Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υποβάθμιση απο Οίκο Moody's 4-11-2011

Στίς 4-11-2001 Ο Οικος Moody's υποβάθμισε για μία ακόμα φορά την Κυπριακή Οικονομία κατά δύο βαθμίδες, σε Baa3 από Baa1 με αρνητικό ορίζοντα, τοποθετώντας την ένα μόλις σκαλοπάτι πριν τη διαβάθμιση «σκουπίδι». Η υποβάθμιση έγινε για τους ακόλουθους 3 κυρίος λόγους
1. Οι κυπριακές τράπεζες μάλλον δεν θα μπορέσουν βρούνε απο μόνες τους αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημίες τους απο τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα .
2. Θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να ενισχύσει τα κεφαλαια των τραπεζών και επιδή δέν έχει αυτή την δυνατότητα (λόγο του γεγονότος ότι βρίσκομαστε εκτός αγορών λόγο ψηλου κόστους) θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια απο επίσιμες πηγές όπως το EFSF. ('οπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας)
3. H πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν θεσμική δυνατότητα της Κύπρου να εγκρίνει και να εφαρμόσει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για να θέσουν τα δημοσιονομικά της Κύπρου σε μακροπρόθεσμη πορεία εξυγίανσης.
Πιστέυω οτι η υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας και απο τους  άλλους 2 οίκους , (standard and poors , και Fitch) είναι θέμα χρόνου. Τα τραγικά λάθη των τραπεζών μας να επενδύσουν τεράστια ποσά σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια τους σε Ελληνικά ομόλογα και οι μεγάλες χορηγήσεις δανείων σε μια οικονομία που κατάρευσε θα τις οδηγήσει σε τεράστιες ζημίες . Αυτές η ζημίες θα είναι τόσο μεγάλες που δύσκολα θα μπορέσουν να τις καλύψουν με αυξησεις κεφαλαίου χωρις κρατική στήριξη. Κατά την 31-12-2010 η Τραπεζα Κύπρου ενώ έχει ίδια κεφάλαια 2.7 δις ευρω κατέχει πέραν των 2 δις ευρω Ελληνικά ομόλογα ενώ η Λαική τράπεζα με ίδια κεφάλαια 3.5 δις ευρω κατέχει περαν των 3 δις ευρω Ελληνικά ομόλογα . Η θέση της Λαικής τράπεζας γινετε ακόμα χειρότερη εαν αφαιρέσουμε απο τα ίδια κεφάλαια της το goodwill ύψους 1.2 δις ευρω που βρίσκετε μεσα στον ισολογισμό της .
Κατά την πιο πάνω ημερομηνία η τραπεζα κυπρου είχε χορηγήσεις στην Ελλάδα γύρω στα 10 δις ευρω ενώ η Λαική τραπεζα έχει έκθεση σε δανεια στην Ελλαδα υψους 13 δις ευρω. Η συνολική έκθεση των 3 τραπεζων μας στην Ελληνική Οικονομία ξεπερνά τα 30 Δις Ευρω. Αυτό είναι ένα τεράστο ποσό σε σύγκριση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας της οποίας το ΑΕΠ είναι μόνον 17 δις ευρω τον χρόνο. Αυτοί είναι οι αριθμοί που βλέπουν οι ξένοι οίκοι και υποβαθμιζουν τόσο την Κυπριακή οικονομία όσο και τις τράπεζες μας.
Οσο αφορά τα δημόσια οικονομικά έχουμε τα εξής. Πιστευω οτι το δημοσιονομικό έλλειμα για το 2011 θα ανέλθει στα 1100 εκ ευρώ ενα ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ μας. Για αυτό οι moody's μιλούν για αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει δημοσιονομικές και διαθρωτικές αλλαγές. Ο συνολικός εξωτερικός δανεισμός του κράτους σε σχεση με το ΑΕΠ μας είναι γύρω στο 65% . Υπάρχουν χώρες , όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία με μεγαλύτερο δανεισμό σε σχέση με το ΑΕΠ και οι οποίες έχουν καλύτερες αξιολογήσεις απο την Κύπρο. Πιστευω οτι η πολύ κακή αξιολόγηση που έγινε απο τους Moody's για την Κυπρο οφειλετε οχι μόνον στο δημοσιονομικό έλλειμα αλλά και στην τεράστια έκθεση των Κυπριακών τραπεζων στην Ελλάδα , μια χώρα η οποία χρεωκόπησε.......


Σάββας Τταντής 9-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου