Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αυξήσεις κεφαλαίων των Ελληνικών και ευρωπαικών τραπεζών....ακόμα ένα λάθος της Ευρωζώνης...

Σε προηγούμενο άρθρο μου ανάφερα οτι η άυξηση κεφαλαίων για τις τράπεζες αυτήν την περίοδο είναι μεγάλο λάθος για πολλούς λόγους...η απόφαση της Ευρωπαικής αρχής τραπεζών να ζητήσει απο τις Ελληνικές , Κυπριακές και δεκάδες άλλες ευρωπαικές τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια στο 9%  εώς τις 30-6-2012, είναι  ένα ακόμα μεγάλο λάθος των ευρωπαίων ηγετών .

Η ευρωπαική Αρχη τραπεζών θα έπρεπε να ζητήσει απο τις ευρωπαικές και ειδικά απο τις Ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν σταδιακά τα εποπτικά κεφάλαια τους στο 9% σε ένα χρονικό ορίζοντα 5 ετών και όχι σε μερικούς μήνες.  Οι Ελληνικές τράπεζες χρειάζονται γύρω στα 23 δις ευρώ λόγο κυρίως των ζημιών    του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων.  Αυτά τα 23 δις θα δοθούν στις τράπεζες απο το δέυτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δις .

Αυτά τα 23 δις ευρώ αποτελούν 10% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να δοθούν απο το Ελληνικό κράτος για αναπτυξιακά έργα μέσα απο τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χιλίαδες θέσεις εργασίας. Επίσης,  εάν η ΕΑΤ δεν ζητούσε τόσο μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων απο τις τράπεζες σε ένα τοσο μικρό χρονικό διάστημα , οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα  είταν ψηλότερες , οι ζημίες των επενδυτών λιγότερες και η εικόνα του ΧΑΑ πολύ καλύτερη.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΕΑΤ ζήτησε να αυξηθούν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών στο 9% για να μειωθεί ο κίνδυνος χρεωκοπίας τους. Ομως,   οι κυβερνήσεις και το ευρωπαικό  ταμίο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα μπορούσαν να παρέμβουν εάν και εφόσον χρειαστεί να βοηθήσουν κάποια τράπεζα. 

Σε μια περίοδο μακράς οικονομικής κρίσης όπως αυτής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια , όλοι οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται για να δημιουργούμε ανάπτυξη και οχι για να ευημερούν οι αριθμοί , και ειδικά με την περίπτωση της Ελλάδας όπου το  κάθε ευρώ είναι πλέον πολύ σημαντικό.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου