Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Βιωσιμο το Κυπριακο Χρεος????

“Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν αναμένεται να καταστήσουν το κυπριακό χρέος μη βιώσιμο, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.”
Τα πιο πάνω δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών…
Κύριε Υπουργέ Το Κυπριακό χρέος, είναι και θα παραμήνει ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ. Ο λόγος είναι το συνεχές κρατικό έλλειμα το οποίο φέτος θα ξεπεράσει τα 850 εκ και η αδυναμία μας σαν κράτος να μειώσουμε αυτό το έλλειμα λόγο βραχυπρόθεσμου πολιτικού κόστους, λόγο σπιράλ /φαυλου κύκλου (οι μειώσεις δαπανών θα οδηγούν σε μειωμένη κατανάλωση …αυξηση φοροδιαφυγής κλπ κλπ)
Κύριε Στεφάνου παρόλο που συμφωνώ με τα πλείστα απο τα λεγόμενα σας έχω να αναφέρω τα εξής. Μήν παίρνεις το Δανεισμό σε σχέση με το ΑΕΠ ώς βασικό κριτήριο να δείς εάν χρέος είναι βιώσιμο η οχι. Πρέπει να βλέπουμε και άλλους παράγοντες σε μια χώρα οπως το έλλειμα της. Εάν για παράδειγμα μια χώρα έχει δανεισμό προς ΑΕΠ 120% αλλά ξεκίμησε να έχει πλεονάσματα τότε το χρέος της μπορεί να είναι βιώσιμο. Στην περίπτωση της Ελλάδος οπου το έλλειμα είναι 9% του ΑΕΠ τα πράγματα θα είταν δυσκολα για την Ελλάδα ακόμα και εαν το χρέος της ειταν 60% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση της Κύπρου το έλλειμα μας το θεωρώ πολύ ψηλό για μια μικρή οικονομία οπως είναι η δική μας , είναι μη ελλαστικό επιδή έχουμε δυνατές συντεχνίες και όλοι φοβούνται το πολιτικό κόστος και για αυτο το δημοσιο χρέος μας ειναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ.
Στους υπολογισμούς σου προσθεσε και 7.5 δις το δάνειο απο το ΤΚΑ.
Οι πραγματικές συνολικές υποχρεώσεις και δανεισμός του κράτους σήμερα είναι γύρω στα 22 δις , δηλαδή πέραν του 135% του ΑΕΠ χωρις τα κεφάλαια που θα πρέπει να δώσει στις τράπεζες.
Η Κύπρος έχει πτωχευσει. Λυπάμε που πρέπει να το αναφέρω συνεχώς, το αναφέρω για να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης. Κινούμαστε αργά….για παράδειγμα, έπρεπε να βγει ιδη διάταγμα για τις ανώτατες αμοιβές των υπαλλήλων της Λαικής αφού αυτή ειναι πλέον δημόσια. Γιατί να υπάρχουν τραπεζίτες που να παίρνουν μισθούς πέραν των 100,000? αυτοί κατάστεψαν και διελυσαν χιλιάδες επενδυτές αι οδηγησαν το κράτος στην Τροικα…
Το κράτος απο την Λαική έχει χάσει μέσα σε 2 μήνες τουλάχιστον 1 δις ευρω η 5.5% του ΑΕΠ μας. (Αγορασε τις μετοχές 10 λεπτα και η μετοχή σημερα ειταν 3.6 λεπτα) Η ζημία θα ειναι μονιμη(μπορώ να εξηγήσω τους λόγους σε άλλο άρθρο) αλλά ισως να υπάρχουν κάποιες ελπιδες να καλύψει κάποιες ζημίες το κράτος εάν η Λαική αυξήση σημαντικά τα κέρδη της,,,,αυτό μπορεί να γίνει μονον εαν μειωθούν τα έξοδα της επιδή απο ανάπτυξη ο τραπεζικός τομέας δεν θα έχει στα επομενα χρονια…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου