Μιά οικονομική κρίση είναι όπως ένας αγώνας δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Εμείς ξεκινήσαμε τον δρόμο μας το 2008 . Φτάσαμε στο 2012 και ενώ πλησιάζαμε το τέλος του δρόμου μας ζητάνε να ξεκινήσουμε μαραθώνιο ! Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους. Το δημοσιονομικό έλλειμα είναι κάπου στο 5% , τα μέτρα που πρότεινε η Τροικα στοχευουν στο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμα. Αυτό σε συνδιασμό με την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος θα μας έφερνε στο τέλος του δρόμου , στον πάτο απο όπου θα ξεκινούσε η οικονομία ένα καινούργιο Κύκλο ανάπτυξης…
Η τροικα (βλέπε ευρωπαική κεντρική τράπεζα)μας ζητά τώρα, να αποκτήσουν οι τράπεζες μας 9% εποπτικά κεφάλαια και άρα θα χρειαστούν ακόμα 8 δις επιπλέον απο τα 1.8 δις που δόθηκαν στην Λαική (δέν δοθηκαν ακόμα , χάθηκαν όμως τα μισά πριν αυτά δοθούν.) Οι Ελληνικές τράπεζες εδώ και 1 χρόνο ΔΕΝ έχουν καθόλου κεφάλαια (εχουν αρνητική θέση) και βασίζονται πάνω στην στήριξη ρευστότητας που τους δίνει η ευρωπαική κεντρική τράπεζα. Οι Ελληνικές τράπεζες εκτος απο έλλειψη κεφαλαίου έχουν και μειωμένη ρευστότητα σε σύγκριση με τις δικές μας τράπεζες. Η σχέση καταθέσεων/ δάνεια των κυπριακών τραπεζών είναι πολύ καλύτερη απο τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση της τροικας να ανέβουν τα εποπτικά των τραπεζών μας απο τώρα θα έχει τα εξής αρνητικά αποτελέσματα…
1. Αυξηση του δημοσίου χρέους κατά 50% σε σχέση με το ΑΕΠ μας.
2. Αυξηση των πληρωτέων τόκων απο το κράτος άρα αυξηση του δημοσίου ελλείματος.
3. Καταστροφή χιλιάδων επενδυτών και ταμειων που κρατούν τραπεζικές μετοχές.
Θα έπρεπε να αποφασιστεί το εξής
1. Τα εποπτικά των τραπεζών ¨να αυξάνονται κάθε έτος κατά 1% εως το 2017.
2. Ολην αυτήν την περίοδο οι τράπεζες να μην μπορούν να δώσουν μερίσματα.
3. Να δοθεί 20-30 δις ρευστότητα απο την Ευρωπαική κεντρική τράπεζα προς τις τράπεζες μας επιτόκιο 0.5% -1%
4. Οι τράπεζες με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν δραστικά τα επιτόκια αφού δεν θα χρειάζετε να δίνουν 4-5% επιτόκια καταθέσεων για να βρίσκουν ρευστότητα. Το κόστος χρήματος τους θα μειωθεί σημαντικά .
5. Λόγο του 4 πιο πάνω οι τράπεζες να μειώσουν σημαντικα τα επιτόκια δανειών π.χ απο το 9% στο 4-5 %. Κάθε 1% που μειώνονται τα επιτόκια επωφελήτε η πραγματική οικονομία με 650 εκ τον χρόνο!
6. Λόγο του 4 πιο πάνω , οι τράπεζες θα έχουν φθηνή ρευστότητα να διοχετευουν μέσα στην αγορά και να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο να κινήτε ξανά ρευστότητα στην οικονομία που είναι αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο προβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας.
Δέν έχω ακούσει ακόμα απο την τροικα η κανένα οικονομικό παράγοντα η πολιτικό η μέσο ενημέρωσης στην Κύπρο να ασχολούνται με το θέμα ρευστότητας και κόστος δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Ολοι ασχολούνται με τα κουρέματα των μισθών. Δέν αντιλαμβανόμαστε οτι είναι η πραγματική οικονομία που είναι το κλειδί να βγούμε απο την κρίση. Πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη όταν οι οικονομία είναι χωρίς ρευστότητα η ακριβό κόστος δανεισμού? Το ψηλό κόστος δανεισμού και το ψηλό κόστος ενέργειας στην Κύπρο καταστρέφουν καθημερινά χιλιαδες επειχηρήσεις.
Οι μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα είναι ένα βήμα προς εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών όμως όλη αυτή η ρευστότητα που θα χαθεί απο την αγορά λόγο μειώσεων στους μισθούν ΔΕΝ έχω ακούσει κανένα σχέδιο αντικατάστασης αυτής της χαμένης ρευστότητας. (βλέπε εισήγηση να δοθεί φθηνή ρευστότητα απο ΕΚΤ προς τις τράπεζες μας,σημειο 4 πιο πάνω )
Η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά απο τις αποκοπές μισθών δημοσίων η ιδιωτών εργαζομένων, η αδυναμιά του κράτους να εκτελά μεγάλα δημόσια αναπτυξιακά έργα σε συνδιασμό με το ψηλό κόστος δανεισμού και του ψηλού κόστους ενέργειας θα οδηγήσουν την Κύπρο στα επόμενα χρόνια σε ένα μαραθώνιο οικονομικό φαυλο κύκλο .
Η συμφωνία με την Τροικα δεν θα μας οδηγήσει στο τέλος της κρίσης αλλά στην αρχή ενός μαραθώνιου . Οσοι πιστευουν οτι η κρίση τελείωσε με την υπογραφή της συμφωνίας με την Τροικα θα απογοητευτούν …….Η τρόικα λόγο της εμμονής της να αυξηθούν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών στο 9% σε ένα τοσο μικρό χρονικό διαστημα απο μια μικρή οικονομία σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα, θα οδηγήσει την Κύπρο σε περιπέτειες .
Μας ζητά η Τροικα να διαγραφεί το χρεος του κράτους προς το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων για να μειωθεί το δημοσιο χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτο θα έχει ώς αποτέλεσμα τις αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων προς το ταμιο για να ειναι βιώσιμο, αυτο θα σημαίνει οτι τεράστια ρευστότητα να χάνετε απο μια οικονομία που ειναι σε ύφεση. Επισης, αυτή η εισήγηση της Τροικας έρχετε σε αντίθεση με την εισήγηση να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, η μια αποφαση μειώνει το δημοσιο χρέος και η άλλη το αυξάνει!
Εχω την εντύπωση οτι κινδυνευουμε να γίνουμε ένα πειραματόζωο πάνω στο οποίο θα μαθαίνουν οικονομικές επιστήμες για πολλά χρόνια οι πολιτικοί ευρωπαίοι ηγέτες…..