Εχω γράψει πολλές φορές για τα τεχνικά λάθη της ΚΤΚ ως αρχή εξυγίανσης. Σήμερα θα αναφερθώ στην “κακη Λαική” που δημιούργησε η ΚΤΚ και εαν θα έπρεπε να ονομάζεται κακή Λαικη Η κάτι άλλο….
Καταρχάς ένα ειναι σίγουρο. Η Λαική σήμερα ΔΕΝ πρέπει να ονομάζεται “κακή Λαικη” . Ο ορος Κακη τράπεζα χρησιμοποιήται οταν δημιουργούμε μια νέα ΟΝΤΟΤΗΤΑ, πάνω στην οποία παιρνούμε κακά ΔΑΝΕΙΑ μιας τράπεζας έτσι ώστε να βελτιωθεί ο ισολογισμός της, να μπορεί να ειναι πιο βιώσιμη και να μπορεί να κάνει ΝΕΑ δάνεια έτσι ώστε να έχει μελλοντικα κέρδη βοηθώντας ταυτόχρονα την οικονομια της χώρας. Δεν θα μπω σε τεχνικες λεπτομέρεις πως γινεται η μεταφορά επιδή έχουμε 2 ειδών συμφωνιών μεταφορας κακών περιουσιακών στοιχειών στην Κακη τράπεζα. Εχουμε το Ελβετικο και το Γερμανικο μοντελο. Παραδείγματα έχουμε πολλά….π.χ UBS το 2008 , Σουηδια την δεκαετια του 90 και Ιρλανδια με το NAMA fund το 2009….(σε λεπτομέρεια θα μπώ στο επόμενο άρθρο μου στο οποιο θα ετοιμάσω στις επομενες 2 μέρες στο οποίο θα εισηγηθώ συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο τραπεζικο μας σύστημα για να το βελτιώσουμε)
Αρα η ΛΑΙΚΗ σήμερα ΔΕΝ έπρεπε να ονομάζεται ΚΑΚΗ ΛΑΙΚΗ επιδή ΔΕΝ πήρε κακά περιούσιακά στοιχεία π.χ Κακά δάνεια . Τι έπρεπε να ονομάζεται δεν ειμαι σίγουρος. Η Λαική έμεινε με κάποια περιουσιακά στοιχεία και τις ανασφάλιστες καταθέσεις . Δεν έχει μπεί σε εκκαθάριση άρα δεν ειναι “νεκρη” αρα ουτε και ζωντανή επιδή δεν έχει άδεια τραπεζικών εργασιών και έχει αρνητική θέση . Ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να έχει ειναι εταιρεία ΖΟΜΠΙ αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να την αποκαλούμε ΚΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Η μόνη τράπεζα που πήρε κακά δάνεια/κακά περιουσιακά στοιχεία απο την ΛΑικη και πήρε και μια μεγάλη υποχρέωση (το ΕΛΑ ) ειναι η Τράπεζα Κύπρου. Η Τράπεζα Κυπρου έχει μερικώς τα χαρακτηριστικά μιας “κακης τράπεζας “.
Η Αρχή εξυγίανσης , αυτό που κατάφερε να κάνει τους τελευταιους 7 μήνες ειναι να κλεισει μια τράπεζα και να μετάφερει τα τοξικά της απόβλητα σε μια άλλη Τράπεζα η οποία είχε ιδη προβλημα με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αβεβαιοτητα και να φευγουν συνεχώς πολύτιμες καταθεσεις απο το τραπεζικό μας σύστημα παρόλα τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν…Τον Σεπτέμβριο χάσαμε σχεδόν 1 δις απο το τραπεζικό μας σύστημα το οποίο ανεβάζει σε 23 δις τις καταθέσεις που χάσαμε σε 1 χρόνο, σχεδόν 1/3 του εγχώριου τραπεζικού συστήματος…
Λυπάμε που θα το αναφερω αλλά οσο συνεχίζονται τα λάθη της Αρχής εξυγιανσης και η μη σταθεροποιηση του τραπεζικού μας συστήματος οι εκροες θα συνεχίζονται….
Η Τράπεζα Κύπρου διατρέχει μεγάλο κίνδυνο και εαν μεινουν τα πράγματα ως έχουν στο τραπεζικο μας μοντέλο θα έχουμε πολλές ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις….
Σάββας Τταντής 26/10/2013 Λογιστής/Χρηματιστής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου