αγοράς, όπως και την ευρύτερη αβεβαιότητα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.
    7. Οι Moody’s εκτιμούν ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές με πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της χρηματοδότησης για το κράτος και τις τράπεζες.

    Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

    μεγάλο τραπεζικό σύστημα .......

    1. Ενα μεγάλο τραπεζικο σύστημα σε μια οικονομία δέν ειναι λάθος, το πρόβλημα δημιουργηται απο κακή διαχείρηση….΄ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΕ ΘΕΜΑ να έχει λάθος ένα μεγάλο τραπεζικό σύστημα
    2. Μεγάλες τράπεζες = περισσοτερες θέσεις εργασιας, περισσότερα μερισματα για μετόχους, περισσοτερο φορος για το κράτος, αυξηση ΑΕΠ , βασικά οι τράπεζες ενεργούν ώς εξαγωγικές βιομηχανίες φέρνουν πλούτο στην χώρα έδρα τους…..δίνουν ρευστότητα στην οικονομία δημιουργούν ανάπτυξη κλπ κλπ κλπ (ολα αυτά απο ανάπτυξη στο εξωτερικο)
    3. το θέμα ειναι να κάνουν σωστές επιλογές, να μην υπάρχει κακοδιαχειρηση κλπ κλπ κλπ οπως κάνανε οι 2 μεγάλες τράπεζες μας….διοτι τότε γυρίζει μπούμερακ,,,,,οπως γίνετε τώρα οπου οι τράπεζες “σκοτώνουν” την οικονομία με τα ψηλα επιτοκια και την έλλειψη ρευστότητας…….
    4. και επιδή ακόμα δεν καταλάβαμε τις επιπτώσεις θα έχουμε στα επομενα 2 χρόνια απο τα λάθη που έγιναν θα μας “κακοφανεί¨” το ξύλο που θα φάμε……..
    5. παρεπιπτώντος, πλησιάζει το στάδιο οπου θα σφακτούν οι μέτοχοι ……θα γίνουν diluted με εκδοσεις προς τρίτους(βλέπε Λαικη) , μετά reverse splits etc etc και λογικα τέλος του 2012 καινούργιες εκδοσεις αφου θα ξαναχρειστούν κεφάλαια…….
    6. Οταν οι τράπεζες βρεθούν σε ξένα χέρια θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο το οποίο θα ειναι μειώσεις μισθών, μετά απολύσεις, συνχωνέυσεις τραπεζών διοτι η Κύπρος ειναι μικρή για τοσα πολλά καταστήματα………
    7. Ολα θα τα διορθώσει η αγορά….η οποία διορθώνει πάντα ολες τις στρεβλώσεις…..οπως διορθωσε την φουσκα του χρηματιστηριου του 1999, οπως διορθώνει την φουσκα των ακινήτων του 2005-2007, οπως διωρθώνει την φούσκα του δανεισμου, έτσι θα διορθώσει και την ανικανοτητα και κακοδιαχείρηση των Κυπριακών τραπεζών του 2006-2010, η οποία σε λίγα χρονια θα ειναι γραμμένη και γνωστή ως η μεγαλύτερη καταστροφή/φαγοποτι στην Ιστορια της κυπριακής οικονομιας/τραπεζών.
    8. Η αποφάσεις και οι κινήσεις των 2 Κυπριακών τραπεζών την περιοδο 2006-2010……θα πρέπει να διδάσκονται σε πανεπιστήμια ως παραδείγματα προς αποφυγή μαζι με τς AIG, lehman, Enron,Kaupthing, bear sterns, fanie mae, τις Ιρλανδικες……η Λαική ειδικά προσφέρετε για μεταπτυχιακό……με θέμα “how to create a bubble using another bubble” η με θέμα ” steps 1-3 , how to vanish shareholders value”
    9. Για όλα σχεδόν τα κακά που βρήκε το τραπεζικό μας σύστημα και κατεπέκταση την οικονομία μας δεν φταίνε μόνον οι διοικήσεις που τα δημιούργησαν αλλά και πολλοι άλλοι οι οποίοι με την σιωπή μας αφήσαμε τα πράγματα να φτάσουν στο τέλος….τα βλέπαμε αλλά δεν είχαμε τα κοτσια να μιλήσουμε , θέλουμε να αποκαλούμε τους εαυτους μας χρηματιστές/ αναλυτές , και αφήσαμε να μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας, τα συζητούσαμε πολλές φορές μεταξύ μας , κανένας δεν τόλμησε να τα γράψει στον τύπο , να μιλήσουμε στις γενικές συνελέυσεις, ειμαστε δειλοι, δέν ενημερώσαμε εγκαιρα τους μετόχους, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε να υπάρξουν λιγότερες ζημίες, ….
    10. όταν βλέπουμε να κλεβουν το σπίτι του γείτονα μας και δεν καλούμε αστυνομία,είμαστε συνένοχοι………..τι κάναμε? τιποτα…..στειλαμε ποτέ κάποια επιστολή στην Κεντρική τράπεζα?????? ποτέ…….ενημερώσαμε ποτέ τις αρχές του ΧΑΚ? ποτέ,,,,,,,αυτος ειναι και ένας λόγος που γράφω επώνημα, νιώθω άσχημα για αυτά που βλέπουμε τώρα με τις τράπεζες μας , τα βλέπαμε το 2006( εξαγορές φουσκων λαικης και ανάποδη εξαγορά Λαικης ) αλλά δεν μιλούσαμε……βλέπαμε τις φούσκες που αγοράζονταν αλλά δεν κάναμε τιποτα………..

    Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

    Κύπρος και τράπεζες , το μέλλον...

    Αγαπητέ Ταυλορ, παρόλο που έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα αναφέρεις πιο πάνω , οι τράπεζες μας δεν μπορούν να διαγράψουν άλλες ζημίες αυτή την στιγμή διότι δεν θα τους μείνουν κεφάλαια , και άρα θα χρειαστούνε μεγαλύτερες αυξήσεις……
    οι τράπεζες θα διαγράφουν σιγά σιγά στα επόμενα χρόνια τις ζημίες απο την φούσκα ακινήτων,δεν θα δίνουν μερίσματα και σε 5-10 χρονια θα είναι ΟΚ. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ψηλά επιτόκια στην Κύπρο για να έχουν κέρδη απο εργασίες οι τράπεζες για να μπορούν να κάνουν διαγραφές δανείων , θα κάνουν τερλαστια ζημία στην οικονομία και στο κράτος αφού οι φόροι για το κράτος θα ειναι λιγότεροι για πολλά χρόνια….και όποιος αντέξει…….
    Οι τράπεζες θα έχουν ψηλά επιτόκια, μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, οι αγορά θα έχει πτωχέυσεις, το κράτος θα παίρνει λιγότερους φόρους κλπ κλπ κλπ ο φαυλος Κυκλος , σπιράλ θανατου σε ένα αγώνα αντοχής (οχι ταχυτητας) και οποιος αντέξει. Το κράτος θα ελπίζει να αντέξει μέχρι να έρθουν κεφάλαια απο το φυσικό αέριο……οι τράπεζες θα ελπίζουν οτι οι διαγραφές κάθε έτος θα ειναι λιγότερες απο τα λειτουργικά κέρδη……….και ελπίζω να αντέξουν……..
    Πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα , ολοι μας, να προσαρμοστούμε σε συνεχή ανεργία στο 10%, ψηλά επιτόκια, λιγότερα κέρδη και γενικώς σε λιτότητα…..πρέπει να βρούμε τρόπους να έρχονται λεφτά απο το εξωτερικό , στην Κύπρο η ρευστότητα θα είναι περιορισμένη για πολλά χρόνια ακομη……

    Κυπρος 2012 - ακόμα μια φορά......

    Συζητάτε όλοι για να βρειτε ποιός φταίει περισσότερο και δεν ασχολείστε για το τι πρέπει να πράξουμε τώρα, εννοώ στις μέρες η εβδομάδες. Να κάνουμε εισηγήσεις εδώ , με την ελπίδα οτι τις διαβάζουν οι αρμόδιοι να κινηθούμε σωστά στο μέλλον. Τα πράγματα είναι τραγικά , γράφω συνεχώς για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και δυστηχώς οι αρμόδιοι δεν αντελειφθηκαν που πάμε . Εδώ να κάνω ένα μια μικρή περίληψη
    1. Η Ανεργία θα περάσει το 10% εως τον Μαρτιο, είμαστε 9.6%
    2. Τα μη εξυπηρετούντα δάνεια θα περάσουν το 15% το 2012
    3. Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης 1.5% για το 2012.
    4. Το 2012 θα έχουμε ρεκορ πτωχέυσεων
    5. το 2012 θα γύρουν μεγάλες εταιρείες.
    6. το Δημοσιονομικό έλλειμα θα είναι πέραν του 3.7% και οχι 2.7% που υπολογίζει το υπουργειο.
    7 . το κράτος δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012.
    8. Το κράτος θα χρειαστεί και άλλο δάνειο πριν τον Σεπτεμβριο φέτος.
    Ειμαστε σε Σπιραλ θανάτου.
    Η κρίση στην Κύπρο θα μείνει πολλά χρονια ακόμα επιδή ακομα δεν κάναμε κάτι σωστο προς επιλυση των προβλημάτων. Δεν χρεισημοποιήσαμε μεγάλα όπλα, όσο πιο πολύ καθυστερούμε τοσο πιο πολά χρόνια θα πάρει να φύγει η κρίση αυτή. This is the BIG one. Ειναι ο μεγάλος κύκλος και οχι ενα μικρος οικονομικός κύκλος των 3-5 ετών.
    εισηγήσεις…
    1. Δέν έπρεπε να γίνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων τώρα. Αλλα τα εποπτικά κεφάλαια να αυξάνονται 1% το κάθε έτος απο τα κέρδη απο εργασίες και σε 5 χρόνια θα είταν ΟΚ.
    2. Κυπριακό ταμειο Χρηματοπιστωτικής σταθεροτητας , να στηρίξει τις τράπεζες στις αυξήσεις κεφαλαιων που ανακοινωσαν με μετοχές εξαγοράσιμες απο τους μετόχους σε μερικά χρόνια ωστε να μην χαθεί το κυπριακο “ιδιοκτησιακό” καθεστώς και να μην γίνουν diluted οι μετόχοι.

    Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

    Ελλειμα 2012 ............

    Οι πρόσθετες δαπάνες και τα ισχνά έσοδα άφησαν τρύπα €1,1 δισ. στον κρατικό κορβανά, δημιουργώντας κενό €650 εκ. που θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ.”


    το πιο πάνω είναι δημοσιέυμα του stockwatch σήμερα. Το λέω εδώ και 2 μήνες, θα το ξαναπώ . ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση το 2012 να είμαστε έλλειμα κάτω απο 3% αλλά 3.7% και πάνω ……..
    χωρίς πρόσθετα μέτρα (μειωσης εξόδων,  μη παραγωγικών) δεν πιάνουμε τους στόχους μας επιδή είμαστε σε σπιράλ θανάτου, είμαστε σε φαυλο κύκλο….η κατανάλωση θα μειωθεί και άλλο . Τα ανεργιακά επιδόματα  θα αυξηθούν και άλλο, ο εταιρικός φόρος θα μειωθεί κλπ κλπ κλπ