Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

1.Λιανικό εμπόριο/Πτωχέυσεις/ Κίνδυνος στάσης πληρωμών/Τροικα/ εθνική Κυριαρχία


  1. Στούς επόμενους μήνες περιμένω μεγάλα καταστήματα υπεραγορών να κλείσουν και θα έρθει μεγάλη ζημία στην οικονομία, θα έχουμε μεγάλη άυξηση στους άνεργους και χιλίδες έμποροι θα χάσουν τεράστια κεφάλαια απο πωλήσεις που έκαναν σε υπεραγορές με αποτέλεσμα πολλοί απο αυτούς να οδηγηθούν σε χρεοκωπία. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για τόσο μεγάλο αριθμό υπεραγορών. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι τεράστιος, το κόστος δανεισμού τους ψηλό ενώ το κόστος ρευματος είναι δυσανάλογο ψηλό σε σχέση με τα μικτά κέρδη τους . Εδώ θα έχουμε κραχ….
  2. ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Μειώνεται συνεχώς η δυνατότητα του κράτους να εξευρει ρευστότητα. Η μοναδική σοβαρή/μεγάλη πηγή ρευστότητας για το κράτος είναι οι τράπεζες οι οποίες με την σειρά τους έχουν και αυτές προβλήματα ρευστότητας. Το κράτος δανείζετε συνεχώς απο εγχώρια ταμία. Αυτό οδηγά σε μειώση της ρευστότητας απο μια οικονομία η οποία βρίσκετε σε ύφεση και η οποία με αυτόν τον τρόπο οδηγήτε σε μεγαλύτερη ύφεση. Εάν δεν συμφωνήσουμε με Τροικα σύντομα , το κράτος θα αναγκαστεί να κάνει μερική στάση πληρωμών και θα πληρώνει μονον τα πολύ επίγων.
  3. Παρακολουθώντας απόψε στις ειδήσεις τις στάσεις των συντεχνιών και γενικώς την στάση μας και την αντίληψη μας σχετικά με αυτήν την κρίση και την έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τόσο το κράτος οσο και σαν οικονομία έχω να πώ το εξής…..Η Κύπρος θα οδηγηθεί σε ΟΙΚΟΝΟΜΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Πριν 1 χρόνο το έλεγα οικονομικό Μαρί, δέν θα είναι Μαρί, θα είναι εθνική τραγωδία.
  4. Οι άνεργοι θα πάνε περαν των 50,000,θα καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός, θα αυξηθεί σημαντικά το εγκλημα. Οπως κινούμαστε, οι τράπεζες θα περάσουν σε ξένα συμφέροντα. Τα εισοδήματα απο το φυσικό αέριο θα πηγαίνουν σε ξεχωριστό λογαριασμό που θα ελεγχετε απο τον Τροικα για να πληρώνονται τα μεγάλα δάνεια τα οποία θα αναγκαστούμε να πάρουμε για να σώσουμε τις τράπεζες και για το κρατικό χρέος που λήγει στα επόμενα χρόνια. (Για τις τράπεζες επιμένω οτι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σταδιακή αυξηση κεφαλαιών με τον τρόπο που περιέγραψα σε προηγούμενο άρθρο. Εάν δώσουμε στις τράπεζες μεγάλα κεφάλαια άμεσα, Η Κύπρος θα γίνει όμηρος των πιστωτών της για πολλά χρόνια.)
  5. Δέν αντιλαμβανόμαστε μια πολύ βασική πραγματικότητα, ενώ οι πόροι στον πλανήτη είναι περιορισμένοι, η ανθρώπινη απληστία είναι απεριόριστη. Αυτή η ανθρώπινη απληστία , εδώ και χιλιάδες χρόνια οδηγούσε κράτη σε πολέμους και κατακτήσεις με σκοπό την αρπαγή/κλοπή πλούτου/ αγαθών κλπ Αυτό συνεχίζει να γίνετε μέχρι σήμερα , με την διαφορά οτι στο “παιχνίδι ” αυτό μπήκαν και εταιρείες οι οποίες ειναι πιο μεγάλες και δυνατές ακομα και απο μικρά κράτη οπως η Κύπρος. Εμείς , ενώ εκ πρώτης οψεως φένεται οτι έχουμε πλούτο(υδρογονάθρακες) δέν προστατευσαμε τους εαυτούς μας και είμαστε ευάλωτοι, εκτεθημένοι όλοι σε ψηλό δανεισμό, σε ψηλά επιτόκια, εκτεθιμένοι σε μια οικονομία οπως την Ελληνική η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί και εκτεθιμένοι σε ψηλο κοστος ενέργειας.
  6. Δυστηχώς έχουμε περάσει τις κόκκινες γραμμές,(και δέν εννοώ μόνον το κράτος) όλα τα πιο πάνω θα συμβούν, κινουμαστε αργά, κινούμαστε χωρίς εθνική οικονομική στρατηγική. Ολοι οι πολιτικοί μας , νομίζουν οτι έχουν την δυνατότητα , τις εμπειριες , τις γνώσεις να οδηγήσουν την Κύπρο έξω απο αυτήν την κρίση . ΛΑΘΟΣ. Αυτά που πρέπει να γίνουν, οι πολιτικοί φοβούνται να τα πράξουν.
  7. Το επόμενο στάδιο στην Κύπρο θα είναι το εξής. Ολοι οι πολιτικοί και ολα τα μέσα ενημέρωσης, οργανωμένα , θα ξεκινήσουν να πολεμούν την Τροικα, θα κτυπούν την “κακιά” Τροικα που ήρθε να μας “καταστρεψει″ θα ξεχάσουν οτι χωρις αυτούς θα είχαμε χρεοκωπήσει.Η ενέργεια μας αντί να πηγαίνει προς βελτιωση της αθλιας κατάστασης μας, θα εξαντλήτε σε πόλεμο ανεμώμυλων. Είμαστε σήμερα η Ελλάδα του 2009, σύντομα θα είμαστε η Ελλάδα του 2012 ….
  8. Σάββας Τταντής 14-11-2012.

1 σχόλιο:

  1. Σάββα,

    Αυτά που γράφεις είναι ζωφερά. Έχουν όμως μεγάλη λογική, γιατί η οικονομία μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη δίνη της χρεωκοπίας.

    Δυστυχώς μέχρι τώρα επαληθεύεσαι, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο που σε διαβάζω.

    Πραγματικά δέ ξέρω ποιά είναι η λύση εδώ που είμαστε.

    Καλώς ή κακώς, πιστεύω ότι σ'αυτό το σημείο πρέπει ο καθένας να κοιτάξει την προσωπική οικονομία του, του σπιτιού του, της οικογένειας του, και πώς να προστατευτεί απο αυτό το κυκεώνα. Δημιουργώντας αποθέματα, καταθέσεις, emergency funds για μια δύσκολη στιγμή.

    Δυστυχώς, η κρίση αυτή βρίσκει τα κυπριακά νοικοκυριά υπερδανεισμένα, με τις αλόγιστες σπατάλες των τελευταίων 3-5 χρόνων, με τεράστια στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με δόσεις που απομιζούν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού και με μικρό "margin of safety" (καταθέσεις, αποθέματα) άν χάσει κάποιος τη δουλειά του ή μειωθούν οι μισθοί.

    Δύσκολοι καιροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή