Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

1.Πώς αυτοπυροβολήθηκε το κράτος με την Λαική και πώς το Κράτος έχασε 1 δις σε 2 μήνες….

Πώς αυτοπυροβολήθηκε το κράτος με την Λαική και πώς το Κράτος έχασε 1 δις σε 2 μήνες….


Τα γεγονότα είναι γνωστά, μετά το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων , η Λαική μετά απο απαίτηση της ευρωπαικής αρχής τραπεζών χρειάστηκε 2.3 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια. Παρόλες τις δηλώσεις της διοίκησης της ΛΑΙΚΗΣ ότι υπήρχαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές η αυξηση του μετοχικού κεφαάλιου της ΛΑΙΚΗΣ απέτυχε (όπως το αναμεναμε ) και έτσι το κράτος αναγκάστηκε να αγοράσει σχεδόν ολο το ανεξάσκητο κεφάλαιο.

Το κράτος αγόρασε 18 δις μετοχές στην τιμή των 10 λεπτών ανα μετοχή επενδύοντας 1.8 δις ευρώ. Οταν έγινε αυτή η πράξη είχα αναφέρει εδώ στο stockwatch οτι η κίνηση αυτή είταν λάθος επιδή το κράτος θα έχανε πολλά λεφτα και ταυτόχρονα θα κατάστρεφε τους μετόχους. Ειχα πεί οτι η Λαική δέν θα δικαιολογούσε κεφαλαιοποίηση 2.3 δις ευρώ την ίδια στιγμή που μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες αξιζουν πολύ λιγότερο…
Απόψε θα εξηγήσω γιατί η κίνηση απο τα κράτος να σώζει τις τράπεζες με κανονικές μετοχές είναι μέγα λάθος. Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις τραπεζών σε οποιονδήποτε κράτος. (για αυτό στην Ελλάδα ο τρόπος κεφαλαιοποιησης των τραπεζών θα είναι διαφορετικός)Θα αποδείξω οτι οι κεφαλαιοποιήσεις τραπεζών θα έπρεπε να γίνονται οχι με κανονικές μετοχές αλλά με contigent convertible bonds η παρομοια ομόλογα . Είταν μια εισήγηση που έκανα πολλές φορές εδώ πολύ πριν την κεφαλαιοποίηση της Λαικής. Δυστηχώς η βουλή προχώρησε βεβιασμένα, χωρις να συμβουλευτούν ειδικούς και έχασε 1 δις ευρώ σε 2 μήνες.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Είναι βασική αρχή της χρηματοοικονομικής οτι το Κοστος μετοχών είναι πολύ μεγαλύτερο απο το κόστος δανεισμού. Οταν οι μετοχές μιας εταιρείας είναι σε πολυ΄χαμηλή τιμή ΔΕΝ κάνουμε αυξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά δανεισμό. Παράδειγμα , εάν η Λαική ήθελε 2 δις ευρώ οταν η μετοχή της είταν 5 ευρώ ανα μετοχή , θα μπορούσε να εκδόσει μόνον 500 εκ μετοχές στην τιμή των 4 ευρώ ανα μετοχή.
Η ΛΑΙΚΗ κατά την περίοδο της πρόσφατης αυξησης κεφαλαιου της είχε 1.7 δις μετοχές. Μετά το πιο πάνω παράδειγμα Η ΛΑΙΚΗ θα είχε 2.2 δις μετοχές.

Η αυξηση κεφαλαίου που έγινε στην Λαική στα 10 λεπτά είχε ώς αποτέλεσμα η ΛΑΙΚΗ να έχει σήμερα 23 δις μετοχές απο τις οποίες οι 18 δις μετοχές ανήκουν στο κράτος. Στα 10 λεπτά που αγοράστηκαν οι μετοχές η κεφαλαιοποίηση της Λαικης είταν 2.3 δις ευρω. Σε καλές εποχές σε ένα χρηματιστήριο μια τράπεζα μπορεί να διαπραγματευετε σε τιμή που να πολλαπλασιάζει τα κέρδη 10 φορές .(p/e ratio 10) Σε καμιά περίπτωση η μετοχή της Λαικής δεν μπορούσε σταθεί στα 10 λεπτά αφού ούτε 230 εκ κέρδη έχει αλλα ούτε και τα χρηματιστήρια είναι σε τέτοια καλή κατάσταση που να δίνουν κεφαλαιοποιήσης 10 φορές των κερδών στις τράπεζες . Ειδικά αυτήν την περίοδο που οι ζημίες των τραπεζών είναι και θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες λόγο κακών οικονομιών σε Ελλάδα και Κύπρο. Εδώ διαπραγματέυετε στην Ελλάδα ο ΟΠΑΠ με πολλαπλασιαστή κερδών ΜΟΝΟΝ 4 φορές και ο ΟΤΕ το με p/e 3-4 φορές θα μπορούσε ποτέ μια Ελληνική η Κυπριακή τράπεζα να διαπραγματευετε με p/e 10??

Ετσι αυτοπηροβολήθηκε το κράτος. Η μετοχή της Λαικής διαπραγματέυετε σήμερα στα 3.7 λεπτά ανα μετοχή , σε μια ζημιά 63% (πέραν του 1 δις )για το κράτος και κατεπέκταση για τον Κυπριακό λαό. Ο λόγος που η μετοχή είναι σε αυτήν την τιμή είναι η εσωτερική της αξία μετά τις ζημίες που ανακοικώθηκαν προσφατα και επιδή υπο κάποιες προηποθέσεις η Λαική μπορεί να έχει 100 εκ κέρδη τον χρόνο.

ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ- ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε αυτήν την περίοδο ύφεσης και χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών θα έπρεπε να γίνουν με κάποιο είδος ομολόγου παρόμοιο με τα Co Co Bonds αλλά με μια διαφορά, να μπορούν οι τράπεζες να αγοράζουν πίσω τα ομόλογα αυτά σε κάποια φάση στο μέλλον καθώς τα δικά τους κεφάλαια αυξάνονται λόγο κερδών.

Για παράδειγμα εάν η ΛΑΙΚΗ για το 2013 θα έχει 100 εκ κέρδη και αυξάνονται τα αποθεματικά της κατά 100 εκ και άρα βελτιώνονται τα εποπτικά της κεφάλαια, να της δίνετε αυτόματα το δικαίωμα να αγοράζει 100 εκ ομόλογα της που θα κρατα το κράτος. Με αυτό τον τρόπο έχουμε το εξής πλεονεκτήματα…1. Δεν αυξάνετε ο αριθμός μετοχών και δεν καταστρέφονται οι μέτοχοι…2. Το κράτος έχει μειωμένο ρίσκο αφού δεν κρατά μετοχές αλλα κρατά ομόλογα. Εχει έξοδο απο την ιδια την τράπεζα η οποία μπορεί να αγοράσει πισω τα ομολογα.3. Το κράτος δεν είναι μεγαλομέτοχος και αποφευγονται παραδείγματα όμοια με τις Κυπριακέ αερογραμμές και eurocypria.
Τώρα θα προχωρήσω ένα βήμα και θα εισηγηθώ το εξής . Αντί να κρατά το κράτος τα ομολογα , να δημιουργηθεί ένα Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παρόμοιο με αυτό που έγινε στην Ελλάδα (και το οποιο εισηγήθηκα πολλές φορές) το οποιο να πιάσει τα λεφτά απο τον ευρωπαικό μηχανισμό σταθερότητας και μετά αυτό να αγοράσει ομόλογα απο τις τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο ΔΕΝ αυξάνετε το δημόσιο χρέος.

Οι πιο πάνω ζημίες για το κράτος και τους μετόχους μπορεί να αυξηθούν αφού πιστευω οτι οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια στο σύντομο μέλλον . Οι πιο πάνω εισηγήσεις μου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη απο την βουλή και το κράτος . Η κρίση αυτή θα κρατήσει ακόμα 5 χρόνια τουλάχιστον δέν θα αντέξει το κράτος να αγοράζει συνέχεια μετοχές στις τράπεζες , θα χάσει τεράστια κεφάλαια ενώ θα καταστρέψει εντελώς όλους τους μετόχους των τραπεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου