Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η ΑNAΠΟΔΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ.......

Η ΑNAΠΟΔΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ.........
Σήμερα είδα την ανακοίνωση του Συμβουλίου εθνικής Οικονομίας. Φρίκη, πανικοβλήθηκα.Τέτοιες αναλύσεις τις περίμενα και τις βλέπω μονον απο πολιτικούς, απο τα οικονομικά σαίνια της Κύπρου δεν τα περίμενα. Ενιωσα το ίδιο οπως ένιωθα οταν Ο Χαρίλαος μας έλεγε οτι η κρίση δεν θα μας αγγιξει, οταν έλεγε ο Στυλιανίδης οτι η Λαική έχει ενδιαφερόμενους επενδυτές, οταν ο Δημητριαδης (πριν γινει διοικητής) ελεγε οτι το δευτερο εξάμηνο του 2012 πάμε για ανακαμψη…….
Ολα ανάποδα Κυριοι, είμαστε η χώρα των ανάποδων. Μας είπε το Συμβούλιο των σοφών της Κύπρου οτι κυνδινευουν οι τράπεζες εαν δεν περάσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις……Κύριοι σοφοι, στην Κύπρο έχουμε 65 δις δάνεια και εάν πουληθούν 10 δις ακίνητα στο 50% της αξίας τους τοτε θα εχουμε 5 δις ζημιές για τις τράπεζες . Ολα τα κεφάλαια των τραπεζών μας ειναι μονον 5 δις……τις φαλιρισατε αμέσος.!!! θα τις χρεωκοπησετε σε 6 μήνες . ……
εκτος του πιο πάνω τι γίνετε με τις αξιες των υποθηκών αυτών που πληρώνουν κανονικα? Οταν πουληθει ένα ακινητο π.χ στο χωριο Κιτι , στο 50% της αξιας του ποση ειναι η αξια του διπλανου σπιτιου το οποιο και αυτο έχει υποθήκη αλλα πληρώνει κανονικά? Η αξια του φυσικα ειναι οση πουληθηκε το διπλανο σπιτι. Εαν η υποθήκη ειναι μεγαλύτερη, η τράπεζα θα πρέπει να κάνει προνοια για την διαφορά μεταξυ της υποθηκης και της νεας μειωμένης αξιας του σπιτιου…….
Κυριοι Σοφοι, εσεις θα αναγκάσετε τις τράπεζες να κάνουν προνοιες και για τα δάνεια τα οποια πληρώνονται κανονικα…..
Κυριοι Σοφοι, 65 δις δάνεια χ 8% τοκοι = 5 δις τοκοι σε μια οικονομια που το ΑΕΠ της ειναι 17 δις και έχει ανεργια 20% ……..αναποδη οικονομική πολιτική, Ψηλα επιτοκια σε περίοδο υφεσης! Ελλειψη ρευστοτητας σε περιοδο υφεσης. Παλι ανάποδα……
Νοιάζεστε για τις τράπεζες και ανησυχάτε για τα δάνεια και δεν ανησυχάτε για το γεγονος οτι υπάρχει 1 τραπεζιτης για κάθε 70 πολίτες ενω ο μεσος ορος θα έπρεπε να ειναι 1 ττραπεζιτης για κάθε 150 -200 πολιτες . Ξεχνάτε οτι έχουμε ενα κατάστημα τραπεζας για κάθε 1000 πολιτες ενω θα έπρεπε να εχουμε 1 κατάστημα για 2500-3000 πολιτες.
Ξεχνατε οτι εχουμε τραπεζιτες που αμοιβονται περισσοτερα απο ένα υπουργο….
Ξεχνατε οτι εχουμε τραπεζίτη που αμοιβετε 7 φορές περισσοτερο απο τον προεδρο της Δημοκρατιας…..
Ξεχνάτε οτι ο Συνεργατισμος έχει 400 καταστήματα ενω θα έπρεπε να έχει 180 καταστήματα…..ποιος πληρώνει ολα αυτα τα ενοικια, τα ρευματα και τα άλλα έξοδα λειτουργιας αυτων των επιπλεον καταστηματων?
Κύριοι οτι και να κάνετε , ειτε περάσει το νομοσχέδιο ειτε δεν περάσει αυτα που έρχονται θα ειναι σκληρά. 20 ερασιτέχνες κατάστρεψαν την οικονομία μας και άλλοι 20 ερασιτέχνες δεν ξέρουν πως να διαχειριστουν την σημερινή κατασταση.
Η ανακοινωση του Συμβουλιου των σοφών μου θύμισε τον Ορφανιδη που ήξερε οτι πάνε για κουρεμα των Ελληνικών ομολογων και δεν ενημέρωσε τον Προεδρο Χριστοφια οτι οι τράπεζες δεν εχουν επαρκη κεφάλαια………Αυτοι σήμερα το ιδιο κάνουν ., Κυριοι ολα και ολα 5 δις κεφάλαια εχουνε οι τράπεζες…..Ξυπνάτε !!!
Και τώρα που το ξαναβλέπω δεν ειναι 5 δις τα κεφάλαια των τραπεζών αλλά λιγότερα, ΔΕΝ έχει 1.5 δις κεφάλαια ο συνεργατισμος. Χαθηκαν τα κεφάλαια των φορολογουμένων οπως χαθηκαν και στην Λαικη.
Κυριοι σοφοί αντι να ασχοληθήτε με το μεγάλο μας προβλημα που λεγετε Συνεργατισμος , αντι να ασχολειθητε με αυτο το μεγαλύτερο καρκινωμα της σημερινης οικονομιας μας ασχολειστε με τις εκποιησεις ακινήτων ???
ποιος θα δώσει λεφτά στον συνεργατισμο κύριοι οταν συντομα (σε μερικους μηνες )θα χρειαστει κεφάλαια? Το κράτος και παλι?. Οχι Κυριοι αυτην τη φορα δεν θα τους αφήσει η Τροικα? Επενδυτης? Ποιος θα αγοράσει αυτη την αθλια διαχειριση Κύριοι? Κύριοι μιλάμε για το 30% της οικονομιας μας………..
Κύριοι δεν ειμαστε ακόμα στον πάτο. Πάνε νότια. Οσο ανεργούμε ανάποδα θα πηγαινουμε νότια…
Ειμαστε χειροτεροι απο τους σκλάβους του Πλάτωνα στην αλληγορία της Σπηλιας . Εκεινοι (οι σκλάβοι) δεν ειχαν γνωρίσει τον έξω κόσμο, ενω εμεις παρόλο που είδαμε στον έξω κοσμο παρόμοιες κρίσεις οπως της Αμερικής το 2008, της Ιρλανδιας το 2009, της Ισλανδιας το 2008 , της Ελλάδας το 2009 , εμεις συνέχιζουμε να εχουμε την ιδια συμπεριφορα με τους αλυσοδεμένους του Πλάτωνα……
Ειμαστε μια τραγωδια…..
Σάββας Τταντης , Χρηματιστής/Λογιστης 26/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου