Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ



Μιά οικονομική κρίση είναι όπως ένας αγώνας δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Εμείς ξεκινήσαμε τον δρόμο μας το 2008 . Φτάσαμε στο 2012 και ενώ πλησιάζαμε το τέλος του δρόμου μας ζητάνε να ξεκινήσουμε μαραθώνιο ! Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους. Το δημοσιονομικό έλλειμα είναι κάπου στο 5% , τα μέτρα που πρότεινε η Τροικα στοχευουν στο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμα. Αυτό σε συνδιασμό με την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος θα μας έφερνε στο τέλος του δρόμου , στον πάτο απο όπου θα ξεκινούσε η οικονομία ένα καινούργιο Κύκλο ανάπτυξης…

Η τροικα (βλέπε ευρωπαική κεντρική τράπεζα)μας ζητά τώρα, να αποκτήσουν οι τράπεζες μας 9% εποπτικά κεφάλαια και άρα θα χρειαστούν ακόμα 8 δις επιπλέον απο τα 1.8 δις που δόθηκαν στην Λαική (δέν δοθηκαν ακόμα , χάθηκαν όμως τα μισά πριν αυτά δοθούν.) Οι Ελληνικές τράπεζες εδώ και 1 χρόνο ΔΕΝ έχουν καθόλου κεφάλαια (εχουν αρνητική θέση) και βασίζονται πάνω στην στήριξη ρευστότητας που τους δίνει η ευρωπαική κεντρική τράπεζα. Οι Ελληνικές τράπεζες εκτος απο έλλειψη κεφαλαίου έχουν και μειωμένη ρευστότητα σε σύγκριση με τις δικές μας τράπεζες. Η σχέση καταθέσεων/ δάνεια των κυπριακών τραπεζών είναι πολύ καλύτερη απο τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση της τροικας να ανέβουν τα εποπτικά των τραπεζών μας απο τώρα θα έχει τα εξής αρνητικά αποτελέσματα…

1. Αυξηση του δημοσίου χρέους κατά 50% σε σχέση με το ΑΕΠ μας.
2. Αυξηση των πληρωτέων τόκων απο το κράτος άρα αυξηση του δημοσίου ελλείματος.
3. Καταστροφή χιλιάδων επενδυτών και ταμειων που κρατούν τραπεζικές μετοχές.

Θα έπρεπε να αποφασιστεί το εξής

1. Τα εποπτικά των τραπεζών ¨να αυξάνονται κάθε έτος κατά 1% εως το 2017.
2. Ολην αυτήν την περίοδο οι τράπεζες να μην μπορούν να δώσουν μερίσματα.
3. Να δοθεί 20-30 δις ρευστότητα απο την Ευρωπαική κεντρική τράπεζα προς τις τράπεζες μας επιτόκιο 0.5% -1%
4. Οι τράπεζες με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν δραστικά τα επιτόκια αφού δεν θα χρειάζετε να δίνουν 4-5% επιτόκια καταθέσεων για να βρίσκουν ρευστότητα. Το κόστος χρήματος τους θα μειωθεί σημαντικά .
5. Λόγο του 4 πιο πάνω οι τράπεζες να μειώσουν σημαντικα τα επιτόκια δανειών π.χ απο το 9% στο 4-5 %. Κάθε 1% που μειώνονται τα επιτόκια επωφελήτε η πραγματική οικονομία με 650 εκ τον χρόνο!

6. Λόγο του 4 πιο πάνω , οι τράπεζες θα έχουν φθηνή ρευστότητα να διοχετευουν μέσα στην αγορά και να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο να κινήτε ξανά ρευστότητα στην οικονομία που είναι αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο προβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας.

Δέν έχω ακούσει ακόμα απο την τροικα η κανένα οικονομικό παράγοντα η πολιτικό η μέσο ενημέρωσης στην Κύπρο να ασχολούνται με το θέμα ρευστότητας και κόστος δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Ολοι ασχολούνται με τα κουρέματα των μισθών. Δέν αντιλαμβανόμαστε οτι είναι η πραγματική οικονομία που είναι το κλειδί να βγούμε απο την κρίση. Πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη όταν οι οικονομία είναι χωρίς ρευστότητα η ακριβό κόστος δανεισμού? Το ψηλό κόστος δανεισμού και το ψηλό κόστος ενέργειας στην Κύπρο καταστρέφουν καθημερινά χιλιαδες επειχηρήσεις.

Οι μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα είναι ένα βήμα προς εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών όμως όλη αυτή η ρευστότητα που θα χαθεί απο την αγορά λόγο μειώσεων στους μισθούν ΔΕΝ έχω ακούσει κανένα σχέδιο αντικατάστασης αυτής της χαμένης ρευστότητας. (βλέπε εισήγηση να δοθεί φθηνή ρευστότητα απο ΕΚΤ προς τις τράπεζες μας,σημειο 4 πιο πάνω )

Η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά απο τις αποκοπές μισθών δημοσίων η ιδιωτών εργαζομένων, η αδυναμιά του κράτους να εκτελά μεγάλα δημόσια αναπτυξιακά έργα σε συνδιασμό με το ψηλό κόστος δανεισμού και του ψηλού κόστους ενέργειας θα οδηγήσουν την Κύπρο στα επόμενα χρόνια σε ένα μαραθώνιο οικονομικό φαυλο κύκλο .

Η συμφωνία με την Τροικα δεν θα μας οδηγήσει στο τέλος της κρίσης αλλά στην αρχή ενός μαραθώνιου . Οσοι πιστευουν οτι η κρίση τελείωσε με την υπογραφή της συμφωνίας με την Τροικα θα απογοητευτούν …….Η τρόικα λόγο της εμμονής της να αυξηθούν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών στο 9% σε ένα τοσο μικρό χρονικό διαστημα απο μια μικρή οικονομία σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα, θα οδηγήσει την Κύπρο σε περιπέτειες .

Μας ζητά η Τροικα να διαγραφεί το χρεος του κράτους προς το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων για να μειωθεί το δημοσιο χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτο θα έχει ώς αποτέλεσμα τις αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων προς το ταμιο για να ειναι βιώσιμο, αυτο θα σημαίνει οτι τεράστια ρευστότητα να χάνετε απο μια οικονομία που ειναι σε ύφεση. Επισης, αυτή η εισήγηση της Τροικας έρχετε σε αντίθεση με την εισήγηση να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, η μια αποφαση μειώνει το δημοσιο χρέος και η άλλη το αυξάνει!

Εχω την εντύπωση οτι κινδυνευουμε να γίνουμε ένα πειραματόζωο πάνω στο οποίο θα μαθαίνουν οικονομικές επιστήμες για πολλά χρόνια οι πολιτικοί ευρωπαίοι ηγέτες…..

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συζητήσεις.......


  1. 1. Μπανιέρα και δημοσιονομικό έλλειμα. Το νερό που ρέει στην μπανιέρα είναι τα εισοδήματα του κράτους αλλά η μπανιέρα χάνει και νερό(έξοδα κράτους) εάν το νερό που χάνετε είναι πιο πολλύ απο το νερό που ρέει τοτε η μπανιέρα θα χάσει ολο της το νερό , θα αδειάσει οπως αδειασαν τα ταμια του κράτους.
  2. 2. Τα λεφτά που θα πληρώσει το κράτος για τις τράπεζες δεν ονομάζετε stock (αποθεμα) αλλά επένδυση (investment) .
  3. 3. στο NPV που έκανες για τα 10 δις που θα δοθούν στις τράπεζες δεν υπολόγισες τυχον εισοδήματα που θα έχει το κράτος απο την επενδυση του αυτή π.χ μερίσματα η τόκους εφού γίνετε σκέψη η βοήθεια να είναι σε co co bonds οπως επισης δεν υπολογισες την ταμιακή ροή που θα φέρουν στο κράτος τα co co bonds στην λήξη τους η οι μετοχές οταν αυτές πουληθούν.
  4. 4 Γιατί αποκαλείς ένα έλλειμα 3% διατηρίσιμο?? Εδώ είναι που την έπαθε η μισή ευρώπη και καταστράφηκαν οι μισές χώρες. Τι σημαίνει “ελλειμα”? εάν ένα κράτος έχει έλλειμα 3% για 20 χρονια αυτό σημαίνει συνολικό έλλειμα πέραν του 60% (κάνοντας compounding) . ΤΑ ΚΡΑΤΗ δέν πρέπει να έχουν πρωτογενές ελλειματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να μην κινδυνευουν να μεινουν εκτος αγορών οπως πάθαμε εμεις….
  5. η καινούργια πατάτα/ αστείο και συνάμα ΝΑΡΚΗ που κυκλοφορά τώρα απο διάφορους “οικονομολογους” και μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο και στην ευρώπη είναι το νούμερο 120% του ΑΕΠ δανεισμός οτι είναι διαχειρίσιμος και πέραν του 120% του ΑΕΠ δέν ειναι διαχειρίσιμος δανεισμος…….καινούργια παναιρκα ανευ ουσίας . 120% του ΑΕΠ της Κύπρου είναι σχεδόν 21 δις * 5% τοκος = 1 δις τόκους κάθε χρόνον. Εχουμε και πρωτογενές έλλειμα 500 εκ . 1.5 δις τον χρόνο που θα τα βρίσκουμε για να είμαστε βιώσιμοι?
  6. Κυπρος μετά την στήριξη τραπεζών . 30 δις δανεισμός.(14 δις σήμερα +8.5 για τράπεζες+ 7.5 δισ δάνειο απο κοινωνικές ασφαλίσεις) 190% του ΑΕΠ. Χειρότεροι σε όλη την ευρώπη.
  7. Μας έχουν ζητήσει να διαγραφεί το χρέος προς τις κοινωνικές ασφαλισεις, και τι θα γίνει μετά? για να είναι βιώσιμο το ταμειο να αυξηθούν απο ολους οι συνησφορές…άρα θα συνησφέρει μια καταστρεμένη αγορά που χαρακτηριζετε απο έλλειψη ρευστότητας στο ταμειο το οποίο διαλυσε μια απόφαση της Τροικας.
  8. το μεγάλο θέμα είναι οι τράπεζες, επιμένω εδώ και 1 χρονο,,,,γιατι τοσες μεγάλες αυξήσεις τώρα που έχουμε προβλημα?? γιατι οχι σιγα σιγα στα επομενα 5 χρόνια? οι μισές τράπεζες στην ευρώπη είναι ΖΟΜΠΙ, στην ελλάδα οι τράπεζες εδώ και 1 χρονο έχουν αρνητικα κεφάλαια , τι έγινε ? τιποτα ,,,,,γιατί εμας οι τράπεζες να μην έχουν εποπτικά 5% και πρέπει να έχουν 9%????? το θέμα το σοβαρό ειναι η ρευστότητα τους και οχι ένα ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ νουμερο μέσα στον ισολογισμό τους. Εάν η ευρώπαικη ΚΤ θέλει να βοηθήσει, να παρέχει φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες για μερικά χρόνια χωρις να χρειάστει να χρεωκοπήσει το κράτος …..
  9. είναι ευρωπαική οικογένεια αυτή? έτσι συμπεριφέρονται οι οικογένειες? αφήστε τις τράπεζες με εποπτικα 5% , 1% πάνω κάθε έτος και δώστε τους φθηνό χρήμα να διοχετέυσουν μέσα στην οικονομία μας…..έτσι θα βοηθησουμε ουσιαστικά το κυπριακο κράτος και την Κυπριακή οικονομια……..
  10. τα κράτη και οι οικονομίες δέν είναι πειραματοζωα αλλά ούτε και βελτιώνονται με ακαδημαικές θεωρίες και τηλεοπτικές διαλέξεις και ραδιοφωνικές εκπομπές….
  11. Λυπάμε που θα το ξαναπώ, μπήκαμε σε φαυλο κύκλο, σε σπιράλ θανάτου και σχεδόν τίποτα ακομα δέν κάναμε να βγούμε απο αυτήν την κατάσταση…..

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

1.Λιανικό εμπόριο/Πτωχέυσεις/ Κίνδυνος στάσης πληρωμών/Τροικα/ εθνική Κυριαρχία


  1. Στούς επόμενους μήνες περιμένω μεγάλα καταστήματα υπεραγορών να κλείσουν και θα έρθει μεγάλη ζημία στην οικονομία, θα έχουμε μεγάλη άυξηση στους άνεργους και χιλίδες έμποροι θα χάσουν τεράστια κεφάλαια απο πωλήσεις που έκαναν σε υπεραγορές με αποτέλεσμα πολλοί απο αυτούς να οδηγηθούν σε χρεοκωπία. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για τόσο μεγάλο αριθμό υπεραγορών. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι τεράστιος, το κόστος δανεισμού τους ψηλό ενώ το κόστος ρευματος είναι δυσανάλογο ψηλό σε σχέση με τα μικτά κέρδη τους . Εδώ θα έχουμε κραχ….
  2. ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Μειώνεται συνεχώς η δυνατότητα του κράτους να εξευρει ρευστότητα. Η μοναδική σοβαρή/μεγάλη πηγή ρευστότητας για το κράτος είναι οι τράπεζες οι οποίες με την σειρά τους έχουν και αυτές προβλήματα ρευστότητας. Το κράτος δανείζετε συνεχώς απο εγχώρια ταμία. Αυτό οδηγά σε μειώση της ρευστότητας απο μια οικονομία η οποία βρίσκετε σε ύφεση και η οποία με αυτόν τον τρόπο οδηγήτε σε μεγαλύτερη ύφεση. Εάν δεν συμφωνήσουμε με Τροικα σύντομα , το κράτος θα αναγκαστεί να κάνει μερική στάση πληρωμών και θα πληρώνει μονον τα πολύ επίγων.
  3. Παρακολουθώντας απόψε στις ειδήσεις τις στάσεις των συντεχνιών και γενικώς την στάση μας και την αντίληψη μας σχετικά με αυτήν την κρίση και την έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τόσο το κράτος οσο και σαν οικονομία έχω να πώ το εξής…..Η Κύπρος θα οδηγηθεί σε ΟΙΚΟΝΟΜΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Πριν 1 χρόνο το έλεγα οικονομικό Μαρί, δέν θα είναι Μαρί, θα είναι εθνική τραγωδία.
  4. Οι άνεργοι θα πάνε περαν των 50,000,θα καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός, θα αυξηθεί σημαντικά το εγκλημα. Οπως κινούμαστε, οι τράπεζες θα περάσουν σε ξένα συμφέροντα. Τα εισοδήματα απο το φυσικό αέριο θα πηγαίνουν σε ξεχωριστό λογαριασμό που θα ελεγχετε απο τον Τροικα για να πληρώνονται τα μεγάλα δάνεια τα οποία θα αναγκαστούμε να πάρουμε για να σώσουμε τις τράπεζες και για το κρατικό χρέος που λήγει στα επόμενα χρόνια. (Για τις τράπεζες επιμένω οτι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σταδιακή αυξηση κεφαλαιών με τον τρόπο που περιέγραψα σε προηγούμενο άρθρο. Εάν δώσουμε στις τράπεζες μεγάλα κεφάλαια άμεσα, Η Κύπρος θα γίνει όμηρος των πιστωτών της για πολλά χρόνια.)
  5. Δέν αντιλαμβανόμαστε μια πολύ βασική πραγματικότητα, ενώ οι πόροι στον πλανήτη είναι περιορισμένοι, η ανθρώπινη απληστία είναι απεριόριστη. Αυτή η ανθρώπινη απληστία , εδώ και χιλιάδες χρόνια οδηγούσε κράτη σε πολέμους και κατακτήσεις με σκοπό την αρπαγή/κλοπή πλούτου/ αγαθών κλπ Αυτό συνεχίζει να γίνετε μέχρι σήμερα , με την διαφορά οτι στο “παιχνίδι ” αυτό μπήκαν και εταιρείες οι οποίες ειναι πιο μεγάλες και δυνατές ακομα και απο μικρά κράτη οπως η Κύπρος. Εμείς , ενώ εκ πρώτης οψεως φένεται οτι έχουμε πλούτο(υδρογονάθρακες) δέν προστατευσαμε τους εαυτούς μας και είμαστε ευάλωτοι, εκτεθημένοι όλοι σε ψηλό δανεισμό, σε ψηλά επιτόκια, εκτεθιμένοι σε μια οικονομία οπως την Ελληνική η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί και εκτεθιμένοι σε ψηλο κοστος ενέργειας.
  6. Δυστηχώς έχουμε περάσει τις κόκκινες γραμμές,(και δέν εννοώ μόνον το κράτος) όλα τα πιο πάνω θα συμβούν, κινουμαστε αργά, κινούμαστε χωρίς εθνική οικονομική στρατηγική. Ολοι οι πολιτικοί μας , νομίζουν οτι έχουν την δυνατότητα , τις εμπειριες , τις γνώσεις να οδηγήσουν την Κύπρο έξω απο αυτήν την κρίση . ΛΑΘΟΣ. Αυτά που πρέπει να γίνουν, οι πολιτικοί φοβούνται να τα πράξουν.
  7. Το επόμενο στάδιο στην Κύπρο θα είναι το εξής. Ολοι οι πολιτικοί και ολα τα μέσα ενημέρωσης, οργανωμένα , θα ξεκινήσουν να πολεμούν την Τροικα, θα κτυπούν την “κακιά” Τροικα που ήρθε να μας “καταστρεψει″ θα ξεχάσουν οτι χωρις αυτούς θα είχαμε χρεοκωπήσει.Η ενέργεια μας αντί να πηγαίνει προς βελτιωση της αθλιας κατάστασης μας, θα εξαντλήτε σε πόλεμο ανεμώμυλων. Είμαστε σήμερα η Ελλάδα του 2009, σύντομα θα είμαστε η Ελλάδα του 2012 ….
  8. Σάββας Τταντής 14-11-2012.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Πρός διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

  1. ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  2. Κύριε Διοικητά
  3. πρόσφατα είδα δηλώσεις/ανακοίνωση της Κεντρικής σχετικά με τον τρόπο που ανακαιφαλεωποιηθηκε η Λαική. Σωστά αναφέρατε οτι η έκδοση κανονικών μετοχών ισος να είταν λάθος αφού γίνονται diluted οι μέτοχοι κλπ κλπ . και γίνονται σκέψεις για έκδοση co co bonds. Χάθηκαν απο το κράτος σε 2 μήνες 800 εκ και καταστράφηκαν 100,000 μέτοχοι , τουλάχιστον καταλάβατε το λάθος εσείς, κάλιο αργά παρά ποτέ. Μήνες πριν την απόφαση για έκδοση μετοχών έγραφα συνεχώς σε αυτό το φορουμ , ΟΧΙ κανονικές μετοχές. ΟΧΙ αυξηση μετοχικού κεφαλαίου υψους 23 % του ΑΕΠ μας επιδή οι αυξήσεις δέν θα πετύχαιναν(παρόλο που η δοιήκηση της Λαικής έλεγε οτι υπάρχουν ξένοι επενδυτές) όπως και έγινε…..ακόμα και όταν ανακοινώθηκε η άυξηση μετοχών είχα αναφέρει οι η ΛΑΙΚΗ δέν θα άξιζε 2.3 δις σε αυτή την περίοδο και οτι θα χρειαζότανε και άλλα κεφάλαια, όπως και η Κύπρου ( παρόλο που οι δικοικήσεις των τραπεζών έλεγαν το αντίθετο) όπως και έγινε.
  4. Τα πιο πάνω τα ανάφερα για να σας αναγκάσω να δόσετε την απαραιτητη σημασία σε αυτά που αναφέρω πιο κάτω. Πρίν προχωρήσω , μια συμβουλή, οταν βγάζετε ανακοινώσεις μήν κάνετε προβλέψεις εώς το 2016-2017 όπως κάνατε για το θέμα μετοχών Λαικής και για το πότε θα μπορέσει να πιάσει πισω τα λεφτά του κράτος……στα χρηματιστήρια δέν κάνουμε προβλέψεις 5 χρονια μπροστά …(για την ακριβεια ούτε για ένα μήνα μπροστά δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις και ειδικά σε μια τέτοια περιοδο με μια τοσο μεγάλη κρίση…..)
  5. Στο Θέμα μας. Γιατί τόσο άγχος με τις τράπεζες μας και τα κεφάλαια που χρειάζονται?? γιατί να γίνει έλεγχος απο ξένους για να μας πούνε τις “πραγματικές ανάγκες ” των τραπεζών μας? Τι θα γίνει εάν μας πούνε χρειάζονται 7 δις? 6 δις? 10 δις? πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά σε αυτήν την κρίση? να τα βάλει το κράτος? που θα πάει το χρέος σε σχέση με ΑΕΠ? να τα βάλει ο ESM? θα χάσουμε τον έλεγχο των τραπεζών με ολα τα κακά συνεπακόλουθα…….βγαινουν οι διάφοροι οικοι και λένε 10 δις …..δέν διαφωνώ μαζι τους , εδώ και 2 χρόνια συμφωνούσα μαζι τους..σχεδόν ‘ολες οι ευρωπαικές τράπεζες είναι ΖΟΜΠΙ απο το 2008, τώρα το ανακάλυψαν? και θα παραμείνουν ζόμπι για ακόμα 5-8 χρόνια …….γιατί τόση βιασύνη με τα κεφάλαια τους σε τοσο μικρο χρονικό διάστημα?
  6. Κύριε διοιηκητά τα πράγματα αγρίεψαν, σοβάρεψαν. Εχουμε καλά περιουσακά στοιχεία, θα τα χάσουμε ολα…..εδώ και μήνες μιλούσα για τον τρόπο που θα πουληθεί η ΔΕΗ και Οπαπ στην Ελλάδα (οι τέλεια οργανωμένες αρπαγές -μήνες πριν οργανώθηκε η αρπαγή των πιο πάνω σε τιμές p/e 3-4 )
  7. Σήμερα διαβάσαμε οτι η Τροικα μας εισηγήθηκε να πουλήσουμε ΑΗΚ, ΑΤΗΚ……αναμενόμενο, και σε τι τιμές θα πουληθεί μια ζημιογονα ετερεια οπως η ΑΗΚ οταν ο ΟΠΑΠ θα πουληθεί με p/e 4? ΑΗΚ και ΑΤΗΚ θα πουληθούν στο δευτερο γύρο. Τώρα ας μιλήσουμε για τον πρώτο γύρο…
  8. τον πρώτο γύρο (μνημόνιο 1) τον ζούμε τώρα. ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  9. 1…οι αυξήσεις κεφαλαιών πρέπει να γίνουν με ένα συμφωνημένο προγραμα σταδιακά σε βάθος χρόνου. (π.χ 5 χρόνια) και οχι άμεσα.
  10. 2. Οι αυξήσεις να γίνουν με ένα ποσοστό πολύ μικρο σε κανονικές μετοχές π.χ 5 % , και τα υπολοιπα με coco bonds σε συνδιασμο με δικαιώματα αγοράς μετοχών διαπραγματευσιμα ……(βλέπε ελληνικο σχέδιο….
  11. 3. τα αξιογραφα να μπορούν να εξαγοραστούν πισω απο τις τράπεζες στο μέλλον (για αυτό χρειάζετε ειδικη συμφωνιά με ΕΚΤ και Τροικα) Οι τράπεζες ειναι οι πιο δυνατοί θεσμικοί επενδυτές , οταν βελτιωθεί η ρευστότητα τους και τα κεφάλαια τους, θα μπορούν να επιστρέφουν πισω το κεφαλαιο που τους παραχωρήθηκε εξαγοράζοντας το.
  12. 4. Να αποφύγουμε τον ESM η οσο πιο δυνατό λιγότερα κεφάλαια απο εκεί για να μην χάσουμε τον έλεγχο των τραπεζών΄.
  13. 5. Συγχωνευσετε την Λαικη με την Κύπρου , με την Κύπρου να εκδιδει κεφάλαιο έστι ώστε να μειωθούν και οι συνολικές αναγκες των 2 τραπεζών. Μια μεγάλη τράπεζα θα δώσει εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικο μας συστημα, θα έχει οικονομιές κλιμακος, και το πιο σημαντικο ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ θα υπάρξουν πραγματικοι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν έτσι ώστε το κράτος στο τέλος εάν θα χρειαστεί θα συνησφέρει λιγότερα χρήματα …
  14. υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν με το χρηματοπιστωτικο μας σύστημα, κινούμαστε αργά , οδηγούμαστε απο μόνοι μας σε μια παγίδα χρέους για το κράτος, σε ένα φαυλο κύκλο ψηλού δανεισμού, τεράστιων για την οικονομία μας χρηματοδοτικών εξοδων. Οδηγούμαστε σε μια παγίδα εξαθλιωσης οπου στο τέλος θα αναγκαστούμε να ξεπουλήσουμε τα πάντα στους πιστωτές μας.
  15. Το δημοσιονομικο έλλειμα του 5% δέν είναι τραγικό ποσοστό, αντιθέτος , ευκολα μπορεί να εξανεμιστεί,,,,,η Ελλάδα ξεκίνησε με έλλειμα 14%, σε 3 χρόνια το έφερε στο 5%. Είμαι σίγουρος οτι οι προτάσεις της Τροικας θα μειώσουν το έλλειμα. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ προτερεότητα ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ μας, πρέπει να σταθεροποιηθει το τραπεζικο συστημα, να αρχίσει να διοχετέυετε χρήμτα μέσα στην οικονομία, να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια…….ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ να έχουμε τέτοια ύφεση και τα επιτόκια να είναι 9%? πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασιας οταν επιχηρήσεις καινούργιες δεν μπορούν να βρούνε φθηνη χρηματοδότηση?? Οι τράπεζες κατασρέφουν καθημερινά χιλιάδες επειχηρήσεις. η ανεργία στην Κύπρο θα ανέβει στο 15% και για αυτό μεγάλη ευθήνη φέρουν οι τράπεζες οι οποίες δέν έχουν ρευστότητα και απεγνωσμένα κυνηγούν ρευστότητα δινοντας ψηλά καταθετικά επιτοκια τα οποία οδηγούν τα επιτόκια δανεισμούν ψηλότερα. Στην Κυπριακή οικονομία υπάρχουν 70 δις δάνεια. 1% να μειωθούν τα επιτόκια ειναι 700 εκ τον χρόνο ! 2 % να μειωθούν τα επιτόκια ειναι 1.4 δις “επενδυση” στην οικονομία τον χρόνο!
  16. Οταν τα επιτόκια είναι στο 9% για 5 χρόνια αυτό σημαίνει 45% ΚΟΣΤΟΣ κεφαλαίου για μια επειχήρηση μονον σε 5 χρονια. ΠΟΣΕΣ επειχηρήσεις θα αντέξουν στα επόμενα 5 χρόνια με τέτοια κρίση? Η κρίση αυτή οπως έχω αναφέρει πολλές φορές θα είναι η μεγαλύτερη σε διαρκεια, σε καταστροφή και σε έκταση που έχει γνωρίσει ποτέ η Κύπρος.
  17. Η ανεργία θα περάσει το 15%, θα πτωχευσουν μεγάλες επειχηρήσεις, θα δούμε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, θα καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός , δέν έχουμε δεί ακόμα το πιο άγριο προσωπο αυτής της κρίσης είμαστε στην αρχή….
  18. Κύριε Διοικητά κατά την διάρκεια της θητείας σου θα δούμε την κρίση στην αγριοτερη της μορφή. Δέν φέρεις εσύ ευθυνη για αυτά που γίνονται γύρω μας. Θα φέρεις όμως ευθύνη για την διάρκεια της. Εχουν γίνει κάποια καλά βήματα (οπως οι αλλαγές μελών των διοικητικών συμβούλων που κατάστεψαν τις τράπεζες) αλλά κινούμαστε αργά. Κλείσε τα αυτιά σου στους πολιτικούς και στους κυβερνητικούς που έχεις γύρω σου. Δέν έχουν τι είναι αυτή η κρίση και ούτε μπορούν να πάρουν αποφάσεις για να την αντιμετωπίσουν. Κάνε αυτά που πρέπει , αυτά που εσύ ξέρεις πολύ καλά και κάνε τα γρήγορα.(βλέπε Geithner, Paulson , Bernake, 2008) Δέν έχουμε χρόνο……….οι γύπες ξεκινησαν να πετάμε απο πάνω μας. Είμαστε η Ελλάδα του 2009, μην αφήσεις την Κύπρο να γίνει η Ελλάδα του 2012……..
  19. Σάββας Τταντής 10-11-2012

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

H Kύπρος σε Ομηρια.....

  1. ..Η Κύπρος έχει τελειώσει . Μπήκαμε σε ένα δρόμο με μια μόνον συγκεκριμένη πορεία.Θα χάσουμε τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της οικονομίας με δικές μας μάλιστα προτωβουλίες όπως αυτής που εισηγούμαστε να ανακαιφαλαιωθούν οι τράπεζες απευθειας απο τον ESM, η ευκολη και ανευθυνη λύση για τους πολιτικούς . Με αυτο τον τρόπο θα χαθει ο έλεγχος των τραπεζών ……
  2. Η Κύπρος μάλλον σύντομα θα παραχωρήσει μεγάλα κυριαρχικά της δικαιώματα….όπως ο έλεγχος των τραπεζών της , ο έλεγχος και η έγκριση του κρατικού της προυπολογισμού και ο έλεγχος των εισοδημάτων απο την εκμετάλευση του φυσικού αεριου . Η νέα γενια των 30 και κάτω θα ζήσει μια οικονομική τραγωδία….30% ανεργία στην νεολαία με τα τραγικά επακόλουθα της. Οι Κύπρος θα γίνει όμηρος ξένων συμφερόντων ……..Σάββας Τταντής 2-11-2012 (πρίν ένα χρόνο αρθογραφούσα για αυτά που συμβαίνουν σήμερα, το πιο πάνω που έγραψα θα συμβεί στους επόμενους 6 με 12 μήνες) 100 άτομα κατάστρεψαν την Κύπρο, η ζημία που έγινε είναι μη ανατρέψιμη…….
  3. Η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου πρίν ένα χρόνο δεν μπορούσαν να προβλέψουν η να καταλάβουν αυτά που μας συμβαίνουν σήμερα όπως δεν μπορούν να καταλάβουν σήμερα αυτά που θα μας συμβούν σε μερικούς μήνες…….δέν είδαμε τον πάτο ακόμα, έρχονται δύσκολες μέρες, πριν καταλάβουν οι πολιτικοί τι έγινε θα γίνουμε όμηροι των πιστωτών μας όπως κάνανε της Ελλάδας….
  4. γέμισαν τα μέσα ενημέρωσης με οικονομικές θεωρίες και θεωριτκούς ακαδημαικούς οικονομολόγους, πολιτικούς αλεξιπτωτιστές οικονομολόγους, η Κύπρος χάνετε και εμείς ακόμα να το πάρουμε χαπάρι, είμαστε σε ένα οικονομικό πόλεμο ξυπόλιτοι με σφεντόνες , δέν ξέρουμε τι μας γίνετε……Ειμαστε μια τραγωδία. Σήμερα Ειμαστε η Ελλάδα του Μαίου του 2009….σε 2 χρονια θα είμαστε η Ελλάδα του 2012………..
  5. Καλό κουράγιο σε όλους……ο δρόμος θα είναι πολύ μακρύς………