Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Δηλώσεις Αβέροφ για Τράπεζες...........

  1. Σήμερα Ο Κύριος Αβέροφ Νεοφύτου ζήτησε τις παραιτήσεις των διοικητικών συμβούλιων των τραπεζών λόγο των λαθών τους. Τους καταλόγισε ευθήνες για την μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, οχι μόνον σε ομόλογα αλλά και 25 δις σε δάνεια στην Ελληνική οικονομία.
  2. Σιγά σιγά αντιλαμβάνονται και άλλοι αυτά που γράφω συνεχώς. 25 δις σε δάνεια και 6 δις σε ομόλογα ανεβάζουν την συνολική μας έκθεση στην Ελλάδα σχεδόν 180% του ΑΕΠ μας. Μιλάμε για τεράστια έκθεση, έχουμε την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ σε σύγκριση με οποιανδήποτε άλλη χώρα. Αμφισβητώ την ποιότητα μεγάλου μέρους αυτών των δανείων και έχω γράψει στοιχεία και αριθμούς π.χ Λαική
  3. Αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες, θα είναι εδώ για χρόνια και θα κυνηγά την οικονομία σαν ένα φάντασμα, θα κτυπά για πολλά χρόνια την οικονομία μας, θα έχουμε ψηλά επιτόκια για χρόνια, η ρευστότητα στην αγορά θα είναι πολύ περιορισμένη, θα χρεοκωπούν συνέχεια και για πολλά χρόνια μικρές επειχηρήσεις ενώ η ανεργία θα είναι πάνω απο 10% για χρόνια……Η Κύπρος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και η μόνη της σωτηρία είναι το φυσικό αέριο …..μόνο απο το φυσικό αέριο μπορεί να έχει ικανή ρευστότητα να εξοφλήσει δάνεια,,,,,το έλλειμα το 2012 θα έιναι πέραν του 3% ενώ δεν υπάρχει περίπτωση το 2013 να περάσουμε σε πλεόνασμα λόγου του σπιράλ θανάτου( το έχω εξηγήσει πολλές φορές) στο οποίο έχουμε μπεί πριν μερικούς μήνες …..
  4. Οι τράπεζες μας θα καταστρέψουν την οικονομία μας χωρίς να το θέλουν αλλά λόγο ανάγκης κερδών και ρευστότητας, είναι θέμα επιβίωσης και όλα αυτά επιδή ήθελαν να κερδοσκοπήσουν ,τα ελληνικα και τα Ιρλανδικά ομόλογα και επιδή δέν έχουν καλά συστήματα εσωτερικού ελέγχου η καλά εκπαιδευμένα προσωπικό και δάνειζαν τεράστια ποσά σε εταιρείες προβληματικές και με μεγάλο ρίσκο όπως μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης γης από τις οποίς θα χάσουν εκατοντάδες εκατομύρια ευρω…….
  5. όσο και εάν φωνάζουν οι πολιτικοί , το πρόβλημα θα είναι εδώ για χρόνια, δέν κάναμε τίποτα ακόμα για να λυθεί το πρόβλημα των τραπεζών διότι έκει είναι το πρόβλημα. Πάρθηκαν κάποια μέτρα για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτά. Πρέπει να παρθούν μέτρα για βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών….τίποτα δέν κάναμε ακόμα, μόνον η ΕΚΤ αποφάσισε κάποια μέτρα…..
  6. Πρόκειται για ΕΘΝΙΚΟ θέμα και ΕΘΝΙΚΗ τραγωδία, το θέμα είναι πολυ πολύ σοβαρό….η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου δηλώνει απούσα, κρύβονται, τον τελευταίο καιρό καμία δήλωση, καμιά ενέργεια απο μέρους τους…η ευθυνη τους είναι τεράστια τόσο για τα ομόλογα, όσο και για την μεγάλη έκθεση σε δάνεια στην ελλάδα όσο και για ΜΕΓΑΛΑ δάνεια σε εταιρείες ανάπτυξης γής στην Κύπρο……..δέν θα γράψω ονόματα για ευνόητους λόγους . Αυτά τα μεγάλα δάνεια ΔΕΝ τα ήξερε η Κεντρική τράπεζα? τα μετοχοδάνεια δεν τα ήξερε η Κεντρική? γιατί άφηνε τις τράπεζες να δινουν μετοχοδάνεια για πώληση μετοχών τους η εταιρειών συνδεδεμένες με αυτές?
  7. Κύριοι, η κατάστασης των τραπεζών είναι ένα δράμα……..οι ξένοι οίκοι έχουν απόλυτο δίκαιο, απλά δεν μπορούν να γράφουν λεπτομέρειες, είμαι σίγουρος οτι γνωρίζουν Ονόματα και αριθμούς….και όταν λένε για ΄”μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα..” εννοούν αυτά που γράφω συνεχώς αλλά δεν μπορούν να τα γράψουν ……
  8. Δέν έχουμε χρόνο για ακαδημαικές θεωρίες , ούτε και έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε οτι αυτή η κρίση θα φύγει απο μόνη της η θα φύγει με θεωρίες και διαλέξεις, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ θεωρία που να βοηθήσει να βγούμε απο αυτή της δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε, Η Ελλάδα πτώχευσε επιδή πριν 3-4 χρόνια μπήκανε σε σπιράλ θανάτου, τα έκανε θάλασσα η τροικα,,,,,,οι τροικανοί δέν είναι καλοί οικονομολόγοι??? διπλώματα ακαδημαικά έχουν όλοι .........,,,,Οι τροικανοί δεν αντελήφθηκαν οτι η λιτότητα βάζει μια χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, το κατάλαβαν τώρα……..η Κεντρική τράπεζα Κύπρου και Η Κυπριακή βουλή και το Κυπριακό κράτος ακόμα να το καταλάβουμε……..
  9. Επαναλαμβάνω ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ , ΣΠΙΡΑΛ ΘΑΝΑΤΟΥ , δεν ειναι καιρός για ΘΕΩΡΙΕΣ αλλά για υπέυθηνες και μεγάλες αποφάσεις για να βγούμε απο την κρίση αυτή……..π.χ δάνειο απο ESFS η τρίτ,η και αγορά όλων των Κυπριακών ομολόγων απο τις Κυπριακές τράπεζες για να έρθουν αμεσα στην κΥπριακή οικονομία 3 δις……..και άλλα παρόμοια δυνατά μέτρα όπως να δοθούν κεφάλαια στην τράπεζα αναπτύξεως και να τα δανείσει με χαμηλά επιτόκια σε μικρές επιχηρήσεις….
  10. Αλλά ΤΙΠΟΤΑ δέν θα γίνει,,,,,,δέν έχουμε την δύναμη, θάρρος, αποφασιστικοτητα, και δέν έχουμε εκεινα τα άτομα που να μπορέσουν να αναλάβουν το βάρος τέτοιων πρωτοβουλιών….
  11. Εχετε ακούσει τις σημερινές δηλώσεις του Κυρίου Παπαδήμου??? Μόνον με τέτοια απο αποφασιστικότητα και δύναμη μπορούμε να βγούμε απο αυτή την κρίση και δυστηχώς δεν υπάρχουν Παπαδήμοι στην Κύπρο…
  12. 10% ανεργία εως το τέλος του Μαρτιου……….δεν σταματά με τίποτα, ένα δράμα, μια επιδημία που εξαπλώνετε με ραγδαίους ρυθμούς…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου