Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Λαθη Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Σας συγχαίρω ακόμα μια φορά για τις σωστές τοποθετήσεις σας. Επέτρεψε μου ομως να πω οτι τα γεγονότα του Μαρτιου δεν είταν το αποκορύφωμα της τραγωδίας οπως αναφέρεις πιο πάνω αλλά τα γεγονότα του Μαρτιου επιτάχυναν την διαδικασία για την τραγωδία που έρχεται…..(23% ανεργία, χρεος προς ΑΕΠ 140% κλπ , τα έγραψα πολλές φορές)

Μοναδική ελπίδα το φυσικό αέριο….

Οσο αφορά την συζήτηση ολων για τον νυν Διοικητή. Ο Κύριος Δημητριάδης είταν ένας ακαδημαικός που διδασκε ακαδημαικές θεωρίες εκτός Κύπρου. Δεν γνώριζε καλά την Κυπριακή οικονομία., τις Κυπριακές τράπεζες και δεν μπορούσε ουτε και τώρα μπορεί να αντειληφθει ακομα πως δουλέυον οι μηχανισμοί της πραγματικής οικονομιας….

Ο Κύριος Δημητριάδης 4/1/2012 σε αυτό το φόρουμ έγραψε ένα άρθρο στο οποιο με διαφορα επειχηρήματα έλεγε οτι η Κυπριακή οικονομία το δευτερο εξάμηνο του 2012 θα ξεκινούσε άνακαμψη. Του απάντησα οτι το δευτερο εξάμηνο του 2012 πάμε για τον πατο……
Εγραφα συνεχώς για μήνες οτι ΔΕΝ πρέπει να φέρουμε ξένους οικους να μας πούνε τις ανάγκες των τραπεζών μας και οτι έπρεπε να πάμε με σταδιακές αυξήσεις οπως έγινε με Ελλάδα……..Ο κύριος Δημητριάδης…Μόλις έγινε διοιηκητής ζήτησε και έφερε την ΠΙΜΚΟ , πληρώσαμε καμπόσα εκατομύρια για να μας πούνε αυτο που γνωρίζαμε οπως γνωρίζουμε σήμερα οτι η Deutche Bank χρειάζεται πέραν των 30 δις. Γιατί η ΚΤ της Γερμανίας δεν ζητά απο την ΠΙΜΚΟ να της πεί πόσα χρειαζονται οι Γερμανικές τραπεζες σήμερα? διοτι γνωρίζουν το προβλημα και θα το αντιμετωπίσουν σε βάθος χρόνου…..

Εμεις ενεργώντας εντελώς ερασιτεχνικά και κοντοφθαλμα την πάθαμε, οταν καταλάβαμε την γκάφα μας, ζητούσαμε απο ¨ΑΛΛΟ ξένο οικο τον οποιο και πάλι πληρώσαμε με μερικα εκατομύρια να ελεγξουν τον πρώτο οικο……Μια Κομωδια πριν την τραγωδια…..

Εγινε επιβεβαιωση του αναπόφεκτου , χρειαζονται οι τράπεζες μας 6 δις.
ερασιτεχνικά και πάλι η ΚΤΚ, δεν ακολούθησε ουτε εισηγηθηκε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ μοντέλο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών , το οποιο δεν νομίζω ακομα και σήμερα να κατάλαβαν διοτι ουδέποτε ακουσα τον Διοιηκητη να το σχολιάζει….. Στην Ελλάδα, δοθηκε κινητρο στους ιδιώτες να βάλουν ΜΟΝΟΝ το 10% των κεφαλαιων και τα υπολοιπα τα έβαλε το ΤΧΣ αλλά με επιλογή στους ιδιώτες να αγοράζουν τις μετοχές απο το ΤΧΣ σε βάθος χρόνου….. Αυτο που έλεγα συνεχώς σε διάφορα άρθρα μου….

Με τον πιο πάνω τρόπο έχουν ακομα μια ευκαιριά οι μέτοχοι να πάρουν πισω την τράπεζα τους …στην Κύπρο τους καταστρέψαμε ολους, μετοχους , κατοχους ομολογων . καταθέτες ΚΛΠ ΚΛΠ . Και ολα αυτά γιατι η ΚΤΚ ζήτησε απο την ΠΙΜΚΟ να υπολογιστούν μελλοντικές ζημίες απο τώρα, πράγμα πρωτοφανές.Οι ελεγκτες, οταν ετοιμάζουμε την έκθεση μας στους οικονομικούς λογαριασμούς μιας εταιρείας λέμε την αποψη μας ΜΟΝΟΝ για το προβλεπτο μέλλον ,το οποιο ερμηνέυουμε ως 12 μήνες και ΟΧΙ περισσοτερο διοτι πολυ απλα δεν ειμαστε προφήτες για να προβλέπουμε τι μπορει να συμβεί σε 3 χρόνια.
 ΚΤΚ ζήτησε απο την ΠΙΜΚΟ να κάνει τον προφήτη, πράγμα απαράδεκτο και αυτην την λογική πολύ σύντομα θα πρέπει να την εξηγήσει στα δικαστήρια ο Διοικητής…….

Επιδή , οπως είταν φυσιολογικό λογο του κακού κλίματος στο ΧΑΚ και ΧΑΑ δεν μπορούσαν οι τράπεζες μας να αντλήσουν απο τον ιδιωτικό τομεα 6 δις…..και ούτε εμεις εισηγηθήκαμε το Ελληνικο μοντέλο , δεκτήκαμε μια ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ λύση την υστάτη στιγμη που μας επέβαλε η ΤΡΟΙΚΑ.

Τα λάθη των τραπεζιτών ειταν πολλά οπως επίσης και του πρώην Διοικητή, ομως οταν ήρθε η ώρα της θεραπείας του ασθενή του δώσαμε ΛΑΘΟΣ φάρμακα, εισηγηθήκαμε λάθος θεραπείες και του επειδηνώσαμε το προβλημα, και αυτα τα έκανε ο σημερινος διοικητής.
Σε σύντομια ακολουθούν και άλλα λάθη του διοικητή ….
1. θα ανοιγε τις τράπεζες μετά τις αποφάσεις του Μαρτιου. Ευτηχώς τον σταμάτησε η Κυβέρνηση…..
2 . 6 μήνες και ακόμα δεν ενοποίησε τις 2 τράπεζες. Η ΤΚ ειναι εκτος ΧΑΚ ακομα…..Αυτο δεν βοηθα στην βελτίωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα πράμα το οποιο πρέπει να γίνει άμεσα…
3. Αρχικά έκανε 5 κατηγορίες μετοχών για την ΤΚ, πράγμα πρωτάκουστο , τώρα το άλλαξε…
4. Πουλησε τα καταστήματα στην Ελλάδα με 3.4 δις ζημία στον πάτο του ΧΑΑ…..το ΧΑΑ και το έχω ξανααναφέρει μάλλον γύρισε εδω και μερικούς μήνες ανεβαινει αργά και σταθερα…..ο Κυριος Δημητριάδης βρηκε ΄τον πάτο,,,,,,δυστηχώς για εμας πουλήσαμε …..
5. Δηλωσε οτι οι τράπεζες μας δεν θα χρειαστούνε άλλα κεφάλαια,,,,,,δεν βλέπει πως αυξάνονται τα μη εξυπηρετουντα δάνεια και δεν μπορει να υπολογίσει οτι αυτο θα φέρει και άλλες ζημιες στις τράπεζες το 2014 (υπολογιζω λιγο πάνω απο 3.5 δις )
6. Δέκτηκε να αλλάξει ο τροπος υπολογισμού των μη επυπηρετούντων δανειων. Εαν ειναι δυνατον σε μια οικονομία σε ύφεση να υπάρξει αυστηροτερος κανονας υπολογισμού των μη εξυπηρετούντων δανείων!
7. Εκανε split την αξια των παλιών μετοχών χωρις εγκριση απο γενική συνελευση…! χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία υπολογισμού των ζημιών της ΤΚ που μονον η ΚΤΚ κατάλαβε…..
8. Οταν διορίστηκε το νεο συμβούλιο της ΤΚ, άρχισε αμέσος να αμφισβητά μέλη του….πραγμα κακό για την εμπιστοσύνη σε ένα τραπεζικο συστημα του οποίου η εμπιστοσύνη ειναι στον πατο….


Ολα τα πιο πάνε έχουμε οδηγήσει τοσο την Κυπριακή οικονομία οσο και χιλιάδες καταθέτες, μετοχους , κατόχους ομολογων σε τεράστιες ζημίες……..
Πρέπει σύντομα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα και αυτό για να γίνει πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις που να βοηθούν προς αυτή την κατευθυνση, π.χ ένας ξένος επενδυτης να αγοράσει κομμάτι Κυπριακής τράπεζας……πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατευθυνση, επενδυτές υπάρχουν και περιμένουν……μας περιμένουν εμας να τελειώσουμε με την ενοποίηση 2 τραπεζών η οποια έπρεπε να ειχε ιδη γίνει εδώ και μήνες !!
Σάββας Τταντής Χρηματιστής/Εγκεκριμένος Λογιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου