Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


 
7 μήνες μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν τον Μάρτιο και ακόμα δεν καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να συνεχίζεται και να συνεχίζουμε να χάνουμε πολύτιμες καταθέσεις. Όπως είναι γνωστό μόνον τον περασμένο Σεπτέμβριο χάσαμε σχεδόν 1 δις καταθέσεις με αποτέλεσμα οι συνολικές καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό μας σύστημα να υποχωρήσουν στα 47 δις ευρώ σε σύγκριση με 70 δις ευρώ  που είχαμε τον  Σεπτέμβριο του 2012 ,  μια μείωση 33% .

 

Η Τράπεζα Κύπρου,   η μεγαλύτερη τράπεζα στην οικονομία μας βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση διότι εκτός από τα δικά της προβλήματα καλέστηκε να επωμιστεί το ΕΛΑ και τα κακά δάνεια της Λαικής Τράπεζας.   Η ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου δέχεται πίεση λόγο των πιο πάνω και λόγο των συνεχιζόμενων εκροών καταθέσεων από το τραπεζικό μας σύστημα.

Όλα τα πιο πάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Κύπρου να μην μπορεί να διοχετεύσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και κατεπέκταση να μην μπορεί να έχει τον ρόλο του πρωταγωνιστή που θα βοηθήσει να ξανά εκκινήσει η ανάπτυξη οικονομία μας.  Τα ίδια προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει και ο συνεργατισμός .  Όταν οι τράπεζες σε μια οικονομία δεν έχουν ρευστότητα, η οικονομία μένει χωρίς ρευστότητα, δεν υπάρχει ανάπτυξη, κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις , η ανεργία ανεβαίνει, τα μη εξυπηρετούντα δάνεια ανεβαίνουν και τα εισοδήματα του κράτους μειώνονται . Το κράτος αναγκάζεται να αυξήσει φορολογίες για να αυξήσει τα εισοδήματα με αποτέλεσμα να μειώνεται και άλλο ρευστότητα μέσα στην πραγματική οικονομία  και ο Φαύλος Κύκλος να συνεχίζεται. Η Κύπρος βρίσκεται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο εδώ και καιρό..

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ.

Άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο (Όχημα ειδικού τύπου-special purpose vehicle)  το οποίο θα ελέγχεται από το κράτος (και Όχι ιδιωτικό ) στο οποίο να μεταφερθούν όλα η το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών δανείων από την Τράπεζα Κύπρου . Το ίδιο μπορεί να γίνει και με προβληματικά δάνεια του συνεργατισμού και της Ελληνικής τράπεζας.

Στην θέση των προβληματικών δανείων που θα δώσουν οι τράπεζες,  θα πάρουν κρατικά ομόλογα με πολύ χαμηλό η και καθόλου επιτόκιο.  Αυτά τα ομόλογα ΔΕΝ μετρούν μέσα στα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας για υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων που χρειάζεται για να μπορεί να δίνει δάνεια .

Το ταμείο θα έχει διάρκεια 15-20 χρόνια και θα αναλάβει μόνον περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες (δάνεια ) και όχι υποχρεώσεις .(καταθέσεις) Το ταμείο θα έχει εισοδήματα τόκους εισπρακτέους από τα δάνεια και ρευστότητα από την αποπληρωμή των δανείων.

Πρακτικά η πιο πάνω εισήγηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους με κυριότερους τρόπους το Ελβετικό και το Γερμανικό μοντέλο οι οποίοι περιγράφονται στην συνέχεια αλλά πρώτα ακολουθούν τα πλεονεκτήματα της πιο πάνω πρότασης.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ.

1.      Βελτιώνεται  ο ισολογισμός της τράπεζας  και αποκαθιστάτε άμεσα η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα επιδή οι αναλυτές και οι ξένοι οίκοι θα προβούν άμεσα με αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας.

2.      Η Τράπεζα  θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κρατικά ομόλογα ως εξασφάλιση για να μπορέσει να αντλήσει φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτήν την ρευστότητα θα την διοχετεύσει μέσα στην πραγματική οικονομία με σημαντικό κέρδος.

3.      Λόγο των 1 και 2 πιο πάνω  η τράπεζα θα έχει σημαντικά αυξημένα κέρδη σε σχέση με την σημερινή της κατάσταση αφού θα έχει σημαντικά μειωμένες προβλέψεις για μη εξυπηρετούντα δάνεια.  Αυξημένα κέρδη σημαίνει μεγαλύτερο κέρδος ανά μετοχή και κατεπέκταση μεγαλύτερη αποτίμηση για την τιμή της μετοχής της.

4.       Η πραγματική οικονομία θα επωφεληθεί αφού η δυνατότητα της τράπεζας να δανείζει θα έχει αυξηθεί σημαντικά . Θα αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και επωφεληθούν άμεσα όλες οι επιχειρήσεις.  Με βάση το multiplier effect, κάθε 1 ευρώ που διοχετεύουμε σε μια οικονομία αυτό δημιουργά  1  ½ ευρώ.

       5. Το κράτος θα επωφεληθεί διότι μόλις σταθεροποιηθεί το                τραπεζικό μας σύστημα και αυξηθεί η ρευστότητα μέσα στην οικονομία θα σταματήσει η απότομη αύξηση της ανεργίας, θα αυξηθεί η κατανάλωση από την οποία το κράτος εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του. Θα αρχίσουν να μας εμπιστεύονται ξένοι επενδυτές κλπ κλπ.

6.      Η κοινωνία θα επωφεληθεί αφού το  Ταμείο που θα δημιουργηθεί δεν θα έχει την πίεση χρόνου  να πουλήσει περιουσίες  με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα. Το Ταμείο δεν θα έχει υποχρεώσεις/δανεισμό , θα έχει 15-20 χρόνια ζωής αρκετά μέχρι να βγούμε έξω από αυτή την κρίση. Δάνεια μπορούν να ανανεωθούν ακόμα και με καλύτερους από τους σημερινούς όρους και έτσι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις που σήμερα έχουν προβληματικά/μη εξυπηρετούντα δάνεια να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση , να αποπληρώσουν τα δάνεια τους  και να μην χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

 

Ο σχεδιασμός αυτών των  ταμείων η οχήματα ειδικού τύπου τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν και «κακή τράπεζα» διαφέρει από χώρα σε χώρα ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα της κάθε τράπεζας , του κράτους και της τελικής συμφωνίας/όρων μεταξύ Τράπεζας/Κράτους , Ταμείου.

 

2 μοντέλα «κακών τραπεζών» που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν είναι γνωστά ως το ελβετικό και το Γερμανικό μοντέλο. Στόχος και των 2 μοντέλων είναι  η σταθεροποίηση  του τραπεζικού συστήματος μια χώρας και η αποφυγή ενός πιστωτικού κράχ χωρίς να αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι ψηλά ρίσκα/κόστα.

 

Tο ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

 

Η Ελβετία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποίησε ένα όχημα/ταμείο για να απαλλάξει την τράπεζα  UBS από προβληματικά δάνεια . Συνολικά 38.7 δις ευρώ από προβληματικά δάνεια μεταφέρθηκαν από την UBS σε μια κακή τράπεζα ελεγχόμενη από το κράτος. Τα δάνεια μεταφέρθηκαν στην λογιστική αξία και άρα δεν υπήρξε ζημιά για την UBS. Εν συντομία η συμφωνία προνοά όπως η UBS συνεχίζει να έχει την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρθηκαν στην «κακή τράπεζα» και έχει δικαίωμα στα κέρδη που τυχών προκύψουν στο μέλλον όπως και την υποχρέωση να αναλάβει μεγάλο μέρος των ζημιών εάν αυτές προκύψουν.

 

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

 

Τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται στην κακή τράπεζα στο 90%  της λογιστικής τους αξίας.  Εάν προκύπτουν σημαντικές ζημίες για την τράπεζα λόγο της έκπτωσης του 10% τότε η έκπτωση μπορεί να μειωθεί.   Ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και να συγκριθούν με την αξία που μεταβιβάστηκαν στην κακή τράπεζα. Εάν υπάρξει διαφορά εις βάρος της κακής τράπεζας τότε αυτή η διαφορά διαιρείτε με τα χρόνια ζωής του ταμείου και η ζημία που αντιστοιχά  στο κάθε έτος πρέπει να πληρώνεται από την πωλήτρια τράπεζα.  Αυτό γίνεται για να  έχει όλο το ρίσκο για τυχόν ζημίες η πωλήτρια τράπεζα και όχι οι φορολογούμενοι πολίτες (το κράτος). Η τράπεζα έχει δικαίωμα στα κέρδη εάν αυτά προκύψουν.

 

Το θετικό για την τράπεζα σε αυτήν την περίπτωση όπως και με το Ελβετικό μοντέλο είναι ότι οι ζημίες από κακά δάνεια επεκτείνονται σε πολλά χρόνια και ο ισολογισμός της  καθαρίζει και έτσι μπορεί να δώσει καινούργια πιο υγιές δάνεια τα οποία θα φέρουν πολύ περισσότερα κέρδη από τυχόν μελλοντικές ζημιές που μπορεί να προκύψουν από τα δάνεια που δόθηκαν στην  κακή τράπεζα.

 

 

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Το ταμείο θα έχει χαρακτηριστικά τόσο από το Ελβετικό όσο και από το Γερμανικό  μοντέλο. Το κράτος θα εκδώσει ομόλογα προς τις τράπεζες  ονομαστικής αξίας όσο η λογιστική αξία των δανείων (όχι η ονομαστική –μετά τις πρόνοιες) που θα δοθούν προς το ταμείο.

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για τυχόν ζημιές η κέρδη που θα προκύψουν από τα δάνεια και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να έχουν εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου.

Σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα  όλη η ρευστότητα που μαζεύει το ταμείο από δόσεις η αποπληρωμές δανείων θα  πηγαίνει στο κράτος το οποίο με την σειρά του θα το δίνει στις τράπεζες σε αντάλλαγμα  μέρος των ομολόγων που δόθηκαν σε αυτές στην αρχή όταν δημιουργήθηκε το ταμείο.

 

 

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο, το κυπριακό σύστημα αιμορραγεί, η Κυπριακή οικονομία αιμορραγεί. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανεβαίνουν συνεχώς λόγο έλλειψης ρευστότητας μέσα στην πραγματική οικονομία. Τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα  δάνεια θα δημιουργήσουν και άλλες κεφαλαιουχικές ανάγκες στο τραπεζικό μας σύστημα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014. Η πιο πάνω πρόταση  στόχο έχει την μείωση των μελλοντικών ζημιών των τραπεζών και την αύξηση της ρευστότητας  μέσα στην πραγματική οικονομία.

Εάν συνεχίσει η υφιστάμενη δομή στο τραπεζικό μας σύστημα η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται, οι εκροές καταθέσεων θα συνεχίζονται και στο σύντομο μέλλον  θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις……

Σάββας Τταντής   Λογιστής/χρηματιστής.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΛΑΙΚΗ-ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ. Η Αρχή εξυγίανσης Κυπριακού Τραπεζικού τομέα συνεχίζει τα τραγικά λάθη.



Εχω γράψει πολλές φορές για τα τεχνικά λάθη της ΚΤΚ ως αρχή εξυγίανσης. Σήμερα θα αναφερθώ στην “κακη Λαική” που δημιούργησε η ΚΤΚ και εαν θα έπρεπε να ονομάζεται κακή Λαικη Η κάτι άλλο….

Καταρχάς ένα ειναι σίγουρο. Η Λαική σήμερα ΔΕΝ πρέπει να ονομάζεται “κακή Λαικη” . Ο ορος Κακη τράπεζα χρησιμοποιήται οταν δημιουργούμε μια νέα ΟΝΤΟΤΗΤΑ, πάνω στην οποία παιρνούμε κακά ΔΑΝΕΙΑ μιας τράπεζας έτσι ώστε να βελτιωθεί ο ισολογισμός της, να μπορεί να ειναι πιο βιώσιμη και να μπορεί να κάνει ΝΕΑ δάνεια έτσι ώστε να έχει μελλοντικα κέρδη βοηθώντας ταυτόχρονα την οικονομια της χώρας. Δεν θα μπω σε τεχνικες λεπτομέρεις πως γινεται η μεταφορά επιδή έχουμε 2 ειδών συμφωνιών μεταφορας κακών περιουσιακών στοιχειών στην Κακη τράπεζα. Εχουμε το Ελβετικο και το Γερμανικο μοντελο. Παραδείγματα έχουμε πολλά….π.χ UBS το 2008 , Σουηδια την δεκαετια του 90 και Ιρλανδια με το NAMA fund το 2009….(σε λεπτομέρεια θα μπώ στο επόμενο άρθρο μου στο οποιο θα ετοιμάσω στις επομενες 2 μέρες στο οποίο θα εισηγηθώ συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο τραπεζικο μας σύστημα για να το βελτιώσουμε)
Αρα η ΛΑΙΚΗ σήμερα ΔΕΝ έπρεπε να ονομάζεται ΚΑΚΗ ΛΑΙΚΗ επιδή ΔΕΝ πήρε κακά περιούσιακά στοιχεία π.χ Κακά δάνεια . Τι έπρεπε να ονομάζεται δεν ειμαι σίγουρος. Η Λαική έμεινε με κάποια περιουσιακά στοιχεία και τις ανασφάλιστες καταθέσεις . Δεν έχει μπεί σε εκκαθάριση άρα δεν ειναι “νεκρη” αρα ουτε και ζωντανή επιδή δεν έχει άδεια τραπεζικών εργασιών και έχει αρνητική θέση . Ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να έχει ειναι εταιρεία ΖΟΜΠΙ αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να την αποκαλούμε ΚΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Η μόνη τράπεζα που πήρε κακά δάνεια/κακά περιουσιακά στοιχεία απο την ΛΑικη και πήρε και μια μεγάλη υποχρέωση (το ΕΛΑ ) ειναι η Τράπεζα Κύπρου. Η Τράπεζα Κυπρου έχει μερικώς τα χαρακτηριστικά μιας “κακης τράπεζας “.
Η Αρχή εξυγίανσης , αυτό που κατάφερε να κάνει τους τελευταιους 7 μήνες ειναι να κλεισει μια τράπεζα και να μετάφερει τα τοξικά της απόβλητα σε μια άλλη Τράπεζα η οποία είχε ιδη προβλημα με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αβεβαιοτητα και να φευγουν συνεχώς πολύτιμες καταθεσεις απο το τραπεζικό μας σύστημα παρόλα τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν…Τον Σεπτέμβριο χάσαμε σχεδόν 1 δις απο το τραπεζικό μας σύστημα το οποίο ανεβάζει σε 23 δις τις καταθέσεις που χάσαμε σε 1 χρόνο, σχεδόν 1/3 του εγχώριου τραπεζικού συστήματος…
Λυπάμε που θα το αναφερω αλλά οσο συνεχίζονται τα λάθη της Αρχής εξυγιανσης και η μη σταθεροποιηση του τραπεζικού μας συστήματος οι εκροες θα συνεχίζονται….

Η Τράπεζα Κύπρου διατρέχει μεγάλο κίνδυνο και εαν μεινουν τα πράγματα ως έχουν στο τραπεζικο μας μοντέλο θα έχουμε πολλές ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις….

Σάββας Τταντής 26/10/2013 Λογιστής/Χρηματιστής

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Λαθη Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Σας συγχαίρω ακόμα μια φορά για τις σωστές τοποθετήσεις σας. Επέτρεψε μου ομως να πω οτι τα γεγονότα του Μαρτιου δεν είταν το αποκορύφωμα της τραγωδίας οπως αναφέρεις πιο πάνω αλλά τα γεγονότα του Μαρτιου επιτάχυναν την διαδικασία για την τραγωδία που έρχεται…..(23% ανεργία, χρεος προς ΑΕΠ 140% κλπ , τα έγραψα πολλές φορές)

Μοναδική ελπίδα το φυσικό αέριο….

Οσο αφορά την συζήτηση ολων για τον νυν Διοικητή. Ο Κύριος Δημητριάδης είταν ένας ακαδημαικός που διδασκε ακαδημαικές θεωρίες εκτός Κύπρου. Δεν γνώριζε καλά την Κυπριακή οικονομία., τις Κυπριακές τράπεζες και δεν μπορούσε ουτε και τώρα μπορεί να αντειληφθει ακομα πως δουλέυον οι μηχανισμοί της πραγματικής οικονομιας….

Ο Κύριος Δημητριάδης 4/1/2012 σε αυτό το φόρουμ έγραψε ένα άρθρο στο οποιο με διαφορα επειχηρήματα έλεγε οτι η Κυπριακή οικονομία το δευτερο εξάμηνο του 2012 θα ξεκινούσε άνακαμψη. Του απάντησα οτι το δευτερο εξάμηνο του 2012 πάμε για τον πατο……
Εγραφα συνεχώς για μήνες οτι ΔΕΝ πρέπει να φέρουμε ξένους οικους να μας πούνε τις ανάγκες των τραπεζών μας και οτι έπρεπε να πάμε με σταδιακές αυξήσεις οπως έγινε με Ελλάδα……..Ο κύριος Δημητριάδης…Μόλις έγινε διοιηκητής ζήτησε και έφερε την ΠΙΜΚΟ , πληρώσαμε καμπόσα εκατομύρια για να μας πούνε αυτο που γνωρίζαμε οπως γνωρίζουμε σήμερα οτι η Deutche Bank χρειάζεται πέραν των 30 δις. Γιατί η ΚΤ της Γερμανίας δεν ζητά απο την ΠΙΜΚΟ να της πεί πόσα χρειαζονται οι Γερμανικές τραπεζες σήμερα? διοτι γνωρίζουν το προβλημα και θα το αντιμετωπίσουν σε βάθος χρόνου…..

Εμεις ενεργώντας εντελώς ερασιτεχνικά και κοντοφθαλμα την πάθαμε, οταν καταλάβαμε την γκάφα μας, ζητούσαμε απο ¨ΑΛΛΟ ξένο οικο τον οποιο και πάλι πληρώσαμε με μερικα εκατομύρια να ελεγξουν τον πρώτο οικο……Μια Κομωδια πριν την τραγωδια…..

Εγινε επιβεβαιωση του αναπόφεκτου , χρειαζονται οι τράπεζες μας 6 δις.
ερασιτεχνικά και πάλι η ΚΤΚ, δεν ακολούθησε ουτε εισηγηθηκε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ μοντέλο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών , το οποιο δεν νομίζω ακομα και σήμερα να κατάλαβαν διοτι ουδέποτε ακουσα τον Διοιηκητη να το σχολιάζει….. Στην Ελλάδα, δοθηκε κινητρο στους ιδιώτες να βάλουν ΜΟΝΟΝ το 10% των κεφαλαιων και τα υπολοιπα τα έβαλε το ΤΧΣ αλλά με επιλογή στους ιδιώτες να αγοράζουν τις μετοχές απο το ΤΧΣ σε βάθος χρόνου….. Αυτο που έλεγα συνεχώς σε διάφορα άρθρα μου….

Με τον πιο πάνω τρόπο έχουν ακομα μια ευκαιριά οι μέτοχοι να πάρουν πισω την τράπεζα τους …στην Κύπρο τους καταστρέψαμε ολους, μετοχους , κατοχους ομολογων . καταθέτες ΚΛΠ ΚΛΠ . Και ολα αυτά γιατι η ΚΤΚ ζήτησε απο την ΠΙΜΚΟ να υπολογιστούν μελλοντικές ζημίες απο τώρα, πράγμα πρωτοφανές.Οι ελεγκτες, οταν ετοιμάζουμε την έκθεση μας στους οικονομικούς λογαριασμούς μιας εταιρείας λέμε την αποψη μας ΜΟΝΟΝ για το προβλεπτο μέλλον ,το οποιο ερμηνέυουμε ως 12 μήνες και ΟΧΙ περισσοτερο διοτι πολυ απλα δεν ειμαστε προφήτες για να προβλέπουμε τι μπορει να συμβεί σε 3 χρόνια.
 ΚΤΚ ζήτησε απο την ΠΙΜΚΟ να κάνει τον προφήτη, πράγμα απαράδεκτο και αυτην την λογική πολύ σύντομα θα πρέπει να την εξηγήσει στα δικαστήρια ο Διοικητής…….

Επιδή , οπως είταν φυσιολογικό λογο του κακού κλίματος στο ΧΑΚ και ΧΑΑ δεν μπορούσαν οι τράπεζες μας να αντλήσουν απο τον ιδιωτικό τομεα 6 δις…..και ούτε εμεις εισηγηθήκαμε το Ελληνικο μοντέλο , δεκτήκαμε μια ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ λύση την υστάτη στιγμη που μας επέβαλε η ΤΡΟΙΚΑ.

Τα λάθη των τραπεζιτών ειταν πολλά οπως επίσης και του πρώην Διοικητή, ομως οταν ήρθε η ώρα της θεραπείας του ασθενή του δώσαμε ΛΑΘΟΣ φάρμακα, εισηγηθήκαμε λάθος θεραπείες και του επειδηνώσαμε το προβλημα, και αυτα τα έκανε ο σημερινος διοικητής.
Σε σύντομια ακολουθούν και άλλα λάθη του διοικητή ….
1. θα ανοιγε τις τράπεζες μετά τις αποφάσεις του Μαρτιου. Ευτηχώς τον σταμάτησε η Κυβέρνηση…..
2 . 6 μήνες και ακόμα δεν ενοποίησε τις 2 τράπεζες. Η ΤΚ ειναι εκτος ΧΑΚ ακομα…..Αυτο δεν βοηθα στην βελτίωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα πράμα το οποιο πρέπει να γίνει άμεσα…
3. Αρχικά έκανε 5 κατηγορίες μετοχών για την ΤΚ, πράγμα πρωτάκουστο , τώρα το άλλαξε…
4. Πουλησε τα καταστήματα στην Ελλάδα με 3.4 δις ζημία στον πάτο του ΧΑΑ…..το ΧΑΑ και το έχω ξανααναφέρει μάλλον γύρισε εδω και μερικούς μήνες ανεβαινει αργά και σταθερα…..ο Κυριος Δημητριάδης βρηκε ΄τον πάτο,,,,,,δυστηχώς για εμας πουλήσαμε …..
5. Δηλωσε οτι οι τράπεζες μας δεν θα χρειαστούνε άλλα κεφάλαια,,,,,,δεν βλέπει πως αυξάνονται τα μη εξυπηρετουντα δάνεια και δεν μπορει να υπολογίσει οτι αυτο θα φέρει και άλλες ζημιες στις τράπεζες το 2014 (υπολογιζω λιγο πάνω απο 3.5 δις )
6. Δέκτηκε να αλλάξει ο τροπος υπολογισμού των μη επυπηρετούντων δανειων. Εαν ειναι δυνατον σε μια οικονομία σε ύφεση να υπάρξει αυστηροτερος κανονας υπολογισμού των μη εξυπηρετούντων δανείων!
7. Εκανε split την αξια των παλιών μετοχών χωρις εγκριση απο γενική συνελευση…! χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία υπολογισμού των ζημιών της ΤΚ που μονον η ΚΤΚ κατάλαβε…..
8. Οταν διορίστηκε το νεο συμβούλιο της ΤΚ, άρχισε αμέσος να αμφισβητά μέλη του….πραγμα κακό για την εμπιστοσύνη σε ένα τραπεζικο συστημα του οποίου η εμπιστοσύνη ειναι στον πατο….


Ολα τα πιο πάνε έχουμε οδηγήσει τοσο την Κυπριακή οικονομία οσο και χιλιάδες καταθέτες, μετοχους , κατόχους ομολογων σε τεράστιες ζημίες……..
Πρέπει σύντομα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα και αυτό για να γίνει πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις που να βοηθούν προς αυτή την κατευθυνση, π.χ ένας ξένος επενδυτης να αγοράσει κομμάτι Κυπριακής τράπεζας……πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατευθυνση, επενδυτές υπάρχουν και περιμένουν……μας περιμένουν εμας να τελειώσουμε με την ενοποίηση 2 τραπεζών η οποια έπρεπε να ειχε ιδη γίνει εδώ και μήνες !!
Σάββας Τταντής Χρηματιστής/Εγκεκριμένος Λογιστής.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Γνωρίζεις πολύ καλά οτι συμφωνώ σχεδόν πάντα με τις τοποθετήσεις σου. Συμφωνώ οτι έπρεπε να διοριστούν ειδικοί στα χρηματοοικονομικά θέματα για να βοηθήσουν το έργο της ερευνητικής επιτροπής. Ομως , διαφωνώ οτι αυτοί οι ειδικοί βρίσκονται στις ακαδημαικές έδρες . Οι ακαδημαικοί ασχολούνται μόνον με θεωρίες και δεν κατέχουν το πρακτικό μέρος των απατών/κομπίνων/παρανομιών που έγιναν με τις τράπεζες μας τα τελευταία χρόνια.

Οι ειδικοί για το θέμα αυτό είναι καμιά 10 αρία χρηματιστές μόνον. 3 καλοί χρηματιστές σε 1 μήνα μπορούν να κάνουν ευκολα ένα πόρισμα με ολα τα σκάνδαλα των τελευταίων έτών…..

Ακαδημαικός είταν και παραμένει και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο οποίος σε μερικούς μήνες έκανε τόσες πολλές μαζεμένες γκάφες που μας κάνουν να τρέμουμε για το μέλλον των τραπεζών μας. Ολα τα λάθη τα έκανε επιδή είταν/ειναι ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ.

Θυμήζω μερικες

1. Θα άνοιγε τις τράπεζες μετά την απόφαση για το κούρεμα. Ευτηχώς που τον σταμάτησε η Κυβέρνηση, δεν θα έμεναν καταθέσεις και θα καταρεε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

2. Εκανε 5 κατηγορίες μετοχών για την Τράπεζα Κύπρου και τώρα το άλλαξε….
3. Ελεγε οτι τα κακά δάνεια της Λαικής θα έμεναν στην κακή Λαική, μετά τα πήρε στην Κύπρου επιδή δεν του εβγαιναν οι αριθμοί….
4. Πούλησε τα καταστήματα των τραπεζών μας στην Ελλάδα με τεράστιες ζημίες στον ΠΑΤΟ του ΧΑΑ. Βρήκε τον πάτο. ΤΟ ΧΑΑ αρχισε να ανεβαίνει και θα συνεχίσει …..η Ελλάδα ειναι κοντά σε μακροπρόθεσμο γύρισμα…..
5. Δήλωσε σε βουλευτές , μετά απο ερώτηση του Κυριου Αβέρωφ οτι οι Τραπεζες μας ΔΕΝ θα χρειαστούνε άλλα κεφάλαια…..

Σήμερα , 15/10/2013 δηλώνω οτι η Τράπεζα Κύπρου το αργότερο σε 8 μήνες θα χρειαστεί ακομα 2 δις ευρω κεφάλαια και ο Συνεργατισμός ακόμα 1.8 δις.
(Επιδή δεν θα έχει το κράτος μας την πολυτέλεια να δώσει 4 δις σε μερικούς μήνες στο τραπεζικό μας σύστημα θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση σύντομα , είτε θα τα βάζει ένα ευρωπαικό ταμείο είτε θα την πληρώσουν οι καταθέτες. Ομως, επιδή μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπης π.χ Deutche Bank, χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια , μαλλον θα υπάρξει απόφαση να την πληρώσουν οι καταθέτες σε μεγάλο αριθμο Ευρωπαικών χωρών με ένα αφάπαξ ποσοστό -π.χ 10%)

Εισηγούμε το εξής. Να περιμένουμε ακόμα 1 χρόνο διοτι τα εγκληματικά λάθη που έγιναν το 2013 με το τραπεζικό μας σύστημα είναι μεγαλύτερα σε αριθμούς απο τις απάτες/κομπίνες/λάθη που έγιναν τα τελευταια χρόνια , να δούμε όλοι τις επιπτώσεις αυτών των λαθών και μετά να διοριστεί μια επιτροπή απο ειδικούς να κάνουν μια σωστή έκθεση.

Γιατί να βάζουμε επιτροπή να ερευνά λάθη του 2009-2012 και μετά να θέλουμε να βάζουμε άλλη επιτροπή να ερευνά λάθη του 2013??

Υ.Γ, 1. Πώς γίνεται να αποφασίζουμε υποδιερεση (split) των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου χωρις την έγκριση Γενικής συνέλευσης?

2. Πως γίνεται μια συγχώνευση 2 μικρών σε παγκοσμιο επίπεδο Τραπεζών να συνεχίζεται για μήνες και να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα?? Bank of America and Bear Stearns 50 φορές πιο μεγάλη συγχώνευση τέλειωσε σε μερικές μέρες……….

3. Τρ. Κύπρου: Εξαγορά του 97,2% της AvtoZAZBank προς €57,9 εκ.

Μαιος 2008, εξαγορά της πιο πάνω Ουκρανικής φούσκας , με ιδια κεφάλαια μονον 16 εκ προς 58εκ ευρω…..τιμή/ιδια κεφάλαια σχεδόν 4 φορές! και αφήσανε αυτον που τους την πούλησε να διοικά την Τράπεζα !