Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συζητήσεις.......


  1. 1. Μπανιέρα και δημοσιονομικό έλλειμα. Το νερό που ρέει στην μπανιέρα είναι τα εισοδήματα του κράτους αλλά η μπανιέρα χάνει και νερό(έξοδα κράτους) εάν το νερό που χάνετε είναι πιο πολλύ απο το νερό που ρέει τοτε η μπανιέρα θα χάσει ολο της το νερό , θα αδειάσει οπως αδειασαν τα ταμια του κράτους.
  2. 2. Τα λεφτά που θα πληρώσει το κράτος για τις τράπεζες δεν ονομάζετε stock (αποθεμα) αλλά επένδυση (investment) .
  3. 3. στο NPV που έκανες για τα 10 δις που θα δοθούν στις τράπεζες δεν υπολόγισες τυχον εισοδήματα που θα έχει το κράτος απο την επενδυση του αυτή π.χ μερίσματα η τόκους εφού γίνετε σκέψη η βοήθεια να είναι σε co co bonds οπως επισης δεν υπολογισες την ταμιακή ροή που θα φέρουν στο κράτος τα co co bonds στην λήξη τους η οι μετοχές οταν αυτές πουληθούν.
  4. 4 Γιατί αποκαλείς ένα έλλειμα 3% διατηρίσιμο?? Εδώ είναι που την έπαθε η μισή ευρώπη και καταστράφηκαν οι μισές χώρες. Τι σημαίνει “ελλειμα”? εάν ένα κράτος έχει έλλειμα 3% για 20 χρονια αυτό σημαίνει συνολικό έλλειμα πέραν του 60% (κάνοντας compounding) . ΤΑ ΚΡΑΤΗ δέν πρέπει να έχουν πρωτογενές ελλειματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να μην κινδυνευουν να μεινουν εκτος αγορών οπως πάθαμε εμεις….
  5. η καινούργια πατάτα/ αστείο και συνάμα ΝΑΡΚΗ που κυκλοφορά τώρα απο διάφορους “οικονομολογους” και μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο και στην ευρώπη είναι το νούμερο 120% του ΑΕΠ δανεισμός οτι είναι διαχειρίσιμος και πέραν του 120% του ΑΕΠ δέν ειναι διαχειρίσιμος δανεισμος…….καινούργια παναιρκα ανευ ουσίας . 120% του ΑΕΠ της Κύπρου είναι σχεδόν 21 δις * 5% τοκος = 1 δις τόκους κάθε χρόνον. Εχουμε και πρωτογενές έλλειμα 500 εκ . 1.5 δις τον χρόνο που θα τα βρίσκουμε για να είμαστε βιώσιμοι?
  6. Κυπρος μετά την στήριξη τραπεζών . 30 δις δανεισμός.(14 δις σήμερα +8.5 για τράπεζες+ 7.5 δισ δάνειο απο κοινωνικές ασφαλίσεις) 190% του ΑΕΠ. Χειρότεροι σε όλη την ευρώπη.
  7. Μας έχουν ζητήσει να διαγραφεί το χρέος προς τις κοινωνικές ασφαλισεις, και τι θα γίνει μετά? για να είναι βιώσιμο το ταμειο να αυξηθούν απο ολους οι συνησφορές…άρα θα συνησφέρει μια καταστρεμένη αγορά που χαρακτηριζετε απο έλλειψη ρευστότητας στο ταμειο το οποίο διαλυσε μια απόφαση της Τροικας.
  8. το μεγάλο θέμα είναι οι τράπεζες, επιμένω εδώ και 1 χρονο,,,,γιατι τοσες μεγάλες αυξήσεις τώρα που έχουμε προβλημα?? γιατι οχι σιγα σιγα στα επομενα 5 χρόνια? οι μισές τράπεζες στην ευρώπη είναι ΖΟΜΠΙ, στην ελλάδα οι τράπεζες εδώ και 1 χρονο έχουν αρνητικα κεφάλαια , τι έγινε ? τιποτα ,,,,,γιατί εμας οι τράπεζες να μην έχουν εποπτικά 5% και πρέπει να έχουν 9%????? το θέμα το σοβαρό ειναι η ρευστότητα τους και οχι ένα ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ νουμερο μέσα στον ισολογισμό τους. Εάν η ευρώπαικη ΚΤ θέλει να βοηθήσει, να παρέχει φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες για μερικά χρόνια χωρις να χρειάστει να χρεωκοπήσει το κράτος …..
  9. είναι ευρωπαική οικογένεια αυτή? έτσι συμπεριφέρονται οι οικογένειες? αφήστε τις τράπεζες με εποπτικα 5% , 1% πάνω κάθε έτος και δώστε τους φθηνό χρήμα να διοχετέυσουν μέσα στην οικονομία μας…..έτσι θα βοηθησουμε ουσιαστικά το κυπριακο κράτος και την Κυπριακή οικονομια……..
  10. τα κράτη και οι οικονομίες δέν είναι πειραματοζωα αλλά ούτε και βελτιώνονται με ακαδημαικές θεωρίες και τηλεοπτικές διαλέξεις και ραδιοφωνικές εκπομπές….
  11. Λυπάμε που θα το ξαναπώ, μπήκαμε σε φαυλο κύκλο, σε σπιράλ θανάτου και σχεδόν τίποτα ακομα δέν κάναμε να βγούμε απο αυτήν την κατάσταση…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου