Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Eλλάδα , Τρόικα και η αρπαγή τών Οπαπ/Δεη

Η τρόικα και οι χώρες που αποφασίζουν  για το μέλλον της Ελλάδας, ζήτησαν απο το Ελληνικό κράτος να πουλήσει αρκετές εταιρείες που ελέγχει. Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι και ο Οπάπ και η ΔΕΗ.
Η λογική της απόφασης να πουληθούν όλες σχεδόν οι εταιρείες που ελέγχει το κράτος είναι για να μαζευτούν χρήματα και για φύγει το βάρος των ζημιογώνων εταιρείων απο το κράτος έτσι ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση τους  απο τα δημόσια ταμεία.

Η απόφαση όμως να πουληθούν ο Οπαπ και η ΔΕΗ και ειδικά αυτή την περίοδο είναι εντελώς λανθασμένη , τώρα είναι  η χειρότερη  περίοδος να πουληθούν αυτές οι 2 πολύ καλές εταιρείες/συμμετοχές του Ελληνικού κράτους.   Ο Οπαπ και Η ΔΕΗ είναι κερδοφόρες εταιρείες και δεν χρειάζονται μετρητά απο τα δημόσια ταμεία , αντιθέτος ενισχύουν τα δημόσια ταμεία με τα πολυ καλά μερίσματα που πληρώνουν κάθε έτος. Ο Οπαπ για το 2011 πλήρωσε 1.5 ευρώ μέρισμα ανα μετοχή .   Το κράτος κατέχει πέραν του 30% στον Οπαπ. Το κράτος  κατέχει περίπου 100 εκ μετοχές του ΟΠΑΠ , ακόμα και 1 ευρώ ανα μετοχή να πληρώνει ο ΟΠΑΠ ώς μέρισμα  , το Ελληνικό  κράτος θα παίρνει 100 εκ  ευρώ ως μέρισμα κάθε έτος.

Στην Δεη το κράτος κατέχει πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, εάν η ΔΕΗ κάνει 200 εκ ευρώ κέρδος κάθε έτος , εδώ έχουμε 100 εκ κέρδη τα οποία ανήκουν στο κράτος κάθε έτος.

Ο ΟΠΑΠ διαπραγματέυεται σε στο ΧΑΑ στα 6.60 ευρώ ανα μετοχή το οποίο σημαίνει οτι η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ είναι λίγο πάνω απο 2 δις.   Ο Οπαπ κάνει περαν των 500  εκ ευρώ κέρδος κάθε έτος. Αυτό σημαίνει οτι η αξία του είναι λιγότερο απο 4 φορές τα κέρδη. Ποιά επιχείρηση μπρορεί να δημιουργηθεί σήμερα και να επιστρέψει όλο το ποσό της επένδυσης σε 4 μόνον χρόνια???

Η Δεη έχει εσωτερική αξία 30  ευρώ ανα μετοχή και διαπραγματέυεται στο ΧΑΑ μόλις στα 3.80 ευρώ. Μονοπόλιο, εισπράξεις μετρητά, και πουλά ένα προιόν(ηλεκτρισμός) πρώτης ανάγκης.   Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έιναι μόλις  900 εκ ευρώ ενώ η λογιστική της αξία είναι  περαν των 6 δις ευρώ.

Ζήτησαν απο την Ελλάδα να πουλήσει αυτες τις εταιρείες αυτήν την περίοδο όπου το ΧΑΑ είναι σε πολυ χαμηλά επίπεδα ενώ οι μετοχές αυτών των εταιρειών είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους. Γιατί να πουληθούν αυτές οι εταιρείες τώρα. Γιατί να μην πουληθούν αργότερα σε ψηλότερες τιμές εφόσον αξίζουν πολύ περισσότερο απο τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές τους?  Μήπως οι τιμές αυτών των εταιρειών βρίσκονται επίτιδες σε αυτές τις εξευτελιστικές τιμες για να πουληθούν σε χαμηλές τιμές?  Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι όταν βλέπω καθημερινά την συμπεριφορά  των μετοχών των εταιρειών αυτών στο ΧΑΑ..... 

Ετσι θα βοηθήσουν την Ελλάδα? Πιάνοντας τις καλύτερες εταιρείες της στις χαμηλότερες τιμές της Ιστορίας τους? Γιατί  δέκτηκαν Οι Ελληνες που πουληθούν αυτές οι  συμμετοχές τους αυτήν την περίοδο  και οχι αργότερα σε καλύτερες τιμές?  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου